به مناسبت هفته میراثفرهنگی، از "لواح هخامنشی" همزمان با روز جهانی موزهها رونمایی خواهد شد.
به گزارش تسنیم، نشست رسانهای برنامههای هفته میراثفرهنگی با حضور 4 مدیرکل معاونت میراثفرهنگی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی امروز سهشنبه 25 اردیبهشت 1403 در محل سالن فجر این وزارتخانه برگزار شد.
در این نشست رسانهای، فاطمه داوری؛ مدیرکل حفظ و احیا، علیرضا ایزدی؛ مدیرکل دفتر ثبت، رضا سامه؛ مدیرکل پایگاههای ملی و جهانی و هادی میرزایی مدیرکل امور موزهها، به تشریح مهمترین برنامههای ادارات کل متبوع خود به مناسبت هفته میراثفرهنگی پرداختند که رونمایی از الوح هخامنشی با حضور سید عزتالله ضرغامی؛ وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در روز جهانی موزهها، مهمترین خبر این نشست رسانهای بود.
جشن آغاز تعطیلات تابستانی در پایگاههای ملی و جهانی
رضا سامه؛ مدیرکل پایگاههای ملی و جهانی در این نشست رسانهای گفت: در هفته میراثفرهنگی کانون توجه ما کودکان و نوجوانان خواهند بود و با دعوت حداکثری از دانشآموزان جشن پایان سال تحصیلی و آغاز تعطیلات تابستانی را در پایگاههای ملی و جهانی برگزار خواهیم کرد.
او افزود: همچنین جشنواره عکس کودک با یادگارهای تاریخی را برگزار خواهیم کرد و کودکان عکسهای سلفی خود با بناهای تاریخی ارسال خواهند کرد که علاوه بر معرفی عکسهای برتر، آثار ارسالی در قالب یک دیوار نگاره به نمایش در خواهد آمد. در همین حال مدیران پایگاههای ملی و جهانی با حضور در بخش اطفال بیمارستانها ضمن عیادت از کودکان بیمار، از آنان برای بازدید از پایگاهها بعد از بهبودی دعوت به عمل میآورند.
مدیرکل پایگاههای ملی و جهانی ادامه داد: نشست سراسری هیئتهای راهبردی پایگاههای ملی و جهانی در محل کاخ گلستان از دیگر برنامههای این ادارهکل به مناسبت هفته میراثفرهنگی است. این در حالی است که 10 مدیر برتر تجلیل به عمل خواهد آمد و 14 عنوان کتاب شناختنامه پایگاههای ملی و جهانی رونمایی خواهد شد.
سامه اضافه کرد: نشست راهبردی پایگاههای میراثی برای اولین بار برگزار میشود. 95 هیئت راهبردی در سال گذشته با 700 نفر عضو تشکیل شد. حدود 48 مصوبه مؤثر در سال گذشته داشتیم که در حال پیگیری است. قبلاً این چارچوب ساختاری وجود نداشت.
او همچنین در پاسخ به سوالی درباره مهمترین اقدامات برای حفاظت از آثار تاریخی در برابر حوادث طبیعی گفت: ستادی با عضویت تعدادی از دستگاههای مرتبط بهمنظور حفاظت از آثار تاریخی در برابر حوادث طبیعی تشکیل شده است.
365 روز سال، روز و هفته میراثفرهنگی است
علیرضا ایزدی؛ مدیرکل دفتر ثبت آثار نیز در این نشست در سخنانی گفت: 365 روز سال برای ما روز میراثفرهنگی و هفته میراثفرهنگی است اما نامگذاری هفتهای به نام میراثفرهنگی فرصت بسیار مناسبی برای معرفی هرچه بهتر ظرفیتهای این حوزه و تقویت و ترویج سواد میراثی است. خوشبختانه سواد میراثی در سالهای اخیر افزایش یافته با این حال نیازمند فعالیتهای بیشتری در این خصوص هستیم.
او افزود: یکی از بینظیرترین آثار هنری ایران، تذهیب است که سال گذشته ثبت جهانی شد و به همین منظور مراسمی را با هدف بزرگداشت این هنر در هفته میراثفرهنگی به میزبانی استان فارس در دوم خرداد برگزار خواهد شد و در روز سوم خرداد ضمن برگزاری جشن سالروز آزادسازی خرمشهر، از الواح مرتبط با دفاع مقدس و آثار ثبتی مرتبط با دوران دفاع مقدس به این مناسبت در شهر خرمشهر رونمایی خواهد شد.
میراث فرهنگی، مشارکت مردمی، مسؤولیت اجتماعی
فاطمه داوری؛ مدیرکل حفظ و احیای بناها، محوطه ها و بافت های تاریخی نیز در این نشست گفت: هر سال شورای بین المللی موزهها یک پیام راهبردی دارد و امسال شعار موزهها برای آموزش و پژوهش انتخاب شده است که تکلیف جدی برای نقش و اهمیت موزهها را مشخص میکند. شعاری که برای هفته میراث فرهنگی در نظر گرفتهایم، میراث فرهنگی، مشارکت مردمی، مسؤولیت اجتماعی است
او با بیان نامگذاری روزهای هفته میراث فرهنگی نیز افزود: شنبه 29 اردیبهشت روز موزه برای آموزش و پژوهش، یکشنبه 30 اردیبهشت به عنوان میراث فرهنگی، حقوق عامه، توسعه پایدار، دوشنبه 31 اردیبهشت به عنوان میراث دینی و میراث رضوی نام گذاری شده است. اول خرداد به عنوان میراث زنده، متضمن تاب آوری و سازگاری، دوم خرداد میراث فرهنگی، الفبای زندگی، سوم خرداد میراث فرهنگی، همبستگی، اقتدار و چهارم خرداد به عنوان میراث دفاع مقدس شناخته شده است.
داوری در خصوص اهداف برنامههای هفته میراث فرهنگی عنوان کرد: افزایش سواد میراثی جامعه و آگاهی رسانی عمومی، کمک به ارتقای هویت ملی و تاب آوری و نشاط اجتماعی، مردمی سازی و توسعه مفهوم و رویکردهای شناخت، حفاظت و صیانت از میراث فرهنگی با مشارکت مردم، توسعه نقش جوامع محلی در حفاظت از میراث فرهنگی، توسعه و تبیین گستره مسئولیت اجتماعی در این حوزه، توسعه و تبیین مفهوم حقوق عامه در حوزه میراث فرهنگی از جمله این اهداف است.
او افزود: معرفی، نشر اقدامات و برنامه های حوزه میراث فرهنگی، جلب همراهی و مشارکت کلیه مسئولین استانی، اجرای گسترده برنامه های مردم محور، جلب مشارکت سمن ها و نهادهای اجتماعی، مشارکت کودکان، نوجوانان و جوانان در برنامه های برگزار شده، تقویت نقش آموزشی و پژوهشی موزه ها، پایگاه ها و اماکن تاریخی، تقویت نقش فرهنگی و اجتماعی پایگاه ها، موزه ها، بناها و محوطههای تاریخی از رویکردهای هفته میراث فرهنگی است.
داوری گفت: در این هفته برنامههای ملی نیز داریم. روز 25 اردیبهشت برگزاری سراسری بزرگداشت زبان و ادب فارسی و روز فردوسی است، 29 اردیبهشت بزرگداشت روز موزه و تقدیر از برترینهای موزه داری، افتتاح نمایشگاه الواح هخامنشی و افتتاح همزمان نمایشگاه آثار کمتر دیده شده موزه ملی در 11 استان، همچنین روز 30 اردیبهشت نشست سراسری هیأتهای راهبردی پایگاههای میراث ملی و جهانی در کاخ گلستان و نشست علمی مشترک میراث فرهنگی، مشارکت مردمی و مسئولیت اجتماعی در دانشگاه هنر برگزار خواهد شد.
مدیرکل حفظ و احیای بناها، محوطه ها و بافت های تاریخی در ادامه افزود: نشستی با تشکلهای مردم نهاد میراث فرهنگی، نشست وقف میراث ماندگار با همکاری سازمان اوقاف و امور خیریه، نخستین گردهمایی ملی ناظرین و نمایندگان استانی صندوق احیا و بهره برداری از اماکن تاریخی در کاشان، نشست تخصصی طرحهای جامع حفاظت محدودههای تاریخی و مسأله مشارکت اهالی در کاخ گلستان در 31 اردیبهشت برگزار میشود.
او تصریح کرد: روز اول خرداد برنامه سراسری افتتاح و رونمایی از پروژههای حفاظت و مرمت و افتتاح همزمان نمایندگیهای استانی انجمن خیرین میراث فرهنگی و نشست بررسی آئینهای شادمانه موفق میان ایران و کشورهای حوزه آسیای غربی و مرکزی در کاخ گلستان برگزار خواهد شد.
او ادامه داد: پاسداشت میراث جهانی تذهیب در شیراز، جشنواره سراسری میراث فرهنگی، الفبای زندگی در اماکن تاریخی موزه ها و پایگاه ها و نشست پاسداری از میراث ناملموس و مشارکت اجتماعات محلی در کاخ نیاوران در 2 خرداد برگزار خواهد شد. علاوه بر این جشن میراث مقاومت و روایتگری در سه خرداد در خرمشهر و نشست روایتی نو، دفاع مقدس از منظر میراث فرهنگی در چهار خرداد در باغ موزه دفاع مقدس برگزار خواهد شد. در روز 5 خرداد رویداد شب فرهنگی ایران و پاکستان در کاخ گلستان برگزار خواهد شد.
برگزاری نشست پژوهشی موزه شیعه در خصوص میراث رضوی
هادی میرزایی مدیرکل موزههای کشور نیز در این نشست گفت: سه خرداد ویژه برنامه پاراتور را با همکاری انجمنهای معلولان داریم.
میرزایی همچنین درباره برنامه موزه ها در هفته میراث فرهنگی بیان کرد: ویژه برنامه روز جهانی موزه در موزه ملی ایران، افتتاح همزمان نمایشگاه آثار کمتر دیده شده استان ها در موزه ملی در 11 استان کشور به صورت برخط، نمایشگاه الواح استردادی هخامنشی در موزه ملی ایران در 29 اردیبهشت برگزار می شود.
نمایشگاه آثار مجموعهداران خصوصی تهران، گفتوگو با مجموعهداران، موزههای خصوصی، نشست پژوهشی موزه شیعه در خصوص میراث رضوی، نمایشگاه سکههای ولایتعهدی امام رضا (ع) در موزه بانک ملی ایران به همراه سخنرانی در خصوص تحلیل و تبیین سکه ولایتعهدی امام رضا (ع)، نشست میراث فرهنگی، موزهها معرف تاب آوری جوامع و پایداری، رویداد مشترک با آتش نشانی تهران در خصوص افتتاح فاز اول موزه آتش نشانی، مانور برخط در یکی از مجموعه ها و انعقاد تفاهمنامه، خط بنای ویژه برنامه کودک در کاخ گلستان با همکاری مدرسه معماری ایرانی شامل قصه کاشی، خلاقیت با آجر، شناخت معماری قاجار از دریچه کاخ گلستان، هندسه و نقوش و افتتاح نمایشگاه آثار مجموعهداران در مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد، برنامه همایش دسترس پذیری و آموزش گردشگری در موزه ها به مناسبت گرامیداشت روز موزه و معلولیت با همکاری ایکوم و میز گردشگری دسترس پذیر از دیگر برنامه های هفته میراثفرهنگی است که مدیرکل موزههای وزارت میراثفرهنگی به آنها اشاره کرد.