ماهان شبکه ایرانیان

روایت گر مناجات معصوم در ظلمت اموی

علی بن الحسین علیه السلام در تمامی ماه مبارک رمضان شب ها را به نماز می ایستاد و به هنگام سحر، خداوند را با این دعا می خواند: «الهی لاتؤدبنی بعقوبتک و لاتمکر بی فی حیلتک. من این لی الخیر یا رب...»

آشنایی اجمالی با اباحمزه ثمالی

علی بن الحسین علیه السلام در تمامی ماه مبارک رمضان شب ها را به نماز می ایستاد و به هنگام سحر، خداوند را با این دعا می خواند: «الهی لاتؤدبنی بعقوبتک و لاتمکر بی فی حیلتک. من این لی الخیر یا رب...»

این ها فرازهای آغازین مناجات مشهور به اباحمزة ثمالی است. مناجاتی که بیش تر ما، حداقل قسمت هایی از آن را شنیده یا خوانده ایم؛ اما بدون تعارف خیلی هامان حتی نمی دانیم چرا این مناجات به این نام شناخته شده است؟ در واقع خفقان و تاریکی حاکم بر دوران زندگانی ائمه اطهار علیهم السلام و اصحاب والامقامشان باعث شد که چهره ناقل این دعای مشهور و معتبر در هاله ای از ابهام باقی بماند.

برای آشنایی مختصر با این شخصیت ممتاز باید بدانیم که وی متولد شهر کوفه و نام اصلی اش ثابت بن دینار بوده است. او محضر چهارتن از ائمه یعنی امام سجاد، امام باقر، امام صادق و امام موسی کاظم علیهم السلام را درک کرده، در زمره اصحاب برگزیده و مورد اعتماد ایشان به حساب می آمد.

به واسطه شاگردی و کسب فیض از وجود نورانی امامان بزرگوار علیهم السلام، جامع علوم عصر خویش و متخصص در فقه، کلام، حدیث و تفسیر بود؛ اما علاوه بر جنبه علمی در بعد روحی و اخلاقی نیز از عرفا و پرهیزگاران زمانه خود به شمار می رفت.

وی به قدری نزدیک و مورد علاقه اهل بیت علیهم السلام بود که احادیث فراوانی در تعریف و تمجید از او در منابع روایی شیعه به چشم می خورد. به عنوان مثال و از باب مشت نمونه خروار، به دو مورد اشاره می کنیم:

امام رضا علیه السلام: «ابوحمزه الثمالی کسلمان فی زمانه؛ او سلمان عصر خویش بود.»

کسانی که حدیث مشهور و متواتر «سلمان منا اهل البیت» را شنیده اند با این حدیث، به خوبی به ارجمندی و شأن و قدر ابوحمزه نزد اهل بیت علیهم السلام پی می برند.

امام صادق علیه السلام: «انی لاستریح اذا رایتک؛ (ای اباحمزه) وقتی تو را می بینم احساس آرامش می کنم.»

برای ارزیابی مقام اباحمزه چه ملاکی از این بهتر که محرم خلوت مناجات امام زمان خویش بوده و مضامین عمیقش را دریافته، کلمه به کلمه آن را با نهایت دقت و در کمال امانت به خاطر سپرده و میراثی پربها برای نسل های بعد از خود باقی گذاشته است.

رساله حقوق امام سجاد علیه السلام هم که به راستی از آثار بسیار مفید جهان اسلام و مایه افتخار شیعیان آن حضرت می باشد از این شخصیت ارزش مند نقل شده است. همان طور که گوهرهای فراوانی از اقیانوس ژرف معارف اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام با تلاش و همت او به دست ما رسیده از جمله: زیارت شهدای کربلا، دعای اول ذی حجه، دعای قنوت روز جمعه و ...

سلام و درود بی کران به روان پاکش

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی