ماهان شبکه ایرانیان

سرطان پروستات

سرطان پروستات مانند ماری است که زیر بوته ها خوابیده باشد . اگر بیدار شود، می تواند خطرناک باشد

Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA MicrosoftInternetExplorer4

چگونه می توان از این خطر رست؟

بخش نخست

دکتر منصور اشرفی

عضو کالج بین المللی جراحان

سرطان پروستات مانند ماری است که زیر بوته ها خوابیده باشد . اگر بیدار شود، می تواند خطرناک باشد . سرطان پروستات نیز در نهان گاه منتظر بیدار شدن است . اگر شما عمر طولانی بکنید ممکن است عمر این انتظار نیز پایان یابد و این بیماری به سراغ شما بیاید . در این مورد نباید بی اعتنا باشید و شانه ها را بالا ببرید و بگوئید چه کار از دست من برمی آید در حالی که می توانید علاج واقعه را پیش از وقوع بکنید و بدانید که سرطان پروستات لزوما نتیجه غیر قابل پیش گیری طول عمر نیست، ولی این را نیز بدانید که این تقدیر ممکن است روزی به سرنوشت بد ختم شود . آنچه را که شما باید بدانید و عمل کنید، در زیر شرح داده می شود تا سرطان پروستات از شما و آینده شما دور شود .

برای موفقیت در مبارزه باید دشمن را آن چنان که هست، بشناسید

تا دشمن را نشناخته ایم، نمی دانیم با چه باید مبارزه کنیم و چگونه؟ تقریبا از هر پنج مرد که عمر طولانی کرده باشند، یکی دچار سرطان پروستات می شود . این سرطان پس از سرطان پوست دومین سرطانی است که به آسانی تشخیص داده می شود و نیز پس از سرطان ریه دومین سرطان کشنده در مردهاست .

پروستات چیست؟

پروستات بخشی از دستگاه تولید مثل مردانه و غده ای است به اندازه یک گردوی متوسط در ته مثانه که دور مجرای ادرار را احاطه کرده است و بخشی از مایع منی را ترشح می کند . آنچه که پروستات را در برابر سرطان آسیب پذیر می نماید، فعال بودن آن است و یاخته هایش مکررا تقسیم می شوند . موقع تقسیم سلولی ممکن است یک سلول ناجور ایجاد شود .

به عبارت دیگر: جهش (متاسیون) (1) بکند . فرایندی است که در آن سلولهای سالم به یاخته های سرطانی تبدیل می شوند . دانشوران بر این باورند که یاخته ها باید دست کم پنج بار جهش کنند تا رشد یاخته طبیعی از نظم خارج و تبدیل به سرطان شود . هرچه مردها سالخورده تر می شوند، به احتمال زیاد این پنج بار جهش در طول عمر آنان اتفاق خواهد افتاد .

سن متوسطی که سرطان پروستات تشخیص داده می شود، 72 سالگی است و این بیماری در سن کمتر از 50 سالگی بسیار غیر عادی است .

کسانی بیشتر در معرض خطر هستند که پدر یا برادر آنان به این بیماری دچار شوند . چه; شاید آنان پیشاپیش یک یا دو جهش سلولی را به ارث برده اند .

دانشوران در حال مطالعه هستند تا دریابند که آیا نوع تغذیه در بروز این بیماری مؤثر است یا نه؟

نژاد هم در بروز این عارضه بی تاثیر نیست . چه; سیاهان آمریکائی آفریقایی تبار بیش از سفیدپوستان آمریکایی به سرطان پروستات دچار می شوند .

گرچه نمی توانید از پیر شدن جلوگیری کنید و نیز نمی توانید نژاد و نسب خود را عوض نمائید، ولی بر طبق آنچه پژوهش های جدید نشان می دهند، می توانید گامهایی برای قطع روند جریانهایی که به سرطان پروستات منتهی می شود، بردارید . خوشبختانه فرصت کافی برای این کار هست چون وقتی که شما به سن 50سالگی رسیدید، سرطان پروستات ناگهان بروز نمی کند، بلکه نتیجه تعلیل چند فرایند است که طی سالیان دراز به وقوع می پیوندد .

اگر تا کنون برای پیش گیری از گرفتار شدن در دام این بیماری اقدام نکرده اید، بازهم نگران نباشید . چه; این بیماری خزنده، و دارای پیشرفت بسیار کند است بنابر این شاید اقدام شما دیر نشده باشد . مراعات موازین پیشگیری می توانند عمر شما را نزدیک به طبیعی کرده و از مرگ شما بر اثر بیماری پروستات جلوگیری نمایند .

شما سه جبهه اساسی برای دفاع در برابر این بیماری دارید، تغذیه درست، ورزش و معاینه و آزمایش به وسیله پزشک .

1 . غذای مناسب و سالم بخورید

تغذیه در جلوگیری از سرطان بیشتر مورد غفلت واقع شده است و شاید بحث انگیزترین موضوع باشد . هر مردی که بخواهد عادت تغذیه خود را اصلاح نماید، باید یک رشته روش های ضد سرطانی را به کار برد . برای این کار آنچه باید بکنید، در زیر یادآوری می کنم (ناگفته نماند که چنین روش تغذیه برای بانوان نیز سودمند است):

الف . چربی بی ضرر میل نمایید:

تاکنون بارها نوشته ام و شما هم شاید بهتر می دانید که غذای شما باید دارای چربی اشباع شده کمتر باشد و در عوض سبزی و میوه بیشتر . بسیاری از مطالعات علمی نشان داده اند که این گونه غذا با خطر کمتر سرطان همراه است ولی آیا می دانید مصرف درست نوع چربی همان قدر می تواند مهم باشد که پرهیز از چربی نامناسب؟ کسانی که در غذای آنان به حد کافی اسیدهای چرب «امگا3) (2) وجود دارد، کمتر دچار سرطان پروستات می شوند . چربی امگا3 در طبقه بندی جزء روغن های «مرکب غیر اشباع شده » (3) است و به نظر می رسد از پروستات محافظت می کند . امگا3 در گوشت ماهیهای آب سرد: مانند ماهی قزل آلا، «خال مخالی » (4) ماهی تون (5) و برخی ماهیهای دیگر وجود دارد .

ب . سؤیا: سؤیا می تواند عمل آنزیم «تایروزین کیناز» (6) را که فعالیت بیش از حد آن بی ارتباط با سرطان نیست، مسدود نماید .

رژیم غذایی خوب و سالم اساسا چه مقدار خطر سرطان را کم می کند؟

مطالعات روی جمعیت قاره آسیا نشان می دهد که مرگ آنان از سرطان پروستات 13 مردان آمریکاست و احتمالا این امر به مقدار زیاد مربوط به رژیم غذائی است . سؤیا یکی از مواد غذائی است که سرشار از مواد ضد سرطانی می باشد و یکی از مواد غذائی مردم در آسیای خاوری است و غذای ساکنان آن مناطق به قدر کافی شامل سؤیا است . به طوری که روزانه 30 تا 50 میلی گرم «ایزوفلاوون » (7) وارد بدن آنان می شود .

همان گونه که یادآوری شد، عمل آنزیمی بنام «تایروزین کیناز» را که فعالیت زیاد آن با سرطان ارتباط دارد، مسدود می کند و نیز به نظر می رسد از تغییر هورمون مردانه «تسترون » به هورمون زنانه «استروژن » که بالقوه زیان آور است، جلوگیری می کند (چون برای مرد طبیعی است که از هر دو هورمون به میزان معین داشته باشد) و بازهم به نظر می رسد که سؤیا از تشکیل عروق خونی در غده سرطان جلوگیری می نماید . این عروق برای رشد و انتشار سرطان ضروری هستند .

چه مقدار سؤیا مصرف کنیم؟ روزی یکبار به مقدار نصف فنجان سؤیا برای کاهش خطر سرطان مؤثر و کافی است .

چای سبز: چای سبز یکی از موادی است که در بدن اثر آنزیم های ضد سم (8) را تقویت می کند و نیز دارای ترکیبات ضد اکسید است که از آزار و صدمات ریشه های آزاد می کاهد . در واقع توان مواد ضد اکسید چای سبز دویست برابر ویتامین E و پانصد برابر ویتامین C است . برای این منظور باید روزانه دست کم سه فنجان دم کرده چای سبز نوشید .

توضیح: منظور ما چای سبز است نه چای سیاه معمولی . در فروشگاهها و عطاریها چای سبز می فروشند که با چای معمولی فرق دارد و دم کردن آن هم بمانند چای معمولی است .

لایکوپن (9)

ممکن است همه کس به چای سبز و سؤیا دسترسی نداشته باشند اما لایکوپن ضد سرطان در یکی از معمولی ترین سبزیها یعنی گوجه فرنگی وجود دارد و این همان ماده است که به گوجه فرنگی رنگ قرمز مخصوص می دهد . و این ماده ای است که از خطر سرطان می کاهد . دانشوران در یک مطالعه پژوهشی دریافتند کسانی که در هفته ده بار و یا بیشتر گوجه فرنگی و یا فرآورده های آن را مانند رب و سس و غیره می خورند، احتمال دچار شدن به سرطان در آنان 45% کمتر است .

به طور خلاصه لایکوپن ماده «فایتوکمیکال » (10) یعنی ماده شیمایی گیاهی است که در گوجه فرنگی وجود دارد و در کاهش سرطان پروستات و دیگر سرطانها مانند سرطان ریه، کولون و پستان مؤثر است .

ویتامین :E

مطالعه ای که نتیجه آن دو سال پیش انتشار یافت، اثر امیدوار کننده ویتامین E را بر کاهش سرطان پروستات نشان می دهد . پژوهشگران انستیتوی ملی سرطان آمریکا 29000 مرد را در کشور فنلاند مورد مطالعه قرار دادند و به این نتیجه رسیدند: کسانی که روزانه 50 واحد بین المللی ویتامین E مصرف می کردند، خطر سرطان پروستات در آنان به 13 کاهش یافت . این مقدار کم ویتامین E شاید به مقدار 12 و یا 14 قرص ویتامین E موجود در داروخانه ها باشد .

در سال 1996میلادی ماده معدنی «سلنیوم » (11) نظر پژوهشگران را در مبارزه با سرطان جلب کرد به طوری که مشاهده نمودند مردانی که روزانه دویست میکروگرم از این ماده خوردند، میزان ابتلا به سرطان پروستات در آنان به نصف کاهش یافت . متاسفانه هر دوی این مواد را نمی توان با غذا تامین کرد ولی به صورت مکمل غذائی می توان مصرف نمود که در برخی از قرص هائی که دارای مواد معدنی و ویتامین هستند، وجود دارد .

توجه: مصرف سلینوم نباید بیش از 200 میکروگرم (میکروگرم مساوی است با یک هزارم گرم) در روز باشد .

ادامه دارد

پی نوشت ها:

1. Mutation.

2. Omega3.

3. Polyunsatuvated.

4. Mackerfl.

5. Tuna.

6. Tyrosine Kinase.

7. Isoflavons.

8. Detoxifying enzymes.

9. Lycopene.

10. Phytochemical.

11. Selenium.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان