ماهان شبکه ایرانیان

اصلاحات در پرتو قرآن و عترت

اصلاح جوامع بشری با اصلاح نظام تفکّر و اندیشه آغاز می شود. هرگونه اصلاح سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، بهداشتی، درمانی و اداری، برخاسته از نوعی تفکّر و اندیشه است و تا کانون تفکّر و آرمان ها اصلاح نشود، هیچ گونه اصلاحی امکان پذیر نیست.

اصلاح جوامع بشری با اصلاح نظام تفکّر و اندیشه آغاز می شود. هرگونه اصلاح سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، بهداشتی، درمانی و اداری، برخاسته از نوعی تفکّر و اندیشه است و تا کانون تفکّر و آرمان ها اصلاح نشود، هیچ گونه اصلاحی امکان پذیر نیست.

جهان بینی و انسان شناسی و آرمان ها و بینش های حاکم بر جوامع و افراد، در هر گونه برنامه ریزی و سیاست گذاری و عملکرد و اقدام فردی و ایجاد و تداوم نهادها و سازمان های اجتماعی، نقش اوّل را ایفا می کند. امروز که به لطف الهی و ادعیه زاکیه حضرت بقیة اللّه الاعظم(عجّ) و رهنمودهای حیات بخش مقام معظّم رهبری و فداکاری نیروهای مؤمن، دوباره انقلاب اسلامی از زیر آوار سیاسی و بمباران رسانه ای غربزدگان و فریب خوردگان، کمر راست کرده و سلطه سیاه و سنگین «سکولارها» فروپاشیده و نقاب دمکراسی از چهره استکبار فرو افتاده است؛ همه مسلمانان و علاقه مندان انقلاب اسلامی وظیفه دارند ضمن شکر و سپاس از خدای متعال و قدردانی از همه نیروهای مخلص که در جبهه های گوناگون فشار فراوان تبلیغاتی و سیاسی را در آن روزهای دشوار تحمّل کردند و بر مواضع استوار خویش پای فشردند، با برنامه ریزی و هماهنگی و همکاری و دلسوزی و فداکاری بیشتر، راه تداوم انقلاب اسلامی را هموار سازند و موانع اصلاحات راستین را از میان بردارند.

هدف انقلاب اسلامی

انقلاب اسلامی، تلاشی برای حاکمیت دین خدا در زمین است. و دین خدا در مرحله نظری دو ستون بیشتر ندارد؛

1. قرآن.

2. عترت.

بازگشت به قرآن و امامت عترت، ـ نه محبت تنها ـ هدف نخستین انقلاب اسلامی بوده و هست و خواهد بود و همه تلاش ها باید، بدین سمت و سو هماهنگ شود و معرفت و اطاعت از دو یادگار رسول اکرم صلی الله علیه و آله وسلم معیار اوّل در جامعه اسلامی و زندگی اجتماعی قرار گیرد.

قبله فرهنگی امّت اسلامی، قرآن است و مسلمانان همچون یک قبیله فرهنگی، اهل بیت پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم را به عنوان حاکم و امام و رهبر خویش می شناسند. برای ورود به مدینة النّبی و شهر فرهنگی رسالت، جز از طریق امامت و پذیرش رهبری عادلانه علوی، راهی وجود ندارد.

در تفکّر شیعی، اهل بیت علیهم السلام تداوم بخش نقش پیام آوران الهی در عصر اسلام اند و در نظام تکوین و تشریع، نقش اساسی دارند.

همان گونه که در عصر انبیاء، بدون شناخت، ایمان، اطاعت و پیروی از پیامبران الهی، رسیدن به سعادت، فلاح، آزادی و زندگی سالم دنیوی و اخروی امکان پذیر نبوده، امروز هم بدون قبول رهبری فرزندان پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم و اعتقاد به امامت و رهبری اهل بیت رسالت، دست یابی به آرمان های والای انسانی همچون: عدالت، استقلال، آزادی، سعادت، عزّت و اتّحاد جهانی امکان پذیر نیست.

شناخت قرآن و اهل بیت علیهم السلام مهم ترین وظیفه امروز جامعه اسلامی است. در تفکّر اسلامی، انسان زیستن و مسلمان زیستن بدون پیروی از «فرهنگ قرآن و اهل بیت علیهم السلام » شدنی نیست و هر کس به نسبت به پذیرش این فرهنگ، انسان و مسلمان است. «هدایت»، بخش مکمّل نظام خلقت است و آفرینش بدون امامت و رهبری کامل نیست. نظام اکمل و نظام احسن الهی ایجاب می کند همان خدای رحمان که انسان را آفرید، قرآن را آموزش دهد.1 و همان کسی که آدم را می آفریند، او را هدایت کند. و اصولاً در ارزیابی، «هدایت» ارزشی برتر از خلقت دارد و «علّم القرآن» بر «خلق الانسان» مقدّم است. «و لولاک لما خلقت الأفلاک»پشتوانه ای عقلی دارد. و در قرآن هم آمده است که: «الذی اعطی کلّ شی ء خلقه ثمّ هدی»2، تفکیک ناپذیری آفرینش از رهبری و پیوستگی خلقت با بعثت و نبوّت و امامت، پیوند حقیقی است که در فرهنگ همه ادیان توحیدی مورد قبول است و اوّلین انسانِ پدید آمده بر کره خاک، پیامبر خدا و خلیفه او در زمین بوده و آخرین فرد هم حجّت خدا خواهد بود.

