مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، سایت امام علی (ع) را به سفارش ستاد سال امام علی(ع) راه اندازی کرد که در روز 13 رجب به مناسبت ولادت آن بزرگوار افتتاح شد.
گزینه های پایگاه امام علی(ع) پس از تصویب در کمیته علمی ستاد بزرگداشت سال امیرالمؤمنین(ع) به سه زبان فارسی، انگلیسی و عربی تهیه و تعبیه شد که به شرح زیر تقدیم می شود:
1. اندیشه های امام علی (ع)
در این بخش، اندیشه های اعتقادی، اخلاقی و اجتماعی آن حضرت بررسی می شود: در اندیشه های اعتقادی، هستی شناسی، توحید، نبوت، امامت، خلافت، معاد و قرآن و در بخش اندیشه های اخلاقی، کرامت انسانی، تقوا، عبادت، نیایش، صداقت، وفای به عهد، خوف و رجا، ایمان، اخلاص، توبه، تزکیه نفس، ساده زیستی، نگرش به دنیا و در اندیشه های اجتماعی، اصلاح، سیاست اصولی امام، عدالت اجتماعی، آیین حکومت داری، آزادی، وحدت مسلمین، مردم، بیت المال، جهاد، زن از دیدگاه امام علی(ع) بررسی شده است.
از این گزینه، 346 صفحه فارسی، 108 صفحه عربی و 500 صفحه انگلیسی بر روی اینترنت موجود است.
2. سیره امام علی (ع)
در این بخش نگرشی تاریخی انجام داده ایم که نسب امیرالمؤمنین(ع)، یعنی پدر، مادر، خواهر، برادران و دیگر بستگان آن حضرت را بررسیده ایم. در همین بخش مباحث از ولادت تا هجرت، از هجرت تا رحلت پیامبر(ص)، دوران سکوت، خلافت تا شهادت، همسران و فرزندان، یاران و داستان هایی از زندگانی آن حضرت می گنجد که هر کدام از این ها دارای زیرشاخه های متعددی هستند و اشاره به همه آن ها از حوصله این معرفی خارج است; ولی از باب نمونه به زیر موضوع های دوران سکوت اشاره می کنیم: دفاع فاطمه(ع) از علی(ع)، فلسفه سکوت علی(ع)، منطق، سیره و روش امیرالمؤمنین(ع) در مقابل خلافت خلفا، خلافت ابوبکر، عمر و عثمان و خدمات اجتماعی و عمرانی.
در مورد خلافت هر یک از خلفا، بحث های مطرح در آن زمان آورده شده است; مثلا در حث خلافت ابوبکر، هجوم به خانه وحی، تصرف فدک، شهادت حضرت فاطمه زهرا(ع)، تبیین و جمع آوری قرآن، حل مشکلات سیاسی و اجتماعی خلیفه و تعیین جانشین ذکر شده است. از این بخش 1373 صفحه فارسی و 1151 صفحه عربی در اینترنت موجود است.
3. شیعه امام علی (ع)
در این بخش اعتقادات شیعه، میراث شیعه، تاریخ تشیع، فقه شیعه و کتب اربعه گردآوری شده است. در بحث اعتقادات شیعه، راه های شناخت در اسلام، هستی و انسان از دیدگاه اسلام، توحید و مراتب آن، صفات خداوند، عدل الهی، قضا و قدر، نبوت، امامت، ولایت و خلافت، مراتب امامت، دلایل امامت، ویژگی های امام، دوازده امام(ع)، تداوم ولایت و انشعابات شیعه آمده است.
دربحث تاریخ تشیع به خاستگاه شیعه، رشد و نمو شیعه، تشیع در ایران و کشورهای دیگر می پردازیم. در بخش فقه شیعه، تعریف فقه شیعه، ویژگی و منابع آن، تاریخچه فقه و فقها، تقسیم مباحث فقهی، عناوین ابواب فقه، ادوار فقه شیعه و زیر مجموعه های آن، یعنی دوره حضور امام، نخستین قرن غیبت، دوره متکلمان، مکتب شیخ الطائفه، مکتب شهید اول، فقه دوره صفوی، مکتب وحید بهبهانی، مکتب شیخ انصاری آورده شده است. این بخش نیز دارای 900 صفحه فارسی و 888 صفحه عربی دراینترنت است و تا پایان سال، 300 صفحه دیگر در این پایگاه قرار داده خواهد شد.
4. علی (ع) در قرآن و سنت
علی(ع) در قرآن، شامل فضایل علی(ع) در قرآن، ولایت و امامت در قرآن، محبت علی(ع) در قرآن، و علی(ع) در سنت، شامل علی(ع) از زبان پیامبر(ص)، علی(ع) از زبان علی(ع)، علی(ع) در بین معصومین(ع) است. در این بخش 260 صفحه فارسی و 154 صفحه عربی بر روی اینترنت، فعال می باشد و گزینش و ویرایش ده جلد کتاب در دست اقدام است.
5. نهج البلاغه
متن نهج البلاغه همراه با ترجمه و شرح کامل آن از آیة الله مکارم شیرازی، علامه محمدتقی جعفری(ره) و آیتی به زبان فارسی، عربی و انگلیسی به طور کامل در این بخش موجود است.
6. الغدیر
در این گزینه، متن کتاب الغدیر، شرح و پاورقی های آن، زندگی نامه علامه امینی، حکایاتی از زندگی ایشان، علامه امینی و الغدیر در آینه قلم و شعر، بررسی روش تالیف الغدیر، تلخیص الغدیر، مقاله الغدیر و وحدت اسلامی تهیه و تعبیه شده است.
