ماهان شبکه ایرانیان

قالیباف از ظهور پدیده وطن‌گزینی خبر داد

ظهور پدیده وطن گزینی

قالیباف: منافع حکمرانی فقط برای انقلابی‌ها نیست

همایش دانشگاه و حکمرانی با عنوان یادبود رئیس اسبق دانشگاه صنعتی شریف و رئیس فقید اندیشکده حکمرانی شریف فرصتی بود تا رئیس مجلس از مواجهه کشور با پدیده وطن‌گزینی به جای وطن‌گریزی سخن بگوید و تاکید کند که منافع حکمرانی باید به همه مردم برسد نه فقط به مومنان و انقلابی‌ها. او همچنین بزرگ‌ترین چالش امروز حکمرانی کشور را نوع مدیریت و حکمرانی در بخش‌های مختلف بیان کرد‌.

 محمد‌باقر قالیباف صبح روز گذشته در همایش دانشگاه و حکمرانی با عنوان یادبود دکتر رضا روستاآزاد که در محل دانشگاه شریف برگزار شد، با اشاره به اینکه بعضی‌ها یا فهم درستی از جایگاه مقوله حکمرانی ندارند یا می‌خواهند از آن برای مقاصد سیاسی خودشان استفاده کنند، اظهار کرد: برای همین حکمرانی را مساوی نظام سیاسی می‌گیرند اما در یک نظام سیاسی عملا می‌توان الگوها و شیوه‌های مختلفی از حکمرانی را پیاده کرد. به گزارش «ایسنا»، رئیس مجلس در ادامه با اشاره به تجربیات تمام سال‌های بعد از انقلاب، گفت: در این مسیر مهم است که سازگارترین شیوه و الگو را متناسب با نظریه و نظام سیاسی خود گزینش کرده و بسازیم که این رمز موفقیت است. وی افزود: اگر الگوی شیوه‌های حکمرانی ما از نظریه و نظام سیاسی فاصله بگیرد، هم از معنای خود تهی شده و هم کارآمدی خود را از دست می‌دهد.

وی بر همین اساس با بیان اینکه در این زمینه مرزبندی ما از سیاسی‌کاران و سیاست‌بازان روشن بوده و معتقد به مردم‌سالاری دینی و ملتزم به جمهوری اسلامی هستیم، تصریح کرد: مردم‌سالاری دینی یک مقوله واحد و برگرفته از دین است که از این نظر جوهره و بزرگ‌ترین دستاورد انقلاب اسلامی است. ما هرگونه فهم از دین که مردم‌سالارانه نباشد را مخدوش و هرگونه مردم‌سالاری را که به تحقق دین کمک نکند را مردود می‌دانیم. قالیباف اضافه کرد: هرکدام از این تحریف‌ها موجب استحاله مردم‌سالاری دینی می‌شود و تفاوتی ندارد که وجهه مردم‌سالاری تضعیف شود  یا جنبه دینداری که در هر صورت نیروی تخریبی علیه جان‌مایه انقلاب اسلامی  به کار می‌افتد.

 حکمرانی بدون مردم کارآمد نیست

رئیس مجلس در ادامه سخنان خود با تاکید بر اینکه مردم‌سالاری دینی بدون مردمی‌سازی شکست می‌خورد چون فقط نظریه نبوده، بلکه سازنده دستگاه حکمرانی است، گفت: حکمرانی بدون میدان‌داری مردم کارآمد نخواهد بود و دلیل تاکید ما روی مردمی‌سازی همین است. برای دستگاه حکمرانی کشور، مردم یعنی همه مردم و نه فقط عده‌ای از مردم که با ما هم‌عقیده یا هم موضع هستند؛ ما نمی‌خواهیم منافع حکمرانی فقط به مومنان و انقلابی‌ها برسد و اصلا حکمرانی ایمانی و انقلابی یعنی خدمت‌رسانی به همه مردم.

قالیباف با بیان اینکه بهترین الگوی حکمرانی برای ما آن الگویی است که منطبق با ماهیت و اهداف انقلاب اسلامی باشد، تاکید کرد: ما از بن دندان  باور داریم که انقلاب اسلامی ایران، فرهنگی بوده و اصالت فرهنگی داشته است، پس الگوی حکمرانی مناسب آن باید فرهنگ‌پایه باشد. منظور ما فقط حکمرانی در قلمرو فرهنگ نبوده، بلکه در همه عرصه‌های دیگر نیز حکمرانی باید از جنس فرهنگ باشد و غایت‌های فرهنگی را محقق کند. رئیس مجلس در بخش دیگری از سخنانش گفت: همان اندازه که درون مرزهای ما، فرصت‌ها و تهدیدهای معناداری قرار دارد، در افق‌های منطقه‌ای و جهانی نیز باید فرصت‌ها و تهدیدها را دیده و باید درک فرامرزی از حکمرانی داشته باشیم که در غیر این صورت حتی موفق به مهار تهدیدها و به کارگیری فرصت‌های داخلی نیز نخواهیم شد.

