امروزه ارائه گارانتی برای خودرو تولیدی از سوی خودروسازان به امری بدیهی تبدیل شده و میتوان گفت تقریباً تمامی شرکتهای خودروساز جهانی از این امر پیروی میکنند.
به گزارش روزیاتو، گارانتی خودرو در جهان قدمتی بیش از 100 سال دارد و برای اولین بار شرکت فورد در سال 1908 به منظور ادای احترام به حقوق مشتری و نشان دادن کیفیت خودروهای تولیدی، محصول فورد T را 9 ماه گارانتی کرد.
پس از آن بهتدریج دیگر خودروسازان هم به بحث گارانتی خودرو ورود کردند و امروزه اغلب خودروسازان مطرح جهانی برای محصولات تولیدی خود خدمات پس از فروش گستردهای ارائه میدهند.
در سال 1395 نمایندگان مجلس با هدف ساماندهی به وضعیت خدمات پس از فروش و ارتقای سطح کیفی خودروها در ایران، «قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان خودرو» را به تصویب رساندند. این قانون پس از انتشار دستورالعمل جامعی با عنوان «شرایط و ضوابط خدمات پس از فروش صنعت خودرو» از سوی شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران (ISQI) به عنوان نهاد نظارتی وزارت صنعت، معدن و تجارت، نهایی شد.
پس از آن در سال 1402 دوره تضمین خودروسازها به دو سال یا 40 هزار کیلومتر (هر کدام که زودتر فرا برسد) رسید و بخشنامه مربوط به «ابطال گارانتی در صورت مراجعه نکردن خودرو پس از پنج ماه به نمایندگی و کارکرد پایین» لغو شد.
دلایل عجیبوغریب ابطال گارانتی خودرو
برخی افراد گمان میکنند خودرویی که گارانتی داشته باشد به این معنی است که تمام هزینهها و ایرادات فنی آن بر عهده شرکت سازنده خواهد بود، در حالی که چنین نیست و گارانتی خودرو در ایران قوانین و ضوابطی دارد. اما در ادامه به برخی از عجیبترین دلایل ابطال گارانتی خودرو اشاره میشود که خریداران خودرو صفرکیلومتر باید از آن آگاه باشند.
- تغییر اندازه رینگ و لاستیک
برخی از مشتریان پس از تحویل خودرو اقدام به افزایش اندازه رینگ یا لاستیک میکنند. این موضوع از نظر خودروساز میتواند جلوبندی خودرو را تحت فشار قرار دهد و در نتیجه خدمات گارانتی برای بخش جلوبندی خودرو باطل میشود.
روکش صندلی برای آن دسته از خودروهایی که از ایربگهای جانبی بهره میبرند یا تنظیمشان به صورت برقی است، میتواند گارانتی صندلیهای خودرو را از کار بیندازد. چراکه اکثر روکش صندلیهای موجود در بازار فاقد استاندارد ایربگ هستند و امکان دارد از تنظیم راحتتر صندلی خودرو جلوگیری کنند.
نصب کفپوش یا زیرپایی سهبعدی یکی از عجیبترین مواردی است که میتواند گارانتی سیستم گیربکس خودروهای دنده دستی را باطل کند. شرکت تولیدکننده بر این باور است، کفپوشهای سهبعدی به دلیل ضخامت بالایی که دارند، مانع از گرفتن کامل پدال کلاچ میشوند و همین موضوع میتواند باعث خرابی گیربکس شود.
علاوه بر اینکه استفاده از برچسبهای شیشه دودی با درصد بالاتر روی خودرو غیرقانونی است، حتی منجر به ابطال گارانتی نیز میشود. شرکت خودروساز اعتقاد دارد تا زمانی که خودرو مشمول گارانتی است، استفاده از این برچسبها میتواند گارانتی شیشهبالابرها و کلیدهای مربوط به آن را باطل کند.
- هرگونه دستکاری در بخش فنی خودرو
انجام هرگونه دستکاری اعم از نصب قطعات برقی غیراستاندارد، تقویت موتور، دستکاری بدنه خودرو و… میتواند منجربه ابطال گارانتی شود. اما یکی از عجیبترین اقداماتی که باعث از کار افتادن گارانتی خودرو میشود، نصب استرسبار است.
استرسبار بهنوعی یک میله فلزی محسوب میشود که به کمک آن ثبات و پایداری یک خودرو هنگام حرکتهای ناگهانی و سریع در پیچهای تند یا هنگام مانورهای خطرناک از سوی راننده، تا حد زیادی حفظ میشود. این قطعه در بسیاری از خودروهای روز دنیا نیز استفاده میشود، اما خودروساز داخلی معتقد است نصب آن باعث آسیب دیدن سیستم تعلیق خودرو خواهد شد.