ماهان شبکه ایرانیان

ایکنا گزارش می‌دهد؛

تالیف «میزان‌الحکمه»؛ بهانه‌ تاسیس «دارالحدیث»

گروه اندیشه: آیت‌الله‌ ری‌شهری در سال ۶۳، نگارش «میزان الحکمه» را آغاز کرد؛ اما به علت مشغله کاری زیاد نتوانست خود به تنهایی کل کار را انجام بدهد به همین خاطر تعدادی از پژوهشگران را استخدام کردند و این‌گونه پایه‌های مرکز تحقیقات دارالحدیث پی‌ریزی شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، موسسه علمی فرهنگی دارالحدیث، با پیام مقام معظم رهبری در سال 74رسماٌ تاسیس شد. البته این موسسه از سال 63 به صورت غیر رسمی در غالب «مرکز تحقیقات دارالحدیث» فعالیت‌های خود را آغاز کرده بود.
مهدی عباسی مدیر روابط عمومی موسسه فرهنگی دارالحدیث گفت: آیت‌الله‌ ری‌شهری در سال63، در حال نگارش کتاب «میزان الحکمه» بودند؛ اما به علت مشغله کاری زیاد نتوانستند خود به تنهایی کل کار را انجام بدهد به همین خاطر تعدادی از پژوهشگران را استخدام کردند و این‌گونه پایه‌های مرکز تحقیقات دارالحدیث پی‌ریزی شد.
وی در ادامه گفت: بدنه اصلی موسسه را «پژوهشگاه قرآن و حدیث» تشکیل می‌دهد. این پژوهشگاه خود 4 زیر مجموعه به نام‌های پژوهشکده علوم و معارف حدیث، پژوهشکده تفسیر اهل بیت (ع)، پژوهشکده کلام اهل بیت (ع) وپژوهشکده اخلاق و علوم رفتاری دارد؛ که سعی می‌کنم به صورت مختصر اهداف و وظایف این گروه‌ها را توضیح بدهم.
عباسی گفت: پژوهشکده علوم و معارف حدیث، با سابقه‏‌ترین بخش پژوهشکده است و با هدف یارى‌رساندن به تحقیقات کاربردى و تسهیل دستیابى محققان علوم مختلف به حدیث، کار تدوین مجموعه‏‌هاى بزرگ حدیثى را در دستور کار خود قرار داده است.
وی در ادامه افزود: برجسته‏‌ترین محصولات این گروه عبارت است از موسوعة معارف الکتاب والسنة در 10جلد، موسوعة العقاید الاسلامیة در 5جلد و موسوعة الامام الحسین(ع) در 10جلد.
وی در ادامه گفت: در سال 91 به منظور استفاده نظام‌مند از احادیث اهل‌بیت (ع) در تفسیر قران کریم و گسترش پژوهش‌های قرآنی بر پایه آموزه‌های اهل بیت، پژوهشکده تفسیر اهل بیت (ع) با هدف دستیابی به روش تفسیری و جامع اهل بیت(ع) و بهره‌گیری از آموزه‌های تفسیری اهل بیت(ع) در عرصه‌های گوناگون علمی و زندگی تاسیس شد.
مدیر روابط عمومی موسسه دارالحدیث افزود: پرداختن به مباحث اعتقادی به ویژه اعتقاداتی که متخذ از احادیث معصومان (ع) باشد در جهان امروز یک ضرورت است و تبیین دیدگاه‌های کلامی اهل بیت (ع) یک رسالت برای مؤسسه علمی-فرهنگی دارالحدیث محسوب می‌شود. به همین منظور پژوهشکده کلام اهل بیت(ع) با هدف توسعه و گسترش پژوهش در زمینه‏‌هاى مرتبط با کلام اهل بیت (ع) و حل مسائل و مشکلات در زمینه‏‌هاى اعتقادى و فکرى و با تاکید بر روش پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) در پاسخگویى به مسائل فکرى جامعه تلاش‌های خود را آغاز کرد.
