شاید بسیاری از خوانندگان با کتاب «دیکتاتوری کارتل ها» آشنا باشند.این کتاب را آقای «میرو» برزیلی که صاحب یک کارخانه کوچک سازنده لوازم الکتریکی در برزیل بوده، نوشته و ترجمه و اقتباسی از آن در سال 1361 در ایران منتشر شده است. در جریان جنگ جهانی دوم معدودی از کشورها بنا به عللی و از آن جمله انزوا و دوری از کشورهای درگیر جنگ، از آسیبها و ویرانی های جنگ مصون ماندند و توانستند گامهایی به سوی خودکفایی و پیشرفت صنعتی بردارند. برزیل درآمریکای لاتین از جمله این کشورها بود. اما پس از پایان جنگ، و تقسیم دوباره جهان توسط ابرقدرتهای سلطه طلب، برای آنها فرصت مجددی پیش آمد تا از رشد و پیشرفت کشورهای در حال رشد و عقب مانده جلوگیری کنند. در این میان کارتل های چند ملیتی (1) به صورت بازوی استعمار و استثمار بین المللی، با سرعت بخشیدن به اقدامات چپاول گرانه خود، دو برنامه اساسی را تعقب کردند:
1 - به توطئه ها و دسیسه های خود برای خنثی کردن کوشش کشورهای «عقب نگه داشته شده » جهت پیشرفت و ترقی، ادامه دادند.
2 - به نابود کردن پیشرفتهای صنعتی و اقتصادی کشورهایی پرداختند که همچون برزیل و آرژانتین در سالهای جنگ جهانی دوم به موفقیتهایی دست یافته بودند.
کارتل ها به یاری دولتهای خود و رژیمهای دست نشانده آنها به آسانی به این اهداف دست یافتند اما گاهی نیز در این ویرانگری با مقاومت های پراکنده و کوتاه مدت برخی از افراد روبرو می شدند.
در برزیل نیز هرچند عملیات تخریبی کارتل ها به زودی صنایع و کشاورزی را به ویرانی و نابودی کشاند اما با مقاومت جدی آقای «میرو» صاحب کارخانه نسبتاکوچک روبرو گردید. اگرچه سرانجام «میرو» شکست خورد و کارخانه اش به ورشکستگی کشانده شد، اما در اثر مبارزه با کارتل ها به صورت یک متخصص در این زمینه صاحب نظر شد. به علاوه او با صرف هزینه نسبتا سنگینی موفق شد حدود 600 سند محرمانه مربوط به عملیات کارتل ها را از گاوصندوق های محکم آنها در یکی از کشورهای اروپایی به دست آورد.
«میرو» پس از دست یافتن به این اسناد محرمانه و رسوا کننده کارتل ها و شکست آنها در ترور وی، بلافاصله اسناد را در دویست نسخه تکثیر کرد و نسخه های آن ها رانزد دوستان خود در کشورهای متعدد به امانت گذارد و سپس رسما اعلام کرد:
اولا: اگر من به قتل برسم باید کارتل های چندملیتی را عامل این قتل بشناسند.
ثانیا: به علت آن که دویست نسخه از این اسناد در سراسر جهان پخش شده است، وبرای کارتل ها امکان شناسایی و به قتل رساندن آن دویست نفر وجود ندارد، بنابراین قتل من حاصلی برای کارتل ها نخواهد داشت!.
فقط با این روش بود که «میرو» توانست از توطئه کارتل ها در امان بماند واقدام به انتشار کتاب «دیکتاتوری کارتل ها» بکند. او در این کتاب به تشریح وتوضیح چهارچوب و الگوی فعالیت کارتل ها و بیان ابزارهای سری و محرمانه ودسیسه های شیطانی آنها در جهت به شکست کشاندن صنایع کشورها و چپاول جهان،پرداخته است (2) .
ابزارهای پیچیده و شگردهای ناجوانمردانه ای که آن روز کارتل ها در برزیل به کار بردند، امروز نیز به همان شیوه و در ابعاد گسترده تر و وسیع تر، در موردکشورهای مستقل و آسیب پذیر، از ناحیه قدرتهای اقتصادی جهانی به کار می رود. گواه بارز آن نوسان های ارزی و بحران اقتصادی است که مدتی است گریبانگیر برخی ازکشورهای شرق آسیا شده و به گفته زمامداران آنها چندین دهه تلاش و کوشش را که حاصل آن، رشد اقتصادی درخشانی بود، بر باد می دهد. در بحران جاری کاهش ارزش پول ملی در برابر دلار، در شرق آسیا که کم کم منتهی به بروز تنشهای اجتماعی وبحرانهای سیاسی نیز می شود، رد پای برخی از ارزبازان جهانی و غولهای اقتصادی بین المللی به چشم می خورد.
آقای «ماهاتیر محمد»، نخست وزیر کشور مالزی (از کشورهای شرق آسیا و درگیربحران) که دیدگاههای انتقادی به سیاستهای کشورهای غربی دارد و در مناسبتهای گوناگون آن را ابراز می کند، اخیرا طی اظهاراتی خطاب به مطبوعات گفت:
«جهان برای حرف زدن امن نیست! ما آزادی بیان خود را از دست داده ایم و گفته شده است: ارتباط بسیار نزدیکی میان دیدگاههای بیان شده و اعمال انجام گرفته باکاهش پول ما، وجود دارد.
او با اشاره به بحران مالی شرق آسیا گفت:
«ارزش پول، کاهش می یابد، شغلها از دست می روند، و همه ملت صدمه و مجازات بسیار سختی می بینند. من فکر نمی کنم هیچ رهبری بخواهد چیزی بگوید که مجازات عمومی ملت -ونه تنها او- را تجویز کند!» (3) .
البته «ماهاتیر محمد» حداقل شهامت این مقدار انتقاد را دارد اما بسیاری ازرهبران کشورها از بیم عواقب کار، حتی جرات این قدر انتقاد را نیز ندارند!.
12 فروردین سالروز استقرار جمهوری اسلامی ایران در سال 1358 است. آن روزمردم مسلمان ایران پس از سالها مبارزه و فداکاری در راه حاکمیت ارزشهای اسلامی،با رای مثبت به این نظام اسلامی، راه تازه ای در جهان گشودند و نظام نوینی را درجهان دو قطبی آن روز تثبیت کردند که در جهان معاصر تجربه نشده بود.
از آن جا که انقلاب اسلامی ایران «حرف تازه » و پیام «تازه »ای در جهت آزادی خواهی و استقلال طلبی و خودکفایی و استکبارستیزی داشت، با دشمنیها و کارشکنیهای فراوان قدرت های سلطه طلب جهانی روبرو گردید -وهنوز هم روبرو است-زیرا این حرف ها و پیام ها در «جهانی » انتقال یافت که «حرف زدن در آن امن نیست »!. اما جای خوشوقتی است که اگر انقلاب اسلامی دشمنانی از آن قماش که گفتیم دارد، حرف و پیامش در میان ملت های ستمدیده و آزادی خواه، شنونده های زیادی دارد!.
پی نوشت ها:
1) وقتی تعدادی از بنگاه های اقتصادی که در یک صنعت و یا در یک بخش اقتصادی،قسمت مهمی از عرضه یا تقاضا را کنترل و قبضه می کنند درهم ادغام شوند، یک واحدتولیدی و توزیعی مستقل و جدیدی را تشکیل می دهند که به «تراست » معروف است و«کارتل » عبارت است از یک گروه صنعتی و بازرگانی که از تجمع و تلفیق هدف های چند «تراست » مستقل به وجود می آید و با حذف رقابت قبلی بین تراستها، انحصارتولید و توزیع را در دست می گیرد، مانند «کارتل بین المللی نفت » که نفت خاورمیانه را کنترل می کند (اقتصاد خرد و کلان، دکتر محمود منتظر ظهور، ص 12و14).
2) دیکتاتوری کارتلها، ترجمه و اقتباس دکتر همایون الهی، مقدمه، ص 9 - 10.
3) کیهان، 18 11 76.