متن سخنرانی آقای افتخار علی در باره سازمان ملل متحد و مبارزه با تبعیض نژادی
در آستانه دهم اسفند (28 فوریه) روز جهانی مبارزه با تبعیض نژادی، به دعوت دفتر روابط عمومی و امور بین الملل دانشگاه، آقای افتخار علی
(1) ،رییس مرکز اطلاعات سازمان ملل متحد در تهران، ضمن حضور در دانشگاه مفید قدس سره ، ذیل عنوان «سازمان ملل متحد و مبارزه با تبعیض نژادی » سخنرانی کردند. سپس، ایشان و هیئت همراه به پرسشهای حاضران پیرامون عملکرد سازمان ملل متحد در مورد مبارزه با تبعیض نژادی و نیز نقش مراکز اطلاعات سازمان ملل متحد در کشورهای مختلف پاسخ دادند. این سخنرانی در تاریخ 8/12/75 ایراد شده است.
وی پس از مراسم سخنرانی در جمع دانشجویان کارشناسی ارشد حقوق بین الملل دانشگاه مفید حضور یافته ودرمورد برخی مسایل مربوط به سازمان ملل متحدگفتگو کردند.
در پایان کتابخانه های مختلف دانشگاه، مورد بازدید ایشان و هیئت همراه قرار گرفت. وی از کتابخانه های این دانشگاه - بویژه کتابخانه لاتین - بعنوان مجموعه ای گرانبها و ارزشمند یاد کرد.
نخست از مسؤولین دانشگاه جهت دعوت از این جانب برای سخنرانی تشکر می کنم و از اعضای هیات علمی و دانشجویان این دانشگاه سپاسگزارم. این دعوت برای من فرصتی پدید آورد که به شهر مقدس قم سفر کنم، به زیارت حرم مطهر ودیدار از بناهای تاریخی آن نایل شوم. ما توسط روح اسلام تقویت شدیم.
این جانب همچنین با این سخن - که پیش از مطالب بنده عنوان شد - اسلام در مبارزه با تبعیض نژادی و آپارتاید نقش دارد، موافقم.
دانشجویان عزیز، اساتید محترم، پیش از اینکه در مورد موضوع سخنرانیم صحبت کنم مایلم مختصری درباره «مرکز اطلاعات سازمان ملل » و آنچه که ما در آنجا انجام می دهیم، برای شما سخن بگویم.
در سال 1945 بعد از اینکه ملل متحد تاسیس شد، تصمیم گرفته شد اداراتی خارج از مقر سازمان ملل در نیویورک تاسیس شود تا پیام سازمان ملل را به گوش مردم جهان برسانند. ایران به عنوان یکی از کشورهای مؤسس ملل متحد جزء اولین کشورهایی بود که مرکز اطلاعات سازمان ملل در آن تاسیس شد.
موضوعی که برای دستیابی به آن مراکز سازمان ملل تاسیس شد، عبارت بود از اشاعه اخبار و فعالیتهای سازمان ملل، در مقر سازمان ملل و سراسر جهان. مقصود آن بود که فعالیتهای سازمان ملل برای همه مردمان جهان روشن شود.
مرکز اطلاعات سازمان ملل از آن موقع تا سال 1984 فعال بود. از سال 1980 به بعد فعالیت ها به طور موقت قطع شد. مرکز در سال 1991 مجددا فعالیت خود را آغاز کردو با ورود این جانب به سازمان ملل در سال 1994 فعالیت آن جدی تر شد. بخش اصلی مرکز اطلاعات سازمان ملل در تهران کتابخانه آن است که سرکار خانم قائم مقامی مسؤول کتابخانه در اینجا حضور دارند و می توانند درباره امکانات و ارائه خدمات آن برای شما توضیح دهند.
به طور خلاصه خدمتتان بگویم که کلا ما در آنجا گزارش کلیه گفتگوها و قطعنامه های مجمع عمومی، شورای امنیت و اسناد و مدارک سایر آژانسهای سازمان ملل را نگهداری می کنیم. ما به شما خوش آمد می گوییم که تشریف بیاورید از این منابع استفاده کنید.
بخش دوم فعالیت های ما مربوط می شود به رسانه های دیداری و شنیداری و مطبوعات ایران که از طریق آنها اخبار سازمان ملل را به گوش مردم ایران برسانیم. ما همچنین ستاد خودمان را در نیویورک از عقاید اثبات شده در مطبوعات و رسانه های ایران که توسط تحلیل گران و مفسران درباره موضوعهایی که به سازمان ملل مربوط می شود مطلع می کنیم.