وی افزود: پژوهشکده اخلاق و علوم رفتاری، در حال حاضر پژوهش‌های متعددی چون روان‌شناسی زهد، خویشتن‌داری جنسی در اسلام و غرب، لذت و شادکامی را در دست پژوهش دارد. گفتنی است گروه روانشناسی اسلامی، با توجه به یافته‌های علمی خود، طراحی 5 رشته در دو سطح کارشناسی و کارشناسی ارشد، در حوزه روان‌شناسی اسلامی را به سفارش دانشکده علوم حدیث در دستور کار خود قرار داده است.
عباسی با اشاره به برخی از اهداف این پژوهشکده گفت: تبیین روشمند و علمى آموزه‏‌هاى اخلاقى، روان شناختى و جامعه شناختی مبتنى بر قرآن و حدیث، نظریه‏‌پردازى در حوزه اخلاق، روان‌شناسى و جامعه‌شناسی اسلامى و آشکار ساختن برترى‏ن‌هاى دیدگاه‌های اسلامى از جمله اهداف این پژوهشکده است.
فعالیت‌ها و پژوهش‌های موسسه در سال 94
بنا بر این گزارش برای آشنایی بیشتر با فعالیت‌های یک‌سال گذشته موسسه دارالحدیث با ححج‌اسلام مهریزی و رضا برنجکار به گفت‌وگو نشستیم که شرح آنها را می‌خوانید.
حجت‌الاسلام و المسلمین مهریزی رئیس دبیرخانه کنگره‌های موسسه علمی فرهنگی دارالحدیث گفت: موسسه دارالحدیث وابسته به آستان حضرت عبدالعظیم است و یکی از ایده‌هایی این موسسه بررسی آثار و افکار بزرگان ری است .
وی افزود: موسسه در نظر داشت که هر دو سال یک بار همایشی در خصوص بزرگان دین برگزار کند که اولین همایش در سال 82 به حضرت عبدالعظیم اختصاص یافت.
وی افزود: همایش‌های بزرگداشت ابوالفتوح رازی، شیخ کلینی، عبدالجلیل رازی تا سال 88  برگزار شد و هدف از این همایش‌ها این بود که آثار این شخصیت‌ها تصحیح، تحلیل و عرضه شود به واسطه این کنگره، تصحیح کتاب کافی صورت گرفت که یکی از بهترین تصحیحات محسوب می‌شود..
رئیس دبیرخانه کنگره‌های موسسه علمی فرهنگی دارالحدیث اظهار کرد: امسال، هزارمین سال رحلت «سیدمرتضی» که از شخصیت‌های مهم در عرصه کلام، فقه و تفسیر است. آثار وی به صورت پراکنده منتشر شده است و چندی پیش نیز پیش‌همایش بزرگداشت وی در موسسه برگزار شد.
حجت الاسلام و المسلمین مهریزی تصریح کرد: تا کنون حدود 500 نسخه از آثار ایشان شناسایی شده است که عمده این‌ها تصحیح نشده است و به واسطه این کنگره، تحقیق عالمانه در آثار سید مرتضی صورت می‌گیرد.
در همین راستا حجت‌الاسلام رضا برنجکار، قائم مقام پژوهشگاه قرآن و حدیث گفت: مهم‌ترین کار پژوهشگاه قرآن و حدیث تولید آثار علمی در عرصه قرآن و حدیث است. در پژوهشگاه قرآن و حدیث، 166عنوان کتاب به چاپ رسیده است.
حجت‌الاسلام و المسلمین برنجکار اظهار کرد: برخی از عناوین تا 16 جلد منتشر شدند، از میان آثار تولید شده در پژوهشگاه، تاکنون 30 مورد از 166 عنوان کتاب منتشر شده در پژوهشگاه قرآن و حدیث در جشنواره‌های کتاب سال حوزه، کتاب سال جمهوری و ... حائز رتبه شده است.
وی تصریح کرد: برخی از آثار تولید شده در موسسه به زبان‌های دیگر ترجمه شده است و  برخی از آنها مورد گزارش توصیفی قرار گرفته است.
حجت‌الاسلام و المسلمین برنجکار گفت: اساس کار پژوهشگاه بعد از جمع‌آوری احادیث و تنظیم آنها، کار اجتهادی برروی احادیث در حوزه‌های مختلف و در اصل «فقه الحدیث» در عرصه‌های تخصصی است.
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان