![](/Upload/Public/Content/Images/1396/04/02/0115500786.jpg)
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) سعید خزائی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران یکشنبه، 6 بهمنماه، در نشست علمی آینده پژوهی و خانواده در مرکز همایشهای دفتر تبلیغات اسلامی در قم گفت: در خصوص مفهوم آیندهپژوهی باید گفت که در اینجا ما به دنبال پیشبینی آینده نیستیم بلکه به دنبال این هستیم که ببینیم بازیگران در آینده چه اقداماتی را با توجه به حال و مشکلات آینده باید انجام دهند.
وی افزود: یکی از این مباحث عینی در جامعه ایران را میتوان در مسئله جمعیت جستجو کرد؛ در زمان رضاخان جمعیت ایران به شکل تصاعدی بالا میرفت و در زمان پهلوی دوم این روند کند شد، پس از شروع جنگ دوباره تبلیغات افزایش جمعیت آغاز شد و پس از آن در دوران سازندگی جریان دوباره برعکس شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران بیان کرد: پس از این دوران بود که با تحقیقاتی که به عمل آمد مشخص شد که جمعیت ایران در آینده پیر خواهد شد و بسیاری از مشکلات در کشور به همین علت به وجود خواهد آمد که دوباره تصمیم بر اعلام تلاش برای افزایش جمعیت شد.
وی گفت: این اعلامها بر اساس یک جریان و روند جاری دنبال شد و نه بر اساس یک برنامه مبتنی بر آینده پژوهی؛ به همین خاطر است که این همه مشکل گریبان کشور را گرفت؛ اگر این آینده پژوهشی از ابتدا انجام میشد قطعا امروز برنامه بهتری برای اداره امور کشور داشتیم.
مدیر گروه آیندهپژوهی دانشگاه تهران بیان کرد: نمودار جمعیتی در ایران سینوسی است و امروز باعث شده است با یک جمعیت بسته مواجه شویم که پیری مهمترین معضل آن در 20سال آینده خواهد بود زیرا عدم توجه درست به علم آیندهپژوهی باعث شد که ایران در ظرف ده سال 20 میلیون کودک را در دامان خود بپروراند و این 20 میلیون به سرعت به سمت میان سالی و بعد پیری حرکت خواهند کرد که با پیرانی که امروز میان سال هستند جمعیت عظیمی را شکل خواهند داد.
وی گفت: یکی از مشکلات ما در آیندهپژوهی آن است که هم اکنون دچار خطای نزدیک بینی شدهایم چون همیشه میخواهیم بدون پشتوانه به دوردست نظر بیاندازیم؛ جهان یک کل در هم تنیده است و همه اجزای آن به هم مرتبط است.
خزایی یادآور شد: خانواده حساسترین کانون برای رشد باورهاست؛ ما نمیتوانیم خود را از این دنیا جدا کنیم؛ کلان پژوهشها در این عرصه بر عوامل کلیدی در خانواده تاثیر دارد؛ نرخ رشد جمعیت آهنگ نزولی به خود گرفته است ولی جمعیت مسلمانان تا سال 2050 از تمام ادیان نرخ رشد بیشتری خواهد داشت که متاسفانه بیشتر این رشد نیز در میان جمعیت سلفیه قرار دارند ولی از این سال به بعد دوباره رشد جمعیت جهانی نزول خواهد یافت.
وی گفت: این نزول جمعیتی به علت تغییر کارکرد خانوادهها و انحرافات رفتاری و عادات اجتماعی به وجود آمده است؛ یکی از عوامل عدم شناخت درست آینده به خصوص در زمینه جمعیتی و خانوادگی، مسئله سوگیری است؛ هرکدام از ما یک جبنه را میبینیم و از مدلهای ذهنی خود نیز تبعیت میکنیم.
این مدرس دانشگاه بیان کرد: امروز قالب ازدواجها تغییر کرده و فیسبوک بزرگترین کشور جهان شده است؛ کودکان در اتاقهای خود و تنها و به شکل فردی زندگی میکنند؛ در تحقیقات آماری اثبات شده است که روزانه بیش از چهار و نیم ساعت از وقت زن و مرد در خانه صرف مشاهده تلویزیون و رایانه میشد و آنها تنها 17 دقیقه با هم حرف میزنند.
وی با ذکر این مطلب که بشر هر روز به سوی انزوای فردی کشیده میشود افزود: این معضل امروز در ژاپن تثبیت شده است و اکثر جوانان در اتاقهای خود در حال کار با رایانه هستند و ارتباط مادر با آنها در گذاردن غذا پشت اتاق برای فرزند خویش است و دیگر رابطهای بین آنها وجود ندارد.
این مدرس دانشگاه بیان کرد: فروپاشی خانواده بزرگترین معضل دنیای امروز است؛ در انگلستان 40 درصد خانوادهها دو نفری هستند یعنی مادر و فرزند یا پدر و فرزند؛ روی آوردن به زندگی انفرادی و زندگی با حیوانات و ازدواجهای هم جنس گرایانه بزرگترین معضل امروز است که قطعا اگر این جریان را رصد نکرده و به هوش نباشیم و آیندهپژوهی درستی نکنیم این جریان به کشور ما نیز نفوذ خواهد کرد و زندگی تنهایی و فردی مهمترین دغدغه جوانان خواهد شد.