عضو انجمن پزشکان عمومی شیراز از وزارت بهداشت خواست شرایطی ایجاد کند تا معیشت پزشکان عمومی تامین شود و گفت: در کشور 25 هزار پزشک عمومی داریم که هنوز وارد کار درمان نشدهاند؛ چراکه نظام سلامت برای آنها جایگاهی ایجاد نکرده است.
به گزارش به نقل از ایسنا ،دکتر حمید خاکسار درباره آخرین وضعیت اجرای برنامه پزشک خانواده در استان فارس گفت: مساله پزشکان خانواده در این استان، تنها پرداخت مطالبات نیست، بلکه این موضوع تنها بخشی از قضیه است. مساله ما ستاد پزشک خانواده کشوری و پایبندی به مصوبات آن است. در بهمن ماه سال 95 هستیم ولی سرانه سال 95 پزشک خانواده که شهریور ماه، بعد از شش ماه تصویب شد، هنوز ابلاغ نشده و حتی به تصویب مقامات مربوطه نرسیده است؛ یعنی پزشکان خانواده همچنان سرانه سال 94 را دریافت میکنند.
وی افزود: 28 دی ماه 95 جلسهای برگزار شد و در آن جلسه بیمهها پای امضای خود نوشتند که ما توان پرداخت نداریم؛ این اولین بار است که نماینده یک بیمه مینویسد که ما توانایی پرداخت را نداریم و دانشگاه و وزارت بهداشت از اعتبارات خود پرداخت کنند. همچنین یکی دیگر از مشکلات ما این است که میگویند پزشکان خانوادهای که در یک مطب تک شیفت هستند، باید در یک مکان و زیر یک سقف باشند وگرنه سرانه پزشک تک شیفت را 13 درصد کمتر از پزشک دو شیفت میدهیم.
خاکسار در ادامه عنوان کرد: مرداد ماه سال گذشته مصوب کردند که حق فرانشیزی که پزشکان خانواده شیراز در سال 94 گرفتهاند و کسر شده، به آنها بازپرداخت میشود، ولی بعد از شش ماه هنوز این موضوع اجرایی نشده است. گویا ستاد پزشک خانواده کشوری دغدغه پزشک خانواده فارس را ندارد و دنبال این نیست که برنامه فارس و مازندران به سرانجام برسد و معتقدند این سیستم که در فارس و مازندران اجرا میشود به صرفه نیست و دنبال برنامهای مانند طرح تبریز و مشهد هستند که هر 12500 بیمار را به یک پزشک در یک مرکز بدهند و چند مراقب سلامت اولین برخورد را با بیمار داشته باشند. در این طرح، پزشک از صبح تا بعد از ظهر در مرکز جامع سلامت حضور دارد و از بعد از ظهر به بعد هم مطبها به همان روال سابق با بیمهها همکاری کنند.
عضو انجمن پزشکان عمومی شیراز در ادامه با بیان اینکه نام طرح جدید وزارت بهداشت در حاشیه شهرها، پزشک خانواده نیست، ادامه داد: در هیچ کجای دنیا مرسوم نیست که مردم صبح به مراکز جامعه سلامت مراجعه کنند و بعد از ظهر به مطبها. چنین طرحی، طرح گسترش یافته مراکز بهداشت قدیم است و نام آن نیز طرح توسعه شبکههای بهداشتی است.
خاکسار همچنین اضافه کرد: پزشکان خانواه فارس مدافع سرسخت پزشک خانواده به صورت درست آن هستند و علی رغم همه فشارها با تمام قوا به دنبال این هستند که برنامه اصلاح شود تا به نفع مردم و نظام سلامت باشد و در آخر هم پزشکان تامین شوند. امروز زحمات زیادی توسط پزشکان و دانشگاهها صورت میگیرد ولی بیتوجهی مسئولان باعث دلزدگی آنها میشود. آنها حتی با عدم پرداخت نیز میتوانند تحمل کنند ولی این کم توجهی را خیر.
عضو انجمن پزشکان عمومی شیراز با تاکید بر لزوم اصلاح برنامه پزشک خانواده، گفت: انجمن پزشکان عمومی شیراز دو سال پیش ساختار جدیدی را درباره نسخه 02 با تمام اصلاحات به مسئولان وزارت بهداشت ارائه کرد اما پاسخی دریافت نکردیم. مجلس تصویب کرده است که نظام ارجاع، مبنای پزشک خانواده باشد، ولی در این مدل جدید مردم با تشخیص خود به کلینیکهای فوق تخصصی با ویزیت 3000 تومان مراجعه میکنند، در صورتی که مردم باید اول از طریق پزشک عمومی معالجه و در صورت صلاحدید به متخصص ارجاع شوند.
معیشت پزشکان عمومی تامین شود
خاکسار همچنین با بیان اینکه وزارت بهداشت شرایطی ایجاد کند تا معیشت پزشکان عمومی تامین شود، ادامه داد: ما در کشور 25 هزار پزشک عمومی داریم که هنوز وارد کار درمان نشدهاند چون سیستم نظام سلامت برای آنها جایگاهی ایجاد نکرده است. آیا الان در استان فارس و مازندران که برای هر 2500 تا سه هزار نفر یک پزشک قرار دادهاند، کمبود پزشک داریم؟ طرح توسعه شبکهای که در حال حاضر انجام میشود، یعنی خانههای بهداشت را مجهز میکنیم تا کیفیت ارائه خدمات ارتقا یابد. ولی اجباری نیست که مردم به آنها مراجعه کنند. انجمن پزشکان عمومی به قطعیت اعلام کرده است که هر کجا نیاز به پزشک خانواده باشد ما تضمین میکنیم که وجود دارد، ولی این نیروها درست به کار گرفته نمیشوند. در استان فارس همه پزشکان عمومی جذب برنامه شدهاند.
وی افزود: در روستا مردم جایگزینی غیر از این سیستم ندارند، ولی در شهر مردم به جای آن، به فوق تخصصهای طرح تحول مراجعه میکنند و با 3000 تومان ویزیت میشوند. در استان فارس، به دلیل اینکه نظام ارجاع و مراجعه پزشک خانواده برای مردم الزامی است، در شش ماهه گذشته 80 درصد مرم پروندههای بهداشتی و درمانی در مراکز پزشک خانواده تشکیل شده است؛ در صورتی که در 10 سال گذشته فقط توانستند 20 درصد از پروندهها را تشکیل دهند. قسمتی از مطبها نیز به محل ارائه خدمات بهداشتی تبدیل شده است و پروندههای پزشکی مردم نیز در سامانه سیب وارد میشود.
خاکسار با تاکید بر اینکه اگر مردم الزامی برای مراجعه به پزشک خانواده نداشته باشند، نمیتوان اقدامات بهداشتی پایه را انجام داد، گفت: در حال حاضر در مازندران، نظام ارجاع اجباری نیست و مردم به پزشک خانواده کمتر مراجعه میکنند. در نتیجه نمیتوان خدمات جامعی که مد نظر نظام سلامت است را ارائه داد. در حالی که نظام ارجاع تنها راهی است که میتوان مردم را با تشکیل پروندههای بهداشتی آشتی داد. اگر سیستمی وجود داشته باشد که مردم بتوانند عصرها به کلینیکهای ویژه طرح تحول مراجعه کنند، باعث میشود دیگر برای تشکیل پرونده مراجعه نکنند.
کلینیک ویژه مقدمه اجرای پزشک خانواده نیست
این پزشک خانواده در ادامه، تصریح کرد: مساله مراجعه مردم به شبکه بهداشت، در شهر و روستا فرق دارد. طرح فعلی که وزارت بهداشت در حال انجام آن است، برای حاشیه شهرها بود. در روستایی که مطب ندارند، مردم به خانههای بهداشت مراجعه میکنند ولی در شهر، تنها زمانی به مرکز بهداشت مراجعه میشود که الزامی وجود داشته باشد. در یک مرکز مانند کلینیک ویژه که فقط کار درمان انجام میشود و هیچ سامانهای وجود ندارد، مردم به اختیار خود با پرداخت حداقل 3000 تومان میتوانند از این خدمات استفاده کنند و گزارش آن نیز در سیستمی وارد نمیشود. با این وجود، چگونه میتوان عنوان کرد که سیستم فعلی که در حال گسترش است، پیش ساخت برنامه پزشک خانواده است؟
وی با تاکید براینکه در استان فارس مشکلی برای ارجاع بیماران نداریم و تنها مساله ما ارجاعات القایی است، افزود: برای اجرای این برنامه، به اندازه کافی پزشک خانواده و متخصص و بیمارستان وجود دارد و لازم است همت و ارادهای برای اجرای آن وجود داشته باشد. در استان فارس و مازندران، برای اولین بار در نظام بیمهای به پزشکان متخصص بخش خصوصی، علاوه بر اینکه 90 درصد تعرفههای خصوصی و 10 درصد بیمهها پرداخت میشود، یک پاداش دولتی معادل 13.500 تومان نیز تعلق میگیرد. در نتیجه برای متخصصان هیچ مشکلی ایجاد نمیشود که وارد این برنامه شوند. در صورتی که درشهرهای دیگر فقط 70 درصد تعرفههای دولتی از بیمهها دریافت میشود و مردم مجبور هستند ما بهالتفاوت را از جیب بپردازند. در فارس مردم برای متخصص حدود 3000 تومان برای ویزیت متخصص میپردازند. به عنوان مثال ما میگوییم بر اساس نظام سطح بندی خدمات،کسی که کمردرد دارد نباید به فوق تخصص مغز واعصاب مراجعه کند یا سرماخوردگی نیاز به فوق تخصص آلرژی ندارد.
خاکسار همچنین بیان کرد: ما هیچ محدودیتی برای ارجاع نداریم و درصورت نیاز به بالاترین سطح تخصص نیز ارجاع میدهیم، اما در چارچوبی مشخص. در شهری مانند تهران که فرهنگ سلامت مردم، تخصص گرایی است، آیا پذیرفته میشود که به مراقب سلامت یا کارشناس بهداشت مراجعه کنند؟ آیا بهتر نیست که اول یک پزشک بیمار را معاینه کند و بعد در صورت نیاز به متخصص ارجاع داده شود؟
وی با بیان اینکه اگر به برنامههای حاشیه شهرها برگردیم، گویی دوباره به سیستم گذشته برگشتهایم، ادامه داد: مردم تمایل و الزامی برای مراجعه به مراکز بهداشتی ندارند. پزشکان خانواده فارس قبول کردهاند که یک دستیار در مطب خود بگذارند، چون مردم به ما برای همه مشکلات خود مراجعه میکنند. هر بیماری که به مطبهای پزشکان خانواده فارس مراجعه میکند، در درجه اول تحت مراقبتهای بهداشتی قرار میگیرد. همچنین پیشگیری و مراقبت از بیماریها بخشی از روند کاری ما است، در کنار آن اقدامات درمانی نیز مانند سابق انجام میشود. همچنین ما به عنوان یک پزشک خانواده، بیمارانی که نیاز به مشاوره تغذیه و روان دارند را به مرکز سلامت جامعه ارجاع میدهیم. حتی برای آنها کلاس آموزشی گذاشته میشود. مردم نیز از این موضوع استقبال میکنند.
این پزشک خانواده، یکی از مهمترین مشکلات پزشکان خانواده فارس را سلب اجازه برخی تصمیمگیریها از پزشکان عمومی توسط بیمهها عنوان کرد و گفت: مثلا برای نوشتن آزمایش تراکم استخوان و نوار عصب یا برخی داروها، بیمار حتما باید به متخصص ارجاع داده شود. این باعث افزایش ارجاعات میشود. همچنین گاهی متخصصان بیش از حد معمول بیماران را ویزیت میکنند که در نهایت منجر به ارجاعات القایی میشود.
خاکسار در پایان تاکید کرد: پزشکان خانواده فارس با تمام مشکلات برای تحکیم برنامه پزشک خانواده تلاش خواهند کرد. مواردی که مطرح میشود برای شکست آن نیست، بلکه برای اصلاح نکاتی است که باید در نسخه 02 صورت گیرد. ما انتقاد داریم که چرا توجهی برای اصلاح آن نمیشود.