من در اینجا صحبتم را در مورد مرکز اطلاعات قطع می کنم و سؤالات شما را در این مورد همکارانم به موقع مناسب پاسخ می گویند. حال باز می گردم به موضوعی که شما از من درخواست نمودید تا درباره آن سخن بگویم. معتقدم موضوع خوبی برای بحث است. در واقع یکی از مواردی است که در آن سازمان ملل موفق بوده است. امروز می توانیم نظاره گر موفقیت سازمان ملل در این زمینه باشیم. آپارتاید خاتمه یافته است و آگاهی بیشتری درباره تبعیض نژادی ایجاد شده است.
دانشجویان، اساتید محترم، برادران و خواهران عزیز، تا پنج سال قبل اثرات تبعیض نژادی به طور دهشتناکی مشخص و نمایان بود. جامعه بین المللی همواره خواستار مبارزه با تبعیض نژادی بوده است. من به طور خیلی خلاصه مطالب خودم را بیان می کنم. سه سال بعد از به وجود آمدن ملل متحد، مجمع عمومی اعلامیه جهانی حقوق بشر را تصویب کرد. درماده 1 این اعلامیه آمده است: «تمام افراد بشر آزاد به دنیا می آیند و از لحاظ حیثیت و حقوق باهم برابرند.» ماده 2 می گوید: «هر کس می تواند بدون هیچ گونه تمایز مخصوصا از حیث نژاد، رنگ، جنس، زبان، مذهب، عقیده سیاسی یا هر عقیده ای دیگر همچنین ملیت، وضعیت اجتماعی، ثروت، ولادت یا هر موقعیت دیگر از تمام امور و کلیه آزادیهایی که در اعلامیه حاضر ذکر شده است بهره مند گردد».
این مساله طی سالهای بعدی به وسیله تصمیم و اعمال توافقهای بین المللی مورد حمایت قرار گرفت مواد توافقهای فوق شامل کنوانسیون بین المللی در زمنیه رفع هر گونه تعبعیض نژادی و کنوانسیون یونسکو بر علیه تبعیض در زمینه آموزش و کنوانسیون سازمان جهانی کار درباره تبعیض در زمینه اشتغال و کار شد. چهار سال قبل کنفرانس جهانی حقوق بشر خواستار قطع نژاد پرستی و تبعیض نژادی به عنوان هدف بنیانی برای جامعه جهانی شد. مجمع عمومی سالهای بین 1993 لغایت 2003 را به عنوان دهه مبارزه با نژاد پرستی و تبعیض نژادی نام نهاده است. بر اساس آن از تمام کشورها درخواست شده است تا تصمیماتی دررابطه با مبارزه با اشکال جدید نژاد پرستی و تبعیض نژادی به ویژه از طریق قوانین، تصمیمات اداری، آموزش و اطلاعات اتخاذ نمایند. مجمع عمومی اعلام نمود که کلیه گونه های نژادپرستی و تبعیض نژادی شامل آنهایی که از دکترینهای برتری نژادی نظیر پاکسازی قومی برگرفته شده اند، از بدترین انواع نقض حقوق بشر در جهان معاصر هستند و باید با آنها با تمام ابزار موجود مبارزه شود. مجمع عمومی نسبت به سرنوشت کارگران مهاجر و اقوام ایشان، کودکان اقلیتها و مردم بومی بذل توجه نمود. در سال 1993 کمیسیون حقوق بشر گزارشگر ویژه ای برای بررسی گونه های فعلی نژادپرستی تبعیض نژادی و هر گونه تبعیض بر علیه سیاهپوستان، اعراب و مسلمانان، و تصمیمات جدیدی برای حل آنها را تعیین نمود.
اساتید محترم، دانشجویان عزیز در عین حال باید اعمال تصمیماتی نظیر تحریم اقتصادی و یا کنوانسیونی بر علیه اقدامات ضد بشریت و ناسازگار با منشور ملل متحد و اعلامیه جهانی حقوق بشر را در نظر داشت. مساله آپارتاید از سال 1948 تا خاتمه این سیستم غیر انسانی در سال 1994 در دستور کار مجمع عمومی قرار داشت.