7. علی (ع) از منظر دیگران
در این گزینه بحث های علی(ع) در کلام خداوند، علی(ع) از زبان معصومین، علی(ع) از دیدگاه خلفا و صحابه، علی(ع) در نگاه یاران، علی(ع) از دیدگاه مخالفان، علی(ع) از زبان دانشمندان مسلمان و غیر مسلمان و علی(ع) در بیان ادبا و شعرا آمده است که دارای 248 صفحه فارسی و 155 صفحه عربی است و باید 100 صفحه از مقالات و کتب افراد برجسته نیز گزینش شود.
8. فضایل امام علی (ع)
در این گزینه می توان مباحثی شامل تولد در کعبه، پرورش یافتن در دامان رسول خدا(ص)، سبقت در اسلام، منزلت خاص نزد خداوند، ایمان و عبادت، علم و حکمت، جهاد و شجاعت، صبر و حلم، جود و سخاوت، فصاحت و بلاغت، عدالت، رافت، کتابت وحی، تفسیر قرآن، جانشینی رسول خدا(ص)، همتا بودن با فاطمه زهرا(ع)، آیه مباهله، ساقی کوثر، شهید محراب و دیگر فضایلی را که در کتب معتبر آمده، مطالعه کرد.
از این بخش 519 صفحه فارسی و 1219 صفحه عربی و 274 صفحه انگلیسی در اینترنت موجود است و باید ده جلد کتاب پردازش، گزینش و فرمت گذاری شود.
9. کتابخانه
در این گزینه قرار است کلیه کتاب هایی که درباره علی(ع) و نهج البلاغه نوشته شده، جمع آوری، تایپ و تصحیح شود و 300 صفحه از این کتب خلاصه نویسی شده همراه با کتاب نامه، در گزینه کتابخانه قرار بگیرد. هم اکنون حدود بیست کتاب و متن کامل گزارش ستاد امام علی(ع) تهیه شده و در این گزینه هست. در این بخش تا پایان سال 200 جلد کتاب در مورد نهج البلاغه و علی(ع) وارد خواهد شد و 300 جلد کتاب و 20 نویسنده معرفی و 300 صفحه از کتب برگزیده، خلاصه نویسی خواهد شد.
10. نگارخانه
در این بخش، 14 ساعت از فیلم امام علی(ع) گزینش و با بحث تاریخی آن مطابقت داده شده است. در بخش دیگری مرثیه و مدیحه سرایی و ادعیه مربوط به حضرت(ع)، بیانات ادبی به صورت اشعار درباره حضرت که محبان حضرت به زبان های مختلف در سرتاسر دنیا در فضایل و سوگواری آن حضرت سروده اند به صورت ضبط در استودیو موجود است. حدود 50 عکس برای گرافیگ تهیه شده است که باید به 100 تصویر برسد. هزار تصویر بررسی شده و دو ساعت و نیم صوت فعلا در پایگاه موجود است.
11. اخبار و اطلاعات
در این بخش تمام جشنواره ها، سمینارها، نشست های علمی و هر آنچه درباره امام علی(ع) در این سال برگزار می شود و همچنین گزیده ای از سخنرانی های صوتی تصویری آمده است.
12. ارتباطات
این پایگاه گنجینه پرسش و پاسخ درباره حضرت علی(ع) است و کسانی که با پایگاه ارتباط برقرار می کنند سؤالاتی درباره حضرت علی(ع) و شیعه دارند که در بخش ارتباطات پاسخ گفته می شود و با دانشمندانی که در سرتاسر دنیا درباره حضرت علی(ع) می خواهند گفتگو و مباحثه داشته باشند به صورت (Online) و (Hewar) ارتباط برقرار خواهد شد. از دیگر بحث های این گزینه امور مشترکین با عنوان (Malanj-last) است که افراد می توانند در این پایگاه مشترک شوند و به اخبار دست یابند و یا خودشان با افراد دیگر گفتگو داشته باشند.
13. صفحات محققان و مؤسسات
الف) مؤسساتی که در سرتاسر کشور و خارج از کشور هسته و کار اصلی آن ها درباره سیره و روش امام علی(ع) است در این گزینه معرفی می شوند که تاکنون 19 مؤسسه معرفی شده است. فهرست مؤسساتی که دارای پایگاه در اینترنت هستند و درباره حضرت علی(ع) مطلب یا مقاله یا ویژه نامه داشته باشند در این صفحه موجود است.
ب) در این بخش محققان بزرگواری که درباره حضرت علی(ع) کتاب نوشته اند معرفی شده و از تمام کسانی که درباره سیره، فلسفه، و در هر بخش از زندگانی حضرت علی و نهج البلاغه کار کرده اند می خواهیم نمونه ای از کارشان را بفرستند تا به عنوان کسانی که در سال امام علی(ع) درباره حضرت کار کرده اند مورد استفاده قرار بگیرد تا دیگران هم استفاده کنند و محققان به وسیله این پایگاه با سرتاسر دنیا ارتباط داشته باشند و محققان به سؤال ها و مطالبی که درباره تحقیقشان می رسد پاسخ بدهند و ارتباط مفید و مؤثری داشته باشند.
نشانی این پایگاه به نام (Imam ali-s.net) و (Imam ali net.net) است که می توان از طریق اینترنت با آن ارتباط برقرار کرد. پایگاه های دیگر مثل صدا و سیما، ( و دیگر پایگاه های اسلامی به این پایگاه پیوند (Link) شده اند.