در برخی از موارد مشاهده شده آقایان نیز دچار افسردگی پس از زایمان میشوند: «بچه مدام گریه میکنه و من از اینکه نمیتونم آرومش کنم احساس بیلیاقتی و گناه میکنم. . . » و از این دست جملهها زیاد میگوید! اشتهایش کم شده و احساس غمگینی و بیهودگی میکند؛ در کارهایش بیبرنامگی و کندی دیده میشود و به سرعت به گریه میافتد...اگر زنی پس از زایمان علایم یادشده را داشته باشد، دچار «افسردگی پس از زایمان» شده است. زنان پس از زایمان دچار برخی تغییرات خلقی میشوند که این افسردگی توام با نشانههایی است که بر اثر عوامل گوناگونی ایجاد میشود.
تاثیرات محیطی و برخورد اطرافیان به خصوص نوع رفتار همسر از عوامل موثر در این مساله است. حضور دلگرمکننده همسر میتوانند با حضور دلگرم کننده و نقش حامی آنها در دوران بارداری، زن را برای تجربه کردن یکی از دلپذیرترین اتفاقهای زندگی خود، آماده کند. تاثیر صحبتهای پیدرپی و تنها نگذاشتن زن در دوران بارداری از جمله مواردی است که آقایان میتوانند با استفاده از آن، همسران خود را در رسیدن به شرایط روانی مناسب یاری کنند. مرد میتواند با صحبتهای خود، باور زیبایی تولد فرزند را در زن تقویت کرده و با ایجاد محیطی عاطفی و گرم، وی را از لحاظ روحی تحکیم کند.
حضور مرد پس از شروع علایم افسردگی در زن نیز بسیار موثر و قابلتوجه است. در برخی از موارد، آقایان علایم افسردگی را تمارض زن تصور کرده و توجهی به وی نمیکنند که این امر ناشی از عدم آگاهی وی از وجود چنین حالتهای احتمالی پس از زایمان است. بحث آموزش در اینجا مطرح میشود، بیشک افزایش سطح آگاهی در دوران بارداری به همسران کمک خواهد کرد تا از مشکلات بعدی پیشگیری شود. آقایان با استفاده از آموزشهای مناسب، قادر خواهند بود علایم افسردگی پس از زایمان را شناسایی کرده و در صورت بروز علایم، اقدامات لازمی را مانند مدارا با شرایط همسر، یاری رساندن به وی برای کارهای مرتبط با کودک، فراهم کردن شرایط کسب آرامش همسر مانند تفریحاتی نظیر پیادهروی، اختصاص دادن زمانی برای شنیدن صحبتهای همسر و مراجعه به مشاور در موارد لازم اشاره کرد.
در برخی از موارد مشاهده شده آقایان نیز دچار افسردگی پس از زایمان میشوند. در این مواقع غالباً آقایان از احساس در حاشیه قرار گرفتن که در پی توجه زن به کودک است، دچار افسردگی میشوند. در برخی از موارد آقایان گمان میبرند کودک تنها به زن تعلق دارد. همچنین آشفتگی جنسی پس از زایمان همسر، آقایان را تحتتاثیر قرار خواهد داد. رفتارهای حمایتگر زن، احساس صمیمیت مابین زوجین، درک متقابل از یگدیگر و احاطه به شرایط دور از انتظار مانند انتظار برای جنسیت خاص برای فرزند و تولد کودک با جنسیتی دیگر از جمله مواردی است که میتوان به وسیله آن از این مشکلات پیشگیری کرد.
منبع: www.salamat.com