ماهان شبکه ایرانیان

یادی از زنده یاد دکتر محمّد تقی عدالتی شَعرباف

دکتر محمّد تقی عدالتی شَعرباف، استاد دانشگاه فردوسی مشهد، ستاره شناس، مؤلّف و محقّق در زمینه نجوم و اخترفیزیک، رئیس رصدخانه دانشگاه فرودسی مشهد و مدیر گروه جغرافیا و نجوم بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، پس از عمری تلاش علمی، فرهنگی و اجتماعی در ۱۹ شهریور ۱۳۸۳ دار فانی را وداع گفت.

بنیادپژوهشهای اسلامی گروه جغرافیا و نجوم

دکتر محمّد تقی عدالتی شَعرباف، استاد دانشگاه فردوسی مشهد، ستاره شناس، مؤلّف و محقّق در زمینه نجوم و اخترفیزیک، رئیس رصدخانه دانشگاه فرودسی مشهد و مدیر گروه جغرافیا و نجوم بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، پس از عمری تلاش علمی، فرهنگی و اجتماعی در 19 شهریور 1383 دار فانی را وداع گفت.

وی در 31/4/1324 شمسی در خانواده ای مذهبی در مشهد مقدس چشم به جهان گشود. پدرش به شغل نساجی اشتغال داشت و از خانواده های اصیل یزدی بود که به مشهد مهاجرت کرده بود. دکتر عدالتی پس از گذراندن دوره تحصیلات ابتدایی و متوسطه، از سال 1347ش در مقطع کارشناسی رشته فیزیک در دانشگاه فردوسی مشهد به ادامه تحصیل پرداخت و در سال 1350 پس از اخذ مدرک لیسانس، با سمت کارشناسی آزمایشگاه فیزیک، در دانشکده علوم مشهد شروع به کار نمود.

در سال 1353 ش برای ادامه تحصیل عازم لندن شد و در سال 1355 موفق به اخذ مدرک کارشناسی ارشد در رشته کیهان شناسی از دانشگاه دورهام گردید و در 1357ش با دفاع از رساله «تعیین عناصر هندسی و فیزیک ستارگان دوتایی» در رشته نجوم و اختر فیزیک از دانشگاه منچستر انگلستان، با درجه PHDفارغ التحصیل شد و از 1358ش به عنوان عضو هیأت علمی دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد با مرتبه استادیاری به تدریس و تحقیق در رشته فیزیک و نجوم مشغول شد. وی پس از گذراندن دوره مطالعاتی در نبراسکای آمریکا در سال 1367 به ایران بازگشت و تحقیقات و مطالعات خویش را وسعت داد، در سمینارها و کنفرانسهای علمی داخل و خارج کشور و تألیف و ترجمه کتابهایی در موضوعات نجوم و اختر فیزیک و اجرای چندین طرح تحقیقاتی، برپایی کنفرانسها و همایشها و آموزش نجوم و تأسیس رصدخانه و همکاری با مجامع علمی پژوهشی داخل و خارج کشور، موجب شد تا در سال 1382 به عنوان استاد نمونه کشوری از دانشگاه فردوسی شناخته شود و چندین لوح سپاس و تقدیرنامه از مراکز علمی و پژوهشی داخل و خارج دریافت نماید.

آثار قلمی و شرکت در همایش های علمی

1 ترجمه و تألیف بیش از 50 کتاب در موضوعات نجوم و اختر فیزیک، اوقات شرعی و استهلال و تهیه و تنظیم تقویم که از این تعداد

34 عنوان آن در ده سال همکاری ایشان با بنیاد پژوهشهای اسلامی به چاپ رسیده است.

2 نگارش 17 مقاله به زبان انگلیسی، چاپ شده در نشریات معتبر کشورهای خارجی و مجامع بین المللی و چند کتاب در دست چاپ.

3 نگارش 26 مقاله به زبان فارسی که در نشریات معتبر دانشگاهی و مراکز پژوهشی به چاپ رسیده که حدود 10 مقاله در فصلنامه مشکوة بوده است.

4 شرکت در بیش از 35 سمینار و کنفرانس علمی داخلی و خارجی که یادکرد آن مجالی دیگر می طلبد.

5 ارائه و اجرای بیش از 16 طرح پژوهشی علمی.

6 عضویّت در 42 سازمان علمی پژوهشی خارجی و داخلی، و نیز عضویت در هیأت تحریریه مجله مشکوة.

شایان یادآوری است که بعضی از کتابهای تألیفی مرحوم دکتر عدالتی به عنوان کتاب دانشگاهی در رشته نجوم و اخترفیزیک تدریس می شود.

فقدان این دانشمند فرهیخته و گرانقدر، ضایعه بزرگ برای جامعه علمی بود. روحش شاد و قرین رحمت خداوندگار باد.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان