زائران پاکستانی بازگشته از ایران که عمدتا از شیعیان هستند، طبق مقررات و با هدف تامین امنیت آنها، باید مسیر زمینی و بیش از 600 کیلومتری تفتان تا کویته را توسط نیروهای امنیتی پاکستان اسکورت شوند، اما طبق مقرراتی که طرف پاکستانی وضع کرده است، باید تعداد مسافران به یک حد مشخص برسد تا نیروهای امنیتی آنها را به صورت کاورانی از مرز تا کویته اسکورت کنند و این امر به ویژه در فصولی که مسافرتها کم میشود، باعث سرگردانی مسافران در گذرگاه مرزی میشود.
اگرچه طرف پاکستانی به ویژه نهادهای ذیربط ایالت بلوچستان اقدامات خوبی برای تامین امنیت زائران در مسیر تفتان به کویته و بالعکس انجام داده اند، اما برقراری خدمات اسکورت برای زائران حداقل دو تا سه بار در هفته به منظور رفاه حال این مسافران و پیشگیری از سرگردانی و بروز مشکلات غذایی، بهداشتی و ... برای آنها در شرایط آب و هوایی بسیار گرم، ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
در ایام ماه محرم و صفر که تعداد زائران پاکستانی عتبات عالیات و مشهد مقدس چند برابر نسبت به ماههای دیگر است، تقریبا هر روز تعداد این افراد که ازطریق خاک ایران به کشورشان بازمی گرند، به 'حد نصاب' یعنی حدود پنج هزار نفر (83 دستگاه اتوبوس) میرسد و امکانات اسکورت برای آنها تقریبا هر روز انجام میشود. اما در سایر فصول با توجه به کمتر شدن سفرهای زیارتی، زمان به حدنصاب رسیدن این زوار در مرز تفتان، گاهی حتی به یک ماه هم میرسد که باعث بروز مشکلات متعدد برای این زائران در مرز تفتان میشود.
در اردیبهشت ماه امسال نیز شرایط مشابهی برای زائران پاکستان در تفتان ایجاد شده بود و زائران اقدام به تحصن و بستن گذرگاه مرزی میرجاوه-تفتان به روی خودروهای عبوری و کامیونها کردند، اما این مسئله با ورود و رایزنیهای نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در کویته مرکز ایالت بلوچستان پاکستان برطرف شد.
نبود امکانات اقامتی و رفاهی کافی و مناسب در تفتان برای مسافران و زائران، به ویژه در فصول زمستان و تابستان، موجب بروز مشکلات زیادی برای زائران پاکستانی و سرگردانی آنها میشود. این مسائل و نارضایتی زائران باعث شده تا این موضوع بارها به رسانههای پاکستان کشیده شود.
سالانه صدها هزار نفر از پاکستانیهای علاقهمند به ائمه اطهار (ع) برای زیارت مشهد مقدس و شهر مقدس قم به ایران سفر میکنند و یا از طریق خاک ایران، عازم عتبات عالیات میشوند.
نبود پروازهای مستقیم میان پایتختهای دو کشور و همچنین جالی خالی پرواز مستقیم بین شهرهای کویته و زاهدان به عنوان دو استان همجوار در ایران و پاکستان، سبب شده تا زارئران پاکستانی، به عشق زیارت ائمه اطهار (ع)، رنج و مصائب فراوان امنیتی، اقامتی، بهداشتی و ... سفر زمینی را به جان بخرند.