رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور با بیان اینکه بیش از 20 درصد مساحت ایران تحت تاثیر بیابانزایی قرار دارد، گفت: سرانه بیابان در کشور ما 4300 متر مربع است، این در حالیست که سرانه بیابان در جهان 2000 متر مربع است.
به گزارش به نقل از ایسنا، خداکرم جلالی در نشست سازمان جنگلها که به مناسبت فرارسیدن روز جهانی مقابله با بیابانزایی برگزار شد،اظهار کرد: امروز سالروز تشکیل نهاد جهاد کشاورزی توسط حضرت امام (ره) است همچنین امروز روز جهانی مقابله با پدیده بیابان زایی است که این دو موضوع با هم ارتباط کامل را دارند، چون جهاد کشاورزی در راستای فقرزدایی به وجود آمد و آمارهای جهانی نشان میدهد فقر یکی از تبعات اصلی تخریب سرزمینی محسوب میشود.
وی افزود: امروز در قالب جهاد کشاورزی اهداف حضرت امام(ره) و منویات مقام معظم رهبری را دنبال میکنیم و سعی داریم با جامعنگری در مورد اداره سرزمین مسئله بیابان زدایی را به صورت ریشهای حل کنیم.
رئیس سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری کشور در ادامه گفت: بر اساس آمارهای کنوانسیون مقابله با بیابانزایی حدود یک ششم جمعیت جهان، سه چهارم اراضی خشک جهان، یک سوم خشکیهای روی جهان در معرض بیابانی شدن قرار دارند همچنین 110 کشور دنیا در معرض بیابان زایی هستند.
جلالی تاکید کرد: بعد از تغییر اقلیم و گرمایش جهانی و کمبود آب بیابانزایی، سومین چالش کره زمین محسوب میشود. در ایران نیز بیش از 20 درصد مساحت کشور تحت تاثیر بیابانزایی قراردارد. سرانه بیابان در کشور ما 4300 متر مربع است اما سرانه بیابان در جهان 2000 متر مربع است. همین موضوع وظیفه ما را در پرداختن به بیابان زدایی سنگینتر میکند.
وی با بیان اینکه اقدامات خوبی در سطح هشت میلیون هکتار انجام شده است، گفت: هنوز تا رسیدن به نقطه تعادل نیاز داریم حدود هفت و نیم میلیون هکتار عملیات بیابان زدایی انجام شود. بر اساس آمار از سال 2000 در جهان حدود 173 میلیون مهاجرت داشتیم ولی در سال 2015 این رقم به 244 میلیون نفر رسید که افزایش 41 درصدی مهاجرت در جهان را نشان میدهد.
رئیس سازمان جنگلها با تاکید بر اینکه مهاجرتها نشانه تخریب سرزمین، بیثباتی سیاسی، ناامنی غذایی، فقر و جنگ است گفت: پدیده جنگافروزی از جمله موضوعات مهمی است که باعث تخریب سرزمینها و از بین رفتن منابع میشود. امسال در روز جهانی مقابله با بیابانزایی با شعار «سرزمین ما، خانه ما و آینده ما»، باید تلاش کنیم نسبت به شناخت توانایی سرزمینمان و ایجاد فرصتها برای پایداری زندگی مردم اقدام کنیم و با توجه به شرایط اقلیمی و استعداد هر منطقه اجازه ندهیم مردم به خاطر خشکسالی و فقر دست به مهاجرت بزنند زیرا مهاجرت بیرویه موجب حاشیهنشینی دراطراف شهرها میشود.
جلالی در ادامه اظهارکرد: با توجه به اقدامات صورت گرفته در کشور در زمینه بیابانزدایی در سطح هشت میلیون هکتار، در دولت یازدهم 184 هزار و 580 هکتار عملیات بیابانزدایی از جمله احداث بادشکن، بذرپاشی، نهالکاری، مالچپاشی، مراقبت و آبیاری صورت گرفت همچنین در قالب پروژههای ترسیب کربن با جوامع بینالمللی در زمینه بیابانزدایی همکاری داشتیم.
رئیس سازمان جنگلها افزود: یک و نیم میلیون هکتار مدیریت سرزمین بیابانی از طریق پروژه بینالمللی اجرا و عملیاتی کردیم. این پروژه با رویکرد مشارکت مردم و توانمندسازی جوامع محلی صورت گرفت. مشارکت مردم راهبردی است که باعث شناسایی توانمندی مناطق مختلف کشور میشود. در ایران پروژه ترسیب کربن از پروژههای موفق بوده است که مدیریت جامع حوزه آبخیز را با تکیه بر مشارکت مردم و بهرهگیری از توان و ظرفیت جوامع محلی دنبال کردیم.
جلالی در پایان گفت: بر اساس شهادت کارشناسان سازمان ملل و دفتر عمران ملل متحد پروژه ترسیب کربن در ایران به طور موفقیت آمیز عمل کرده است.