وقتی در سال 1994 رییس جمهوری تازه منتخب آفریقای جنوبی آقای نلسون ماندلا در مجمع عمومی سخنرانی نمودند، اظهار داشتند که این اولین مرتبه است که طی چهل و نه سال در مجمع عمومی یک رییس دولت که از اکثریت مردم آفریقاست سخنرانی می نماید. ایشان ضمن استقبال از محو آپارتاید اظهار داشتند - و من از شما می خواهم به بیانات ایشان توجه کنید - این تحول تاریخی به دلیل تلاش عظیم ملل متحد در راستای سرکوب جنایات آپارتاید بر علیه بشریت به وقوع پیوست.
در میان اقدامات انتقاد آمیز ملل متحد بر علیه آفریقای جنوبی می توان به عدم قبول استوار نامه هیات اعزامی آفریقای جنوبی توسط مجمع عمومی از سال 1970 لغایت 1972 اشاره کرد. رییس مجمع عمومی اظهار داشت این معادل آن است که به طور واضح بگوییم مجمع عمومی از پذیرش هیات آفریقای جنوبی برای شرکت در اجلاس مجمع خودداری می نماید. تا سال 1994 آفریقای جنوبی در جلسات مجمع عمومی شرکت نکرد.
در نوامبر 1997 شورای امنیت تحریم تسلیحاتی اختیاری بر علیه آفریقای جنوبی را اعمال نمود تا مانع از تجاوز این کشور به همسایگان خود شود. همچنین توانایی هسته ای آفریقای جنوبی تهدیدی بر علیه صلح وامنیت بین المللی بود. این اولین بار بود که شورای امنیت چنین تصمیمی بر علیه یکی از اعضای خود گرفت. در سال 1985 زمانی که دولت آفریقای جنوبی وضعیت فوق العاده اعلام نمود و سرکوب را شدت بخشید، جامعه بین المللی دوباره قویا عکس العمل نشان داد و شورای امنیت برای اولین بار از دولت ها درخواست نمود تا تصمیمات شدید اقتصادی بر علیه آفریقای جنوبی اتخاذ نمایند.
شروع ریاست جمهوری آقای ماندلا به تاریخ 10 ماه مه سال 1994 نه تنهانشانگر آزادی این کشور از ظلم نژادپرستی بود، بلکه بیانگر آزادی کل قاره آفریقا و حل موفقیت آمیز یکی از غامض ترین مشکلاتی که سازمان ملل از زمان تاسیس خود با آن مواجه بود، شد. علی رغم تمام این تصمیمات کارهای زیادی باقی مانده است، تحولات گسترده سیاسی و تکنولوژیکی فرصتهای نوینی برای تفاهم بین مردم ایجاد نموده است، اما این تحولات عدم امنیت اجتماعی و اقتصادی نیز با خود به ارمغان آورده اند. در این جو بعضی ها امنیت را در گروه هایی ویژه نژادی و قومی جستجو می کنند که باعث درگیری می شوند.
بسیاری از عوامل اجتماعی باعث ارتقاء بردباری می شود. سازمان ملل ابزاری برای برقراری ارتباط بین فرهنگها را ارائه می دهد و منبعی است برای کشورهای عضو تا استراتژی یکدیگر برای پذیرش تنوع فرهنگی را بپذیرند. دولت ملی می تواند ساختاری برای حمایت از اقلیتها را ایجاد نماید. رسانه ها می توانند مهد آگاهی برای رابطه مشترک انسانیت که فاصله گروههای نژادی را کم می نماید، باشند.
جامعه بین المللی از زمان تاسیس ملل متحد شدیدا تلاش نموده است تا با تبعیض نژادی مبارزه نماید. بسیار حیاتی است که ما بر این دستاوردها تکیه نماییم. با ایثار و توافق می توانیم جهانی مملو از صلح و افتخار، همان طور که در منشور ملل متحد آمده است، ایجاد نماییم.
در آستانه قرن 21 قصد سیاسی برای محو نژادپرستی و تبعیض نژادی باید قویتر و بیشتر مورد درخواست باشد. این بدین دلیل است که ملل متحد معتقد است انسانها و حقوق ایشان باید در مرکز توجهات تمامی کشورها و ملل قرار گیرند. در این راستا دبیر کل سازمان ملل می گوید: «جامعه بین المللی می تواند جهانی سرشار از تساوی، بردباری و همبستگی فعال برای نسل های آینده آماده نماید».