 دلایل پدیده وطن‌گزینی

قالیباف با بیان اینکه کشور با پدیده وطن‌گزینی مواجه است، با ابراز تاسف از اینکه نمود کامل این مساله را در موج جدید مهاجرت از کشور می‌بینیم، یادآور شد: ما با پدیده وطن‌گزینی مواجه هستیم و نه وطن‌گریزی. بسیاری نمی‌خواهند و نمی‌توانند از ایران دل بکنند اما به دنبال شرایط زیستی بهتر و پایدارتر هستند.

قالیباف با اشاره به اشکالاتی که باعث این وطن‌گزینی شده، گفت: اشکال عمده این است که در یک دهه اخیر، تقریبا قوه عاقله حکمرانی کشور ما تحت تاثیر تهدیدهای نرم و سخت داخلی و خارجی، بیشتر به طرح بقا و ماندگاری پرداخته تا طرح پیشرفت و توسعه؛ برای همین است که سند چشم‌انداز ایران 1404 و الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت عملا رها شده و موجب شده نتوانیم چشم‌انداز و الگوی معناداری برای پیشرفت به نخبگان بدهیم تا بتوانند نقش خود را در این طرح پیدا کنند.

رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در حقیقت چشم‌انداز و دیدگاه درست و روشنی در این خصوص ارائه نکرده‌ایم، اظهار کرد: گاهی رفتارهایی نشان داده‌ایم که در کوتاه‌مدت برطرف‌کننده تهدید و تامین‌کننده امنیت تلقی می‌شوند، اما در بلندمدت افق پیشرفت را مبهم نشان می‌دهند و امکان پیشرفت را به محاق برده و مردم را رنجور و دلزده می‌کند و شاید هیچ کشور و نظام سیاسی در تاریخ به اندازه جمهوری اسلامی مورد تهاجم و تخاصم قرار نگرفته باشد، آن هم به‌طور مستمر و به اشکال مختلف. وی با اشاره به این مطلب که این واقع‌بینی وجود دارد که ما از خود در برابر این تهدید‌ها دفاع کرده یا مقاومت نشان دهیم، اما بازدارندگی اصلی و کامل وقتی به دست می‌آید که پیشرفت کنیم، ابراز کرد: دشمن ما نیز باید بفهمد که ما فقط نمی‌خواهیم بمانیم بلکه می‌خواهیم رشد کنیم و به تعبیر رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم، برای جمهوری اسلامی مهم است که چرا بماند و چگونه بماند.

 در پیچ تاریخی قرار داریم

قالیباف در ادامه سخنان خود با تاکید بر اینکه مردم وقتی امیدوار می‌شوند که چشم‌انداز پیشرفت کشور را دیده و آن را لمس کنند، گفت: البته در عرصه‌های علمی و نظامی دستاوردهایی داریم که موجب چشم روشنی است، اما در عرصه‌های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی نیز باید همین منطق را دنبال کنیم و این رسالت حکمرانی در لحظه‌ای است که در آن قرار داریم یعنی گذر از این پیچ تاریخی و سربلندی در بیرون آمدن از پیچ در گروی به‌کارگیری عقلانیت و شجاعت ما برای تحول است.

به گزارش «ایرنا»، رئیس مجلس با بیان اینکه در پیچ تاریخی قرار داریم که عبور از آن نیازمند تحول است، گفت: کارنامه حکمرانی ما شامل نقاط قوت و ضعف است که باید با شجاعت نقاط ضعف را پذیرفته و با عقلانیت و ایمان آنها را به نقاط قوت تبدیل کنیم. وی گفت: ما باید یک کشور مستقل باشیم و وقتی حرف از استقلال می‌زنیم باید مولد باشیم و وقتی حرف از تولید و مولد بودن می‌زنیم باید قدرت، معرفت، ثروت و منزلت تولید کنیم و اگر اینها را تولید نکنیم، قطعا کشور مولدی نبوده و نمی‌توانیم استقلال خود را حفظ کنیم.

 مهم‌ترین چالش امروز حکمرانی کشور

رئیس مجلس شورای اسلامی مهم‌ترین چالش امروز حکمرانی در کشور در بخش‌های مختلف را عدم مدیریت درست دانست و خاطرنشان کرد: خلاف آنچه فکر می‌کنیم با کمبود امکانات و اختیار مواجه نیستیم و با تجربه‌ای که در این 40 سال از طریق مطالعه و مشورت به آن رسیده‌ایم، چالش ما نوع مدیریت و حکمرانی در بخش‌های مختلف بوده و اینجاست که دانشگاه باید در این مسیر حرکت کرده و در بطن و متن دستگاه‌های مختلف برای تحول در سیستم حاکمیتی ورود پیدا کند.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان