سرب در هوا و غذا یافت میشود. سرب هوا بیشتر از راه مصرف بنزین که در آن تترااتیل سرب به عنوان ضد ضربه در وسایط نقلیه موتوری به کار میرود و نیز از راه ذوب و پالایش، ساخت آلیاژ برنج، تولید مخزن باتری رنگهای مختلف دارای سرب و خاکستر کردن پلاستیکهای حاوی سرب وارد هوا میشود.
سرب عنصری زیانآور است که در استخوان و به مقدار کمتر در بافتهای نرم بدن تجمع مییابد. سرب جذب شده از راه سیستم خونی به بافت منتقل میشود و مقداری از آن توسط دستگاه گوارش و دستگاه ادراری دفع میشود. مسمومیت با سرب در مراحل پیشرفته باعث آسیب دایمی بدن از جمله مغز میشود و میتواند باعث عقبافتادگی ذهنی کودکان و نیز مرگ شود.
مقادیر جزیی سرب باعث اختلالات یادگیری، بیشفعالی و کاهش بهره هوشی میگردد، به طوری که کودکان و نوجوانانی که غلظت سرب بیشتری داشتهاند از بهره هوشی کمتری برخوردار بودهاند و کاهش غلظت سرب خون باعث افزایش بهره هوشی ایشان شده است.
شیر و لبنیات عوارض ناشی از آلودگی هوا و سرب را بر دستگاه گوارش کاهش میدهند و وجود مادهای به نام پکتین در سیب، سرب را بهطور کامل از بدن دفع میکند. برای کاهش عوارض آلودگی هوا بهتر است سایر منابع غنی از پکتین که عبارتاند از: مرکبات مثل (پرتقال و لیمو و گریپفروت) و توتفرنگی، هویج و غلات سبوسدار بیشتر مصرف شود. کلام آخر اینکه اگر در شهرهای پرجمعیت و آلوده زندگی میکنید از خوردن مواد غذایی زیر برای حفظ تندرستی خود و فرزندانتان غفلت نکنید تا از این مهلکه جان سالم به در برید:
1) حداقل روزانه دو لیوان شیر
2) حداقل 400 گرم سبزی و میوه تازه در طی روز
3) غلات سبوسدار
4) حداقل یک سیب در طول روز.
منبع: www.salamat.com
/ک