این به طور خلاصه آن چیزی بود که سازمان ملل در رابطه با محو آپارتاید و مبارزه با تبعیض نژادی انجام داده است.
متاسفم از اینکه به زبانی (زبان انگلیسی) سخن گفتم که نه زبان شماست و نه زبان من. ولی این زبان رسمی سازمان ملل است. امیدوارم که شما مرا ببخشید و به خاطر توجه شما تشکر می کنم. برگزاری دوره مذهب شناسی در دانشگاه مفید (قدس سره)
مؤسسه زهرا آکادمی که یک مؤسسه فرهنگی - مذهبی وابسته به روحانیون شیعه پاکستانی است، در تابستان 1375 یک دوره آموزشی «مذهب شناسی » به مدت 35 روز در قم برگزار کرد. در این دوره که به منظور آشنایی جوانان دانش آموز و دانشجوی مقیم دیگر کشورها با مذهب جعفری طراحی شده بود، جمعا 56 نفر از خواهران و برادران با 9 ملیت مختلف از آسیا، افریقا و اروپا حضور داشتند و از دروس اساتید در زمینه های آموزش عقاید، اخلاق، احکام، تاریخ و سیره که به زبان انگلیسی ارائه می شد، استفاده کردند.
این دوره به تقاضای مؤسسه مذکور در دانشگاه مفید قدس سره و با استفاده از فضای آموزشی و امکانات رفاهی و خوابگاهی دانشگاه برگزار شد.
همچنین در نخستین روز دوره، شرکت کنندگان در معیت اساتید و مسؤولان مؤسسه، به حضور حضرت آیت الله العظمی موسوی اردبیلی (مد ظله العالی) رسیده، از رهنمودهای ایشان بهره بردند. در مراسم اختتامیه دوره نیز حضرت آیت الله معرفت عضو هیات امنای دانشگاه مفید قدس سره جوایز نفرات ممتاز و لوح تقدیر به شرکت کنندگان را اعطا نمودند. بزرگداشت مناسبتهای مذهبی
در دومین روز از ماه گرانقدر رجب، به دعوت دفتر روابط عمومی و امور بین الملل حضرت آیت الله اشتهاردی روز 24/8/75 در نمازخانه دانشگاه حضور یافته و پس از اقامه نماز ظهر و عصر، درباره فضیلت این ماه و لزوم کسب آمادگی معنوی برای استقبال از ماه مبارک رمضان سخنرانی کردند.
در این مراسم که دانشجویان و کارکنان دانشگاه مفید قدس سره حضور داشتند، ایشان ضمن بیان خاطراتی از مراجع عالیمقام حوزه، به ویژه حضرت آیت الله بروجردی قدس سره و حضرت آیت الله خمینی قدس سره اهتمام آن بزرگواران در کسب علم و تقوی را به حاضران یادآور شدند و آنان را به عنوان الگو و اسوه برای طلاب جوان معرفی نمودند.
همچنین در شبهای ماه مبارک رمضان در خوابگاه دانشجویان برنامه دوره خوانی تلاوت قرآن کریم برگزار شد. افزون بر آن در نیمه اول این ماه بر معنویت جلسه بیان معارف الهی و روایات اهل بیت عصمت و طهارت توسط یکی از اساتید حوزه در خوابگاه دانشجویان تشکیل می گردید. اردوی زیارتی کارکنان دانشگاه
به منظور قدردانی از تلاشهای صادقانه کارکنان محترم دانشگاه مفید، برنامه سفر خانوادگی کارکنان به مشهد مقدس تدوین و اجرا شد، در این برنامه 26 نفر از کارکنان با خانواده محترمشان (جمعا 140 نفر) در قالب دو کاروان به زیارت مرقد مطهر امام علی بن موسی الرضا علیه السلام اعزام شدند. این سفر از تاریخ 18/5/75 لغایت 28/5/75 به طول انجامید. دیدارها از دانشگاه مفید (قدس سره)
جمعی از اساتید و دانشجویان لبنانی روز سه شنبه 30/5/75 در دانشگاه مفید حضور یافته و با حضرت آیت الله العظمی موسوی اردبیلی (مدظله) دیدار کردند. در این دیدار معظم له ضمن بیان اهداف و انگیزه های تاسیس دانشگاه مفید قدس سره به لزوم توجه دانشگاهیان و حوزویان به مشکلات جوامع اسلامی و یافتن راه حلهای منطبق بر شرع مقدس تاکید کردند و سپس به پرسشهای حاضران پاسخ گفتند.
