نشریه دی ولت، 15/سپتامبر/2001
حیات نو، 28/9/80
در سال های دهه شصت، زمانی که علم مدرن تحقیقات آینده به نقطه اوج خود رسیده بود، تکنیک تدوین سناریو برای بیان تحولات آینده مورد توجه قرار گرفت . «مؤسسه مطالعات آینده » که در وین مستقر است، چهار سناریوی کلاسیک تدوین کرده است که محدوده زمانی ده سال آینده را در بر می گیرد . حملات تروریستی و ائتلاف جهانی ضد تروریسم به عنوان دو محور اصلی در این سناریوها مورد توجه قرار گرفته است . چهار سناریوی مورد بحث از این قرار است:
1 . سناریوی اول (عصر نابودی جهانی): در این سناریو بر از هم پاشیدگی ائتلاف ضد تروریسم و ورود آمریکا و اروپا به عرصه جنگ علیه کشورهایی چون افغانستان، عراق و لبنان تاکید شده است .
2 . سناریوی دوم (تقویت روند جهانی سازی): در این سناریو، نابودی کامل تروریسم و بنیادگرایی، پیروزی اصلاح طلبان در ایران، رشد اقتصادی جهان، گسترش اصل همزیستی مسالمت آمیز در سراسر جهان تا پایان سال 2010 م . و تشکیل یک پلیس بین المللی تحت رهبری سازمان ملل پیش بینی شده است .
3 . سناریوی سوم (تجزیه جهان): این سناریو بر پیروزی ملی گرایان در سطح جهان، حملات مداوم آمریکا به کشورهایی چون عراق و ... ، فاصله گرفتن اروپا از آمریکا و رشد اقتصادی آسیای جنوب شرقی تاکید می کند .
4 . سناریوی چهارم (عصر تدابیر امنیتی): این سناریو ترکیبی از تدابیر مثبت سیاسی و اقدامات نظامی و نیز شکل گیری یک جامعه امنیتی است .
پیش بینی مقاله، تحقق ترکیبی از این سناریوها در آینده جهان است .