داروهایی که حکیم تجویز میکرد عمدتا داروهایی بودند که از دل طبیعت بیرون میآمدند. بقراط، بزرگترین حکیم یونانی میگوید: «بگذار غذایت داروی تو و دارویت غذای تو باشد». این گفته نشاندهندهی اهمیت غذا در حفظ سلامتی است.
بنیتا در سری مقالات «آشتی با طبیعت»، به بررسی خواص گیاهان دارویی و غیردارویی میپردازد. در این قسمت، با خواص کاهو و نیز طرز تهیهی یک سالاد خوشمزه با استفاده از این گیاه پرخاصیت آشنا میشویم. در ادامه با بنیتا همراه باشید.
هرچه بخواهید، در کاهو هست!
کاهو یکی از قدیمیترین سبزیجات دنیا است که منشاء آن در هندوستان و آسیای مرکزی است. طبق شواهد تاریخی، ایرانیها حدود شش قرن پیش از میلاد مسیح کاهو مصرف میکردند. حدود یک قرن قبل از میلاد مسیح، کاهو به روم راه پیدا کرد و تبدیل به غذای مهمی برای رومیها شد. کریستف کلمب تخم کاهو را به سرزمین جدید برد و اینگونه، کشت کاهو در هائیتی و باهاما نیز رونق گرفت.
کاهو گیاهیست یکساله با برگهای پهن، دراز و سبز. گونههای مختلفی از کاهو در سراسر جهان کشت میشوند. کاهو در تمام طول سال کشت میشود. برگها، ریشه، مغز و تخم کاهو همگی قابل استفاده هستند. به طور کلی، دو دسته کاهو وجود دارد:
1. کاهوی پرورشی، که اغلب در سالاد استفاده میشود.
2. کاهوی وحشی یا خودرو.
کاهوی ایرانی (کاهوی دراز) از کاهوی گرد بهتر است و خواص بیشتری دارد. ارزش غذایی کاهوی گرد کمتر از کاهوی ایرانیست و به دلیل داشتن الیاف زیاد، تولید گاز و نفخ معده میکند.
در هر 100 گرم کاهوی ایرانی 18 کیلوکالری انرژی، 94 گرم آب پروتئین 1/2 گرم، کلسیم 65 میلیگرم، فسفر 25 میلیگرم، آهن 1/5 میلیگرم، کلسیم 18 میلیگرم، سدیم 10 میلیگرم، پتاسیم 250 میلیگرم، 500 واحد ویتامین آ، 0/5 میلیگرم ویتامین ب1، 0/08 میلیگرم ویتامین ب 2، 0/4 میلیگرم ویتامین ب 3 و 10 میلیگرم ویتامین ث وجود دارد. کاهو همچنین دارای مواد معدنی بسیاری است.
خواص کاهو:
کاهو از نظر طب قدیم ایران، طبیعتی سرد و مرطوب دارد.
1. کاهو خون را تصفیه میکند و به علت داشتن آهن زیاد، خونساز است.
2. این گیاه، خواب آور وآرامبخش بوده و برای ضعف اعصاب مفید است.
3. کاهو ملین و ادرار آور است.
4. زخمهای مثانه و مجاری ادرار را درمان میکند.
5. کاهو درد معده را تسکین میدهد.
6. ورم غدد لنفاوی را برطرف میکند.
خواص تخم کاهو
تخم کاهو از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است و طبیعتی مخالف با خود کاهو دارد. تخم کاهو قابل مصرف است و خواص بسیاری دارد:
1. تخم کاهو خواب آور است.
2. خوردن آن، زکام را برطرف میکند.
3. برای درد سینه مفید است.
نکات مهم:
این گیاه مضر نیست اما زیادهروی در مصرف این گیاه، باعث فراموشی، کمبود حافظه و نفخ شکم میشود.
به دلیل این که کاهو آب زیادی در خود دارد، خوردن کاهو میتواند به رفع عطش و تشنگی، خصوصا به روزهداران، کمک کند.
سالاد یونانی لایه لایه
این سالاد خوشمزه، میتواند شام پر حجم، اما کم کالری برای شما باشد. علاوه بر این، خوردن سالاد به شما کمک میکند که جوانی، شادابی و زیبایی خود را حفظ کنید.
مواد لازم:
کاهوی ایرانی خورد شده 6 فنجان
برگهای جوان اسفناج 2 فنجان
پاستای صدفی پخته شده 2 فنجان
گوجهفرنگی بزرگ 1 عدد
خیار خرد شده 1 عدد
پیاز قرمز کوچک خرد شده 1 عدد
سس مایونز کم چرب نصف فنجان
سس سالاد سزار نصف فنجان
پنیر سفید کم چرب 1 بسته
زیتون یک چهارم فنجان
طرز تهیه:
کاهو و اسفناج را مخلوط کنید و نیمی از مخلوط را در ظرف سرو بریزید. روی آن یک لایه پاستا، گوجه و بقیهی کاهو را بریزید و سپس یک لایه خیار و یک لایه پیاز روی آن بریزید. سس مایونز را با سس سزار مخلوط کنید و روی سالاد بریزید. سالاد را با پنیر و زیتون تزئین کنید. نوش جان!
اگر از خواندن این مطلب لذت بردید میتوانید آشتی با طبیعت؛ خواص معجزهآسای مرزه را نیز بخوانید.
دوستان و همراهان همیشگی بنیتا، شما میتوانید سری مقالات آشتی با طبیعت را هر هفته دوشنبه دنبال کنید. لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در بخش نظرات به اشتراک بگذارید؛ همچنین میتوانید به کانال تلگرامی بنیتا بپیوندید.
منابع: مجموعهی گیاهان دارویی، سید محمد حسین لاجوردی و حامد همراه
authoritynutrition، nutritionfacts، draxe، webmd، kraftrecipes