یادآور می شود در این بازدید حدود صد نفر از اساتید و دانشجویان دانشگاههای مختلف لبنان شرکت داشتند.
همچنین گروهی از دانشجویان و کارکنان جهاد دانشگاهی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران 5/9/75 از دانشگاه بازدید کردند. مراسم آغاز سال تحصیلی و تقدیر از دانش آموختگان ممتاز
مراسم آغاز سال تحصیلی 76-75، روز 29/6/75 با حضور استادان و دانشجویان دانشگاه مفید قدس سره در سالن اجتماعات دانشگاه برگزار گردید. در این برنامه ابتدا مهندس موسوی قایم مقام محترم ریاست دانشگاه درباره عملکرد برنامه های جاری و آتی دفاتر و واحدهای مختلف دانشگاه گزارشی ارائه کردند. سپس حضرت آیت الله حاج سیدمحمد حسن مرعشی درباره فضیلت علم و جایگاه والای عالمان راستین سخنرانی کردند و ضرورت توجه حوزه های علمیه به مسایل نوپیدا و گسترش آموخته های طلاب و دانشجویان را یادآور شدند. ایشان از دانشگاه مفید، عنوان مرکزی که با حفظ هویت حوزوی، علوم دانشگاهی را به طلاب آموزش می دهد، تقریر کردند.
در پایان دانش آموختگان ممتاز دوره کارشناسی حقوق به شرح ذیل لوح تقدیر و هدایایی دریافت کردند:
1. سید مسعودنوری با معدل 95/18;
2. سعید شریعتی با معدل 90/18;
3. احمدحاجی ده آبادی بامعدل 84/18. سفرهای علمی
به منظور ارتقاء سطح علمی دانشجویان و تعمیق آموخته های علمی آنان، اردوهای یک روزه ذیل برگزار گردید:
ردیف/ ویژه رشته/ مقطع تحصیلی/ زمان/ مکان/ درس مربوطه/ تعداد
1/ حقوق/ کارشناسی ارشد/ 23/8/75/ مرکز اطلاعات سازمان ملل و دفتر خدمات حقوقی/
(2) 8
2/ علوم سیاسی/ کارشناسی/ 28/9/75/ وزارت نفت و پالایشگاه تهران/ مسایل اقتصادی و سیاسی نفت در ایران/ 15
3/ حقوق/ کارشناسی و کارشناسی ارشد/ 18/10/75/ سازمان پزشکی قانونی کشور/ پزشکی قانونی/ 12 برگزاری آزمون اختصاصی پذیرش دانشجو
دانشگاه مفید قدس سره پس از کسب مجوز لازم از وزارت فرهنگ و آموزش عالی، در آذرماه 1375 از طریق آزمون کتبی و مصاحبه علمی دانشجو پذیرفت.
طبق ضوابط اعلام شده، داوطلبان می بایست حداقل پایه 6 دروس حوزوی را با موفقیت سپری کرده، در آزمون و مصاحبه علمی، رتبه لازم را به دست آورند.
در این آزمون پرسشهایی از مواد امتحانی فقه، اصول، منطق، ادبیات فارسی، زبان انگلیسی، اطلاعات عمومی و ریاضیات مطرح گردید و از کسانی که حد نصاب نمره لازم در مرحله کتبی را احراز کردند، برای مصاحبه علمی دعوت به عمل آمد که در نهایت با توجه به میانگین نمرات آزمون کتبی و مصاحبه علمی از میان حدود 1200 نفر داوطلب، تعداد 122 نفر به شرح ذیل پذیرش شدند:
ردیف/ مقطع تحصیلی/ رشته/ تعداد پذیرفته شدگان
1/ کارشناسی/ اقتصاد نظری/ 15
2/ کارشناسی/ حقوق/ 30
3/ کارشناسی/ فلسفه/ 37
4/ کارشناسی/ علوم سیاسی/ 40 جلسات پرسش و پاسخ
به منظور آشنایی هر چه بیشتر دانشجویان از روند امور دانشگاه و پاسخ پرسشهای آنان از طرف مسؤولین، از سوی دفتر روابط عمومی نشستهایی به شرح ذیل برگزار گردیده است. در این جلسات قایم مقام ریاست محترم دانشگاه سرپرست معاونت آموزشی، مدیران گروههای آموزشی مربوطه و مدیران دفاتر برنامه ریزی و خدمات آموزشی و دفتر خدمات دانشجویی حضور داشته اند:
شرکت کنندگان - تاریخ برگزاری
دانشجویان کارشناسی ارشد حقوق - 1/8/75
دانشجویان کارشناسی حقوق - 8/8/75
دانشجویان کارشناسی فلسفه و علوم سیاسی - 29/8/75 انتصاب جدید در هیات امنای دارالعلم مفید
حضرت آیت الله موسوی اردبیلی رییس هیات مؤسس دانشگاه مفید آقایان دکتر احمد احمدی و مهندس میر حسین موسوی و حجت الاسلام و المسلمین حاج سید محمد خاتمی را به عضویت هیات امنای دارالعلم مفید منصوب نمودند.
