عصر ایران؛ مهرداد خدیر- درست یک هفته قبل و در 12 اردیبهشت 1403 ذیل این تیتر: 2 هزار، 6 هزار، 8 هزار... فهرست کارخانه های احیا شده را منتشر کنید/ هر بار هزار تا زیادتر می شود، نوشتیم:
«کمتر از دو سال پیش و 30 مهر 1401 در روز ملی صادرات اعلام شد در این دولت دو هزار کارخانه احیا شدند. . یک سال و دو ماه بعد هم در اواخر آذر و هم اوایل دی 1402 عدد 6 هزار اعلام شد ... 21 اسفند 1402 هزار فقره اضافه کرد و شد 7 هزار. این نوبت در جشن ملی توانمندسازی به 8 هزار رسید و مدتی که بگذرد هزار کارخانه بیشتر میشود و جالب این که واحد افزایش هم هزار است.»
دیشب 19 اردیبهشت و در دقیقه 58 از دهمین گفتوگوی تلویزیونی رییس جمهور با دو مجری آقا و خانم صدا و سیما آقای رییسی گفت: تعداد کارخانههای احیا شده به 9 هزار رسیده است. گفته بودیم «مدتی بگذرد هزار کارخانه بیشتر می شود و واحد افزایش هم هزار است» اما تصور این بود که بعد از یک ماه به 9 هزار می رسد نه پس از یک هفته!
12 اردیبهشت عدد 8000 اعلام شد و 19 اردیبهشت عدد 9 هزار. به نطر می رسد فاصله افزایش هزار کارخانه احیا شده به نسبت قبل کم شده است و همین جور هزار تا هزار تا اضافه می شود. راهکار چیست؟ انتشار اسامی واحدها.
نکته قابل توجه دیگر در سخنان آقای رییسی این بود که تعبیر تازه به کار بردند: عقلانیت انقلابی.
قبل از این چند نوبت نوشته بودم اولین رییس جمهوری است که گفتمان اختصاصی ندارد و وزیر ارشاد پاسخ داده بود گفتمان آقای رییسی گفتمان انقلاب است و به همین خاطر گفتمان اختصاصی ندارد ولی به نظر میرسد مشاوران روی تعبیر خاص کار کردهاند و از این رو میتوان اصطلاح «عقلانیت انقلابی به جای دیپلماسی التماسی» را گفتمان اختصاصی دانست فارغ از این که درباره دیپلماسی التماسی چه نظری داشته باشیم.
منظور رییس جمهور این است که قبلی ها (مشخصا حسن روحانی و جواد ظریف) التماس می کردند تا رابطه ای ایجاد شود و تحریمی را بردارند و ما با «عقلانیت انقلابی»به هدف می رسیم.
عقلانیت انقلابی تلفیقی از دو واژه ظاهرا متناقض است. چون انقلابی گری حسب ظاهر با عقلانیت که مبتنی بر دوراندیشی و منفعت جویی و مصلحت طلبی است سازگار نیست.کما این که عقلانیت با انقلابی گری ولی این دو را با هم به کار برده تا هم از انقلابیونی که به ترمز بریدگی می بالیدند متمایز شود و هم از عقلایی که از انقلابی گری.
تلفیق تعابیر ظاهرا متضاد در نیروهای سیاسی ایران البته سابقه دارد. حتی در عصر اصلاحات مهم ترین جریان نظریه پرداز اصطلاح «آرامش فعال» را به کار برد. یا بعدها برخی میگفتند اصولگرای اصلاحطلباند. عقلانیت انقلابی هم از سنخ مفاهیم پارادوکسیکال یا متناقض نما و تلفیقی است.
سومین نکته متمایز در سخنان رییس جمهور افتخار به رشد اقتصادی بود بی آن که اشاره کند به خاطر افزایش فروش نفت از 200 هزار بشکه در اواخر دولت روحانی به یک میلیون بشکه در حال حاضر رسیده است و غالبا هم به چین. این افزایش را برخی به خاطر اغماض بایدن می دانند اما در واقع به خاطر جنگ اوکراین است و اگر ترامپ بازگردد و موضوع اوکراین را حل کند بعید نیست تلاش کنند به همان 200 هزار بشکه بازگردیم.
هر چند سخنان رییس جمهوری به سبب استفاده از برخی تعابیر تازه و همان افزایش هزار واحد جالب توجه بود اما مشخص نیست با چه توجیهی مصاحبه رییس دولت با دو کارمند دولت که فاقد کمترین اختیار و ابتکار برای طرح سوالی از پیش تعیین نشده اند به عنوان گفتوگو با مردم عرضه میشود؟