تقاضا برای شهرهای هوشمند در عربستان سعودی در حال افزایش است، زیرا توسعه این شهرها زمینههای جدیدی را برای افزایش سازگاری با محیط زیست در این کشور فراهم میکند. از سوی دیگر آگاهی در مورد اینترنت اشیا (IoT) و رایانش ابری میان شهروندان و مقامات دولتی مختلف این کشور در حال افزایش است. همهگیری کووید -19 بهعنوان یک محرک اصلی برای علاقهمندتر کردن دولت عربستان سعودی به مزایای مربوط به شهرهای هوشمند عمل کرده است.
به گزارش ایمنا، عربستان به این ترتیب در حمایت از راهحلهای حملونقل هوشمند، مدیریت بهتر مراقبتهای بهداشتی و قابلیتهای صرفهجویی در انرژی، آمادگی خود را برای سرمایهگذاری در شهرهای هوشمند جدید و بهسازی شهرهای موجود در سراسر کشور اعلام کرده است تا در کنار توسعه شهرهای هوشمند، شهرهای فعلی را نیز به قابلیتهای مشابه با این شهرهای پیشرفته مجهز کند.
افزایش تلاشها برای بهحداقل رساندن وابستگی به نفت، بهکارگیری ابتکارعملهای مختلف، ایجاد شهر هوشمند فعال و افزایش سرمایهگذاری توسط دولت، رشد بازار شهرهای هوشمند عربستان سعودی را تقویت کرده است و بر اساس حوزههای عملکردی، انتظار میرود این بخش بالاترین نرخ رشد را در طول دوره پیشبینی بازار شهرهای هوشمند این کشور داشته باشد.
این امر به افزایش آگاهی در مورد استفاده از منابع تجدیدپذیر انرژی، توسعه پروژههای انرژی سبز و گسترش استفاده از محصولات نوآورانه هوشمند برای اندازهگیری انرژیهای مصرفی نسبت داده میشود. بهعنوان مثال، شرکت برق عربستان در سپتامبر 2020، مبلغ 1.3 میلیارد دلار به تأمین مالی کنتورهای هوشمند و سایر پروژههای انرژی سبز این کشور اختصاص داد.
پیشبینی رشد بازار شهرهای هوشمند عربستان سعودی
پیشبینی میشود اندازه بازار شهرهای هوشمند عربستان سعودی که در سال 2019 به 3,552.1 میلیون دلار رسیده بود، با نرخ رشد مرکب سالانه 19.6 درصدی از 2020 تا 2027، در این سال هدف بهطور دقیقتر 14,745.2 میلیون دلار برسد. سازگاری شهرهای هوشمند با محیط زیست و پیشرفتهای چشمگیر در فناوریهای اینترنت اشیا و ابری، فرصتهای سودآوری را برای ایفاگران نقشهای اصلی این بازار در آینده فراهم میآورد. علاوهبر این، پیشبینی میشود پیشرفتهای فناوری اینترنت اشیا و کاهش ردپای کربن در شهرهای هوشمند فرصتهای سودآوری را برای رشد این بازار در عربستان فراهم کند.
بر اساس حوزه عملکردی، بخش زیرساختهای هوشمند در سال 2019 بر سهم بازار شهرهای هوشمند عربستان سعودی تسلط داشت و انتظار میرود در سالهای آتی به دلیل افزایش چندین طرح دولتی برای توسعه شهر هوشمند تحت چارچوب چشمانداز 2030 عربستان، بر این بازار تسلط پیدا کند. از سوی دیگر حملونقل هوشمند بهعنوان زیرمجموعهای از زیرساختهای هوشمند، بهدلیل بهرهوری انرژی و مزایای زیستمحیطی، بیشترین سهم بازار را در عربستان سعودی دارد. با وجود جمعیت شهری بالا در این کشور، راهحلهای حملونقل هوشمند وسایلی را برای افزایش سرعت تردد در شهرها فراهم میکند و رشد بازار شهرهای هوشمند عربستان سعودی را افزایش میدهند.
افزایش نفوذ اینترنت اشیا و برنامههای کاربردی مبتنی بر ابر تأثیر قابلتوجهی بر این بازار داشته است. برنامههای کاربردی اینترنت اشیا ابزارهایی را برای نظارت بر ترافیک، سطوح نویز (الودگی صوتی) ، سطوح کیفیت هوا، تردد وسایلنقلیه و سطوح انتشار صنایع مختلف ارائه میدهند. اینترنت اشیا همچنین به بهبود بخشهای مراقبتهای بهداشتی، تولید، حملونقل در سطح شهرها و تردد در سراسر عربستان سعودی کمک کرده و رشد بازار شهرهای هوشمند این کشور را تقویت کرده است.
بر اساس حوزه عملکردی، بخش زیرساختهای هوشمند در سال 2019 سهم بازار بالایی را در اختیار داشت و حدود یکپنجم بازار شهرهای هوشمند عربستان سعودی را به خود اختصاص داد. دلیل این امر مزایای زیرساخت هوشمند همچون اتصال مداوم اشیا فیزیکی به اینترنت و شهرنشینی سریع بود. با این حال تخمین زده میشود بهواسطه افزایش چالشهای سیستمهای الکتریکی همچون زیرساختهای قدیمی و رشد تعداد منابع انرژی تجدیدپذیر متغیر و وسایلنقلیه الکتریکی، بخش انرژی هوشمند بالاترین نرخ رشد مرکب سالانه را با 22.6 درصد در طول دوره پیشبینی نشان دهد.
موانع رشد بازار شهرهای هوشمند در عربستان سعودی
افزایش تقاضا برای تسهیلات زندگی شهری پایدار و سازگار با محیط زیست، ابتکارات توسعه دولت و نیاز به فرصتهای اقتصادی جدید برای درآمدزایی در این عربستان سعودی موجب رشد بازار شهرهای هوشمند در این کشور میشود، با این حال انتظار میرود که هزینههای بالای توسعه و زندگی در این شهرها همراه با نگرانی شهروندان و دولت در مورد مدیریت دادهها و حفظ حریم خصوصی در یک شهر هوشمند، مانعی برای رشد بازار آن در طول دوره پیشبینی باشد.