متن حکم ایشان خطاب به حجت الاسلام و المسلمین حاج سید محمد خاتمی به این شرح است:
«حجت الاسلام و المسلمین جناب آقای سید محمد خاتمی دامة توفیقه، مؤسسه دارالعلم مفید (ره) یکی از مؤسسات آموزش عالی کشور است که با عنایات و توجهات خاص رهبر کبیر انقلاب اسلامی و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، حضرت امام خمینی (ره) و با هدف آموزش همزمان علوم نوین دانشگاهی تا مقطع دکتری و دروس حوزوی از سطوح بالا تا مقطع اجتهاد، به طلاب مستعد حوزه علمیه قم، تاسیس گردیده است. این مؤسسه که ضرورت تاسیس آن از همان روزهای آغازین استقرار جمهوری شکوهمند اسلامی احساس شد و با اعمال تدریجی قوانین اسلامی با توجه به مقتضیات زمان و مکان و ظهور مسایل مستحدثه در مقیاس خرد و کلان در کشور، ضرورت تداوم و گسترش آن روز به روز خود را بیشتر نمایان می سازد، از همان آغاز با جذب امکانات مادی و معنوی و استخدام اساتید و مربیان آگاه، تلاش نمود تا خلاء ناشی از فقدان متخصصان متعهدی را که در هر دو شاخه علوم حوزوی و دانشگاهی خبره باشند، پر نماید، و در این مسیر به حول و قوه الهی و عنایات خاص حضرت ولی عصر ارواحنا له الفداء و حمایت مسؤولین محترم جمهوری اسلامی ایران، تاکنون توانسته است قدمهای مؤثری در این زمینه برداشته و فارغ التحصیلان ممتازی را در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته های حقوق، اقتصاد و فلسفه، تقدیم حوزه های علمیه و دانشگاه نماید.
با توجه به اینکه جنابعالی یکی از خادمان برجسته فرهنگ و اندیشه در دو جبهه حوزه و دانشگاه این مرز و بوم هستید و خدمات درخشان شما در این دو عرصه بر اهل علم و معرفت پوشیده نیست. بدین وسیله براساس بند 2 ماده 10 اساسنامه دارالعلم مفید، به عضویت دوره دوم هیات امناء دارالعلم مفید (ره) منصوب می شوید. این جانب امیدوارم با توجه به حسن مدیریت، تعهد و شایستگی ها، لیاقتها و توانایی های جنابعالی در عرصه های علم و عمل، منشا برکات و خیرات روز افزون برای جامعه اسلامی باشید».
سید عبدالکریم موسوی اردبیلی
رییس هیات مؤسس دارالعلم مفید
15/2/76 کنفرانس علمی دکتر موحد
در ادامه جلسات سخنرانی وکنفرانسهای علمی دانشگاه مفید (ره) به دعوت گروه فلسفه، روز دوشنبه 8/2/1376 جناب آقای دکتر ضیاء موحد کنفرانسی با عنوان «وجوه تمایزات مبنایی منطق قدیم و جدید» ارائه نمودند. در این جلسه جمعی از مدرسان، پژوهشگران و دانشجویان فلسفه از دانشگاه مفید (ره) و دیگر مراکز آموزشی - پژوهشی حضور داشتند. یادآور می شود به دلیل تراکم موضوعات در این شماره، چاپ سخنرانی دکتر موحد به شماره آینده مجله موکول شد.
