استحاضه
استحاضه از ماده حیض گرفته شده است[1] و در اصطلاح، یکی از خون هایی است که از رحم زن خارج می شود و زن را در این هنگام، مستحاضه می گویند. هر خونی که غیر از حیض، نفاس، زخم، دمل و مانند آن باشد، خون استحاضه است. نشانه های آن به طور غالب این است که رقیق، سرد، به رنگ زرد ( سیاهی مایل به سرخ) یا سرخ، بدون فشار و سوزش است. خون استحاضه هیچ شرطی ندارد و مانند خون حیض نیست.
استحاضه قلیله
استحاضه قلیله آن است که هرگاه زن، پنبه را داخل کند، خون، ظاهرش را آلوده کند؛ ولی در پنبه فرو نرود. مستحاضه قلیله، سه وظیفه دارد:
1. برای هر نماز (در صورت خون دیدن)، یک وضو بگیرد؛ به عنوان مثال، برای نماز ظهر، یک وضو و برای نماز عصر، وضوی دیگری بگیرد.
2. برای هر نماز، بنابر احتیاط واجب، پنبه (نوار بهداشتی) را عوض کند.
3. ظاهر فرج را اگر خون به آن رسیده، تطهیر کند.
استحاضه متوسطه
استحاضه متوسطه آن است که هرگاه زن، پنبه را داخل کند، خون، در پنبه فرو رفته، از طرف دیگر ظاهر شود؛ ولی به دستمال و مانند آن که به طور معمول خانم ها برای جلوگیری از خون می بندند، نرسد. برخی از فقیهان، استحاضه متوسطه را نپذیرفته اند و گفته اند که استحاضه دو قسم دارد: قلیله و کثیره و استحاضه متوسطه را به استحاضه قلیله ملحق می کنند. مستحاضه متوسطه چهار وظیفه دارد که عبارتند از:
1. برای هر نماز، پنبه (نوار بهداشتی) را عوض کند.
2. ظاهر فرج را اگر خون به آن رسیده، تطهیر کند.
3. برای هر نماز، یک وضو بگیرد؛ به عنوان مثال، برای نماز ظهر، یک وضو و برای نماز عصر، وضوی دیگری بگیرد.
4. در هر شبانه روز، یک غسل پیش از نماز صبح به جا آورد؛ بدین ترتیب که اگر پیش از نماز صبح، خون استحاضه متوسطه دیده، باید برای نماز صبح غسل کند تا صبح دیگر و اگر این حالت پیش از نماز دیگر (مانند ظهر و عصر یا مغرب و عشا) برایش پیش آید، باید برای آن نماز، غسل کند؛ ولی از فردای آن روز، اگر به همان حالت متوسطه باقی بماند، باید پیش از هر نماز صبح، غسل کند.
استحاضه کثیره
استحاضه کثیره آن است که هرگاه زن، پنبه را داخل کند، خون، پنبه را فرا گرفته، به دستمال و مانند آن برسد. مستحاضه کثیره، چند وظیفه دارد:
1. برای هر نماز، پنبه (نوار بهداشتی) را عوض کند.
2. ظاهر فرج را اگر خون به آن رسیده، تطهیر کند.
3. برای هر نماز، یک وضو بگیرد؛ به عنوان مثال، برای نماز ظهر، یک وضو و برای نماز عصر، وضوی دیگری بگیرد.
4. انجام یک غسل پیش از نماز صبح و یکی پیش از نماز ظهر و عصر (اگر با هم بخواند) و یکی هم پیش از نماز مغرب و عشا (اگر با هم بخواند).
5. اگر میان نماز ظهر و عصر و نماز مغرب و عشا فاصله بیندازد، باید برای نماز عصر و نماز عشا دوباره غسل کند.[2]
[1] پرسمان > مهر 1385> شماره 49 > اصطلاح شناسی فقه بانوان
[2] توضیح المسائل مراجع، م 396؛ آیة الله وحید، توضیح المسائل، م 402؛ دفتر آیة الله خامنه ای