به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) این نشست در راستای ایجاد تعامل مثبت و همافزایی فعالیتهای مجلس و دولت و با توجه به اهمیت ارائه قانون جامع بانکی در ساختار کلان اقتصادی جامعه و همچنین مقدم بودن لایحه دولت نسبت به طرح نمایندگان دولت، با تدبیر مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی و به همت گروه مطالعات اقتصاد اسلامی این مرکز برگزار شد.
این نشست برای بررسی دقیق تر قوانین مربوط اصلاح و تکمیل لایحه قانون بانکداری با توجه به طرح قانون بانکداری بدون ربا برگزار شد.
این نشست دو روزه، در قالب 12 جلسه با ریاست حجت الاسلام و المسلمین حسین زاده بحرینی در مرکز تحقیقات اسلامی مجلس برگزار شد.
در این نشست با تأکید بر ضرورت همدلی دولت و مجلس، تصریح شد که نقاط قوت طرح یک فوریتی بانکداری بدون ربا، باید در لایحه اشراب شود.
از آنجایی که اکثر مباحث فصول اولیه طرح و لایحه پیشنهادی تقریباً یکسان بوده است، نسبت به مطالب اصلی آن مواد توافق کلی وجود داشت، البته مقرر شد برای رفع اختلافات جزئی در عبارات، مقرر شد برخی از مادههای آن اصلاح و یا بخشهایی مانند تعاریف و ایجاد کمیته و شورای فقهی بانک مرکزی، به آن اضافه گردد.
عمدهترین و چالش برانگیزترین مباحث این نشست، مادههای فصل پنجم خصوصاً تعیین نرخ سودبانکی و نحوه اجرای آن بود. اگرچه اعضای نشست، از لحاظ نظری تقریباً بر حاکمیت بازار بر تعیین نرخ سود اتفاق نظر داشتند، ولی به لحاظ عملیاتی روشهای متفاوتی را ارائه کردند.
پس از بحث و بررسیهای مفصل و بیان دیدگاهها «تعیین نرخ سود بانکی با استفاده از مرکز پایش» مورد تأیید قرار گرفت و توسط مرکز پژوهشهای مجلس مادهای در این رابطه تدوین و پیشنهاد گردد.
از دیگر مباحث مهم این نشست، بررسی انواع عقود مشارکتی، سهم و چگونکی فعالیت آنها در سیستم بانکی در کنار عقود مبادله ای بوده است و با توجه به وجود دیدگاه های مشترک بین اعضای نشست نسبت به کلیت بحث، جمع بندی و اصلاحات لازم صورت پذیرفت. ادامه مباحث به بررسی مواد دیگر مانند «بازارهای بین بانکی؛ نحوه استفاده از ابزارهای مالی اسلامی، ایجاد کمیته برای شورای فقهی بانک مرکزی، ... » اختصاص یافت.
یادآور میشود، قانون عملیات بانکی بدون ربا مصوب 1362 به دلیل وجود اشکالات عدیده ساختاری، محتوایی و اجرایی به اصلاح نیازمند بود. به همین دلیل کارگروهی در مرکز تحقیقات اسلامی با دبیری حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید عباس موسویان شکل گرفت که نهایتاً به تهیه طرح قانون بانکداری بدون ربا انجامید.
طرح مذکور در اردیبهشت ماه سال 1394 تقدیم مجلس شد و یک فوریتی آن به تصویب رسید. همزمان کارگروهی نیز در دولت با حضور نمایندگان دولت، بانکها و ... برای تهیه لایحه قانون عملیات بانکی تشکیل شد. نتیجه تشکیل و فعالیت کارگروه دولت تهیه، پیشنویس قانون بانکداری بود که هنوز تقدیم مجلس نشده است.