«حجت الاسلام و المسلمین جناب آقای سید محمد خاتمی دامة توفیقه، مؤسسه دارالعلم مفید (ره) یکی از مؤسسات آموزش عالی کشور است که با عنایات و توجهات خاص رهبر کبیر انقلاب اسلامی و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، حضرت امام خمینی (ره) و با هدف آموزش همزمان علوم نوین دانشگاهی تا مقطع دکتری و دروس حوزوی از سطوح بالا تا مقطع اجتهاد، به طلاب مستعد حوزه علمیه قم، تاسیس گردیده است. این مؤسسه که ضرورت تاسیس آن از همان روزهای آغازین استقرار جمهوری شکوهمند اسلامی احساس شد و با اعمال تدریجی قوانین اسلامی با توجه به مقتضیات زمان و مکان و ظهور مسایل مستحدثه در مقیاس خرد و کلان در کشور، ضرورت تداوم و گسترش آن روز به روز خود را بیشتر نمایان می سازد، از همان آغاز با جذب امکانات مادی و معنوی و استخدام اساتید و مربیان آگاه، تلاش نمود تا خلاء ناشی از فقدان متخصصان متعهدی را که در هر دو شاخه علوم حوزوی و دانشگاهی خبره باشند، پر نماید، و در این مسیر به حول و قوه الهی و عنایات خاص حضرت ولی عصر ارواحنا له الفداء و حمایت مسؤولین محترم جمهوری اسلامی ایران، تاکنون توانسته است قدمهای مؤثری در این زمینه برداشته و فارغ التحصیلان ممتازی را در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته های حقوق، اقتصاد و فلسفه، تقدیم حوزه های علمیه و دانشگاه نماید.
با توجه به اینکه جنابعالی یکی از خادمان برجسته فرهنگ و اندیشه در دو جبهه حوزه و دانشگاه این مرز و بوم هستید و خدمات درخشان شما در این دو عرصه بر اهل علم و معرفت پوشیده نیست. بدین وسیله براساس بند 2 ماده 10 اساسنامه دارالعلم مفید، به عضویت دوره دوم هیات امناء دارالعلم مفید (ره) منصوب می شوید. این جانب امیدوارم با توجه به حسن مدیریت، تعهد و شایستگی ها، لیاقتها و توانایی های جنابعالی در عرصه های علم و عمل، منشا برکات و خیرات روز افزون برای جامعه اسلامی باشید».
سید عبدالکریم موسوی اردبیلی
رییس هیات مؤسس دارالعلم مفید
15/2/76
پی نوشت ها:
1) آقای افتخار علی که روزنامه نگار با سابقه ای است در سال 1983 ریاست انجمن خبرنگاران ملل متحد در نیویورک را به عهده داشت. ایشان در سال 1984 به عنوان رییس صندوق بورسیه ها که وابسته به سازمان خبرنگاران ملل متحد است انتخاب شد و در همان سال ریاست سازمان مطبوعات خارجی در شهر نیویورک را نیز به عهده داشت. صندوق مزبور که حاصل تلاش داوطلبانه گروه خبرنگاران ملل متحد است به روزنامه نگاران جوان از کشورهای جهان سوم بورس ارائه می دهد تا بتوانند از اجلاس سالانه مجمع عمومی خبر و گزارش تهیه کرده و به کشورهای خود ارسال کنند. آقای افتخار علی حدود ده سال به ریاست صندوق فوق الذکر اشتغال داشته است. اخیرا آقای افتخار علی به عنوان اولین مسلمان مفتخر به عضویت دائم در اتحادیه مذکور شد. نامبرده از سال 1959 به مدت 17 سال نماینده خبرگزاری پاکستان در مقر سازمان ملل در نیویورک بوده و ضمنا در طی این مدت نماینده خبری خبرگزاری اوپک که مقر آن در شهر وین می باشد نیز بوده است. سازمان ملل در کشورهای عضو دارای 68 مرکز اطلاعاتی است که کار اشاعه اطلاعات در زمینه های مربوط به این سازمان و فعالیت های گوناگون آن را به عهده دارد.
آقای افتخار علی اهل پاکستان، 59 ساله، متاهل، دارای 4 فرزند، فارغ التحصیل کالج ادوارد پیشاور است.
2) این سفر برای آشنایی با مراکز علمی جهت تهیه منابع و مدارک پژوهشی انجام شده است.