به طور تقریبی از هر 10 نفر دستکم یک نفر (برای یکبار هم که شده) دارای سابقه خونریزی شدید از بینی است و درواقع میتوان گفت بعد از خونریزیهای قاعدگی در زنان، خونریزی بینی شایعترین خونریزی در انسان است که به علت پارگی عروق مخاط بینی اتفاق میافتد .
دکتر فرامرز معماری ، فوق تخصص گوش، حلق و بینی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در گفتگو با جامجم ؛ خونریزی از مجاری بینی را خوندماغ اطلاق کرده و میگوید: ممکن است در خوندماغ یک مجرا و یا دو مجرا از بینی دچار خونریزی شود که بسته به این که در چه سنی این اتفاق میافتد، علل مختلفی در ایجاد آن دخیل است .
به گفته وی، اغلب خوندماغها در کودکان به علت عروق ظریف و شکننده در قسمت جلویی تیغه بینی است که ممکن است یکطرفه یا دوطرفه باشد .
این عروق شکننده ، شبکهای از عروق ظریف و مویرگها را روی تیغه بینی تشکیل میدهند که برخی اوقات این مویرگها میتوانند در برخی از افراد برجستهتر باشند و با پاره شدن، دچار خونریزی شوند .
این عضو هیات علمی دانشگاه ابراز میکند: در مشکل خوندماغ کودکان ، اکثرا سعی میشود که این حالت با تجویز سرم (سرم فیزیولوژی) و یا گاها استفاده از پمادهای مخصوص که این منطقه را چرب میکنند، خونریزی را متوقف کرد تا این عروق برجسته از بین بروند، ولی اگر این روش خونریزی را قطع نکرد، با سوزاندن این عروق توسط مواد شیمیایی خاص، عروق برجسته روی تیغه بینی سوزانده و به این شکل از خونریزی ممانعت میشود .
خون دماغ در بزرگسالان
در بزرگسالان موارد متعددی باعث ایجاد خونریزی از بینی میشود که در سنین میان 50 تا 55 سال، تصلب شرایین میتواند باعث پارگی عروق قسمت خلفی (پشت) شود، که خونریزیهای ناگهانی را به دنبال خود دارد .
دکتر معماری با اشاره به این که فشار خون بالا نیز میتواند خونریزی از بینی را به همراه داشته باشد، اذعان میکند: گاهی خونریزیها بسیار شدید هستند که احتیاج به تامپون کردن بینی پیش میآید تا اینگونه خون بند بیاید .
این متخصص گوش، حلق و بینی با بیان این که گاهی خوندماغ در بزرگسالان میتواند نوعی مکانیسم دفاعی محسوب شود، میافزاید : گاهی فشار خون بالای فرد باعث ایجاد خونریزی مغزی میشود که با باز شدن عروقی که به تصلب شرایین اتصال دارند در داخل بینی، از شدت فشار خون کاسته و مانع ایجاد خونریزی مغزی میشود .
تحقیقات نشان میدهند شکل دیگر خونریزی بینی که به نسبت شایع نیز است به علت « انحراف شدید تیغه بینی» است که جریان هوا در بینی حالتی غیرطبیعی داشته و به همین خاطر قسمتی از مخاط پوشاننده تیغه بینی که در محل انحراف بینی قرار دارد بتدریج با گذشت زمان در اثر جریان غیرطبیعی هوا ، خشک میشود که میتواند باعث خونریزی مویرگهای این ناحیه گردد که درمانهای حمایتی همچون مرطوب نگه داشتن با سرم فیزیولوژی و استفاده از پمادهای چربکننده در این خصوص انجام میگیرد. در صورت کارساز نبودن این درمانها، احتیاج به اصلاح انحراف تیغه بینی از طریق جراحی است .
دکتر معماری خاطرنشان میکند: در بیش از 95 درصد از موارد، اگر فشار خون فرد کاهش یابد، خوندماغ خود به خود قطع میشود.
وی عنوان میکند: برخی از خونریزیهای بینی بر اثر بیماریهایی که انعقاد خون را مختل میکنند صورت میگیرد که در این موارد باید بیماری زمینهای درمان شود، که این بیماری میتواند لوسمی ( سرطان خون) ، کمبود ویتامین K و اختلالات انعقاد خون باشد .
خوندماغ زیر آفتاب
گاهی برخی از افراد وقتی در معرض حرارت یا آفتاب قرار میگیرند دچار خوندماغ میشوند که میتوان با اقدامات سادهای همچون نگهداشتن بینی و سر را به عقب بردن و قرار دادن کمپرس آب سرد روی سر ، خونریزی را قطع کرد .
این متخصص گوش، حلق و بینی میافزاید: اگر خونریزی به صورت چند قطره و یا گهگاه باشد ، معمولا مساله مهمی نیست ولی اگر فرد دچار خونریزی تکرارشونده شود و مقدار خون زیادی از وی برود ، امکان وجود بیماری زمینهای وجود دارد که بایستی آزمایشات خونی و انعقاد خون از وی گرفته شود که گاهی احتیاج به تصویربرداریهای پیشرفتهای همچون MRI میشود تا منشأ آن مشخص گردد.
ارسالی از طرف کاربر محترم : leila0033
/ع