با توجه به اینکه ستون فقرات از مهرههای متعددی تشکیل شده که از نظر ساختمانی از جنس استخوانهای اسفنجی محسوب میشوند، لذا عوامل متعددی میتواند باعث آسیب این مهرهها و در نهایت، خمیده شدن ستون فقرات و قوزپشتی شوند.
1 تروماها یا ضربات باعث شکسته شدن مهرهها و تغییر شکل آنها از حالت مکعبی به ذوزنقهای میشوند که گاهی به خمیده شدن ستون فقرات و قوز شدن آن منتهی میشود.
2 در سالمندان، پوکی استخوان باعث کاهش مقاومت مهرهها در مقابل فشار شده که با کمترین ضربه باعث شکستگی مهره میشود و چه بسا حتی بدون ضربه با فشارهای معمولی باعث کلاپس مهرهها (درهمفرورفتن مهرهها) طی زمان میشود که در ابتدا باعث کوتاه شدن تدریجی قد بدون هیچگونه دردی میشود و این خمیده شدن ستون فقرات به تنگ شدن کانالهای نخاعی و بهتدریج کاهش قدرت اندامهای تحتانی و حتی علایم عصبی در اندامهای تحتانی منجر میشود.
3 ضایعات توموری ستون فقرات باعث تخریب مهره وتغییر شکل مهره میشود.
4 بیماریهای عفونی مثل سل ستون فقرات نیز باعث کلاپس مهره و در نهایت قوزپشتی میشود.
5 بعضی بیماریهای مادرزادی ستون فقرات نیز باعث عدم تشکیل مناسب شکل مهرهها میشود که در طول رشد کودک به تدریج خمیدگی وی را باعث میشود.
6 بعضی بیماریهای روماتیسمی و التهابی ستون مهره مثل اسپوندیلیت باعث فیوز شدن مهرهها به یکدیگر و خمیده شدن و عدم تحرک مناسب ستون فقرات میشود.
7 انحرافات ستون فقرات به صورت مادرزادی یا اکتسابی مثل اسکولیوزیس و کیفوزیس و حتی عادات بد نشستن طی دوران رشد باعث خمیده ماندن و قوز شدن ستون فقرات میشود.
با توجه به علل متعدد قوز پشتی، تشخیص بهموقع و درمان مناسب میتواند تا حد زیادی از این عارضه و عواقب آن بکاهد. معاینه کامل ستون فقرات -گرافیهای لازم برای بررسی نوع انحراف- انجام تستها و آزمایشهای مربوط به پوکی استخوان و بیماریهای التهابی و اسپوندیلیت و تستهای سرولوژی جهت بیماریهای عفونی مثل سل و حتی انجام امآرای و اسکن استخوانی جهت بررسی تومورهای ستون فقرات الزامی است. درمان مناسب هر یک از علل قوز پشتی از جمله پوکی استخوان در سالمندان و سایر علل و استفاده از کرستهای مناسب طبی میتواند تا حد زیادی از این عارضه جلوگیری کند. لذا با توجه به اینکه این خمیدگیها در طول زمان و به تدریج حادث میشوند و معمولا با درد همراه نیستند، لذا هرگونه احساس کوتاهی قد یا عدم تناسب لباس و یا نداشتن احساس راحتی در هنگام نشستن صاف و یا خوابیدن روی پشت که فرد احساس کند که برای راحتی بیشتر نیاز به بالش بلندتر دارد باید مورد توجه قرار گیرد و حتما توسط پزشک متخصص مورد معاینه قرار گیرد.
منبع:www.salamat.com
/خ