مسئول آزمایشگاه فرمولاسیون پادزهر موسسه رازی گفت: با وجود وقوع 9 هزار و 651 مورد مارگزیدگی و 63 هزار و 760 مورد عقرب گزیدگی در کشور، با فراوانی دسترسی به پادزهر مناسب، سال گذشته 15 نفر از هموطنان به دلیل دیر رسیدن به مراکز درمانی و بیمارستانی جان خود را از دست دادند.
به گزارش ایرنا از وزارت جهاد کشاورزی، «هادی ربیعی» افزود: اگر پادزهر مناسب هر گونه مار و عقرب در کشور تولید نمیشد، علاوه بر وابستگی ملی، تلفات مار و عقرب گزیدگی میتوانست به 10 هزار مورد هم برسد.
مسئول آزمایشگاه فرمولاسیون پادزهر موسسه رازی با اشاره به آمار جهانی فوت سالیانه 120 هزار مار و عقرب گزیده در کشورها و جان باختن بیش از 20 هزار ایرانی در تصادفات جادهای با وجود همه نوع توصیه به رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی، گفت: ارزش تولید پادزهرها از سوی محققان وزارت جهاد کشاورزی در این موضوعات بیشتر آشکار میشود، زیرا محققان موسسه رازی براساس موقعیت مکانی حضور مار و عقرب، پادزهر منطقهای تولید میکنند.
ربیعی به موضوع بروزرسانی نقشه پراکنش حضور مار و عقرب در کشور هم اشاره کرد و افزود: بهتازگی گونهای مار به نام «سیهمار» از مسیر شبه قاره هند وارد جغرافیای ایران شده است و کارشناسان موسسه رازی با شناسایی این گونه، در حال تولید پادزهر مناسب سم این نوع مار هستند.
گفتنی است؛ مارها به سه دسته سمی، نیمهسمی و غیرسمی تقسیم میشوند که بر اساس مشخصات ظاهری مار و آثار گزش تا حدی قابل شناسایی است. مسمومیت با زهر مار به دو گروه موضعی و سیستمیک تقسیم میشود. آثار مسمومیت موضعی ورم، نکروز و تاول است، از آثار مسمومیت سیستمیک هم میتوان به مسمومیت خونی، عصبی، عضلانی، کلیوی و قلبی اشاره کرد.
همه عقربها هم سمی نیستند. بخشی از آسیب عقرب گزیدگی به دلیل وحشت روحی و روانی است. بیش از یکهزار و 500 گونه عقرب در دنیا وجود دارد که فقط 25 گونه آنها از لحاظ سلامت عمومی دارای حساسیت و در ایران نیز از 50 گونه عقرب تنها هفت گونه دارای حساسیت و اهمیت سمشناسی است.