اصولاً هدفداری نظام خلقت و علم و حکمت الهی ایجاب می کند که در متن آفرینش سازوکاری برای هدایت و راهیابی موجودات آگاه و آزاد به سوی اهداف عالی آفرینش پیش بینی شود.

«عقل و فطرت» از درون و «نبوّت و امامت» از بیرون، سیستم هدایتی و حمایتی الهی برای دستیابی انسان به اهداف والای آفرینش است.

اگر هدف خلقت در بُعد عرفانی عبادت و قرب خدای متعال و در بُعد اجتماعی عدالت و قسط عمومی معرّفی می شود، رسیدن به هیچ کدام از این اهداف، بدون معرفت و اطاعت از نبوّت و امامت مقدور نیست.

خداوند متعال برای هدایت جامعه بشری راهکارهایی در نظر گرفته و تابلوهایی در مسیر نصب کرده است. نیروی عقل و فطرت در درون انسان ها و پیامبران الهی و اولیای ایشان و کتب آسمانی در بیرون، آفاق زندگی انسان را روشن می کنند. نجات و سعادت انسان، تنها در پرتو این چراغ های پرفروغ میسّر می شود.

به عبارت آسان تر، کاخ هدایت انسان بر چهار ستون استوار است:

عقل و فطرت در درون؛

قرآن و عترت در بیرون؛

پاسداری از این چهار رکن هدایت، از مهم ترین شرایط دست یابی به سعادت دو جهانی است. انسان منهای عقل و فطرت سالم، دیوانه و از خود بیگانه می شود و بدون قرآن و عترت، کورکورانه گام می زند را پیدا نمی کند و در قیامت «نابینا» محشور می شود. هیچ گاه راه به کارگیری درست عقل فردی و جمعی و نگهبانی از سلامت فطری و وجدان عمومی و حفظ ارتباط انسان با وحی آسمانی و رهبران الهی، پیش شرط شناخت جهان و درک حقیقت و وظیفه فردی و اجتماعی در «حیرت آباد» گیتی است.

اساسی ترین مسائل در زندگی اجتماعی انسان ها، مسأله مدیریت درست و برتر جامعه جهانی و تربیت شایسته و جامع انسانی است و بدون ایمان به قرآن و اهل بیت و بهره گیری از رهنمودهای این دو، نه تربیت انسان های سالم امکان پذیر است و نه اداره عادلانه جامعه بشری!

چهار خطر بزرگ

بدترین اقدام در جامعه بشری تعطیل و تخریب همین چراغ های هدایت و راهنمای زندگی سالم و سعادتمندانه است. میگساری و خشم و شهوت، دشمن تعقّل و تفکّر انسان است و بیماری های اخلاقی از جمله: کبر، حرص، حسد و دنیازدگی، دشمن فطرت و وجدان سالم جامعه بشری و ریشه کجروی های اجتماعی است. دورکردن مردم از قرآن و اهل بیت علیهم السلام و تضعیف باور و ایمان مردم نسبت به قرآن و احادیث معصومان علیهم السلام بزرگ ترین ضربه ها را بر سلامت فرهنگ بشریّت فرود می آورد و زمینه پیدایش مکاتب انحرافی و نظام های ظالمانه اجتماعی را فراهم می سازد.

ـ انکار امامت و رهبری آسمانی در زندگی بشر.

انکار وجود امام زمان (عج) و امامت ایشان.

ـ یکسان شمردن انسان های برگزیده الهی و عترت نبوی با عموم مردم.

ـ شبهه افکنی در صداقت و سیاست و مواضع معصومان علیهم السلام .

ـ انکار نیابت فقهای شیعه در عصر غیبت.

ـ و هرگونه تفکّر و تلاش و افدامی که به فراموشی، بی اعتمادی، بدبینی و انکار جایگاه اعتقادی و اجتماعی اهل بیت علیهم السلام بیانجامد، تخریب یکی از ارکان هدایت انسان ها است.

البته اهل بیت رسالت علیهم السلام همچون قرآن کریم، نیازی به محبّت و معرفت و اطاعت و زیارت و درود و سلام ما ندارند؛ این بشریّت است که برای دستیابی به سلامت و سعادت و نجات از رنج های دنیوی و اخروی و مشکلات فردی و اجتماعی خویش به خدا و پیامبر و عترت رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم نیازمنداست.

اگر «مودّت ذوی القربای پیامبر» به عنوان پاداش زحمات رسالت شناخته شده، این مودّت هم گامی در جهت هدایت و به سود خود انسان ها است. در قرآن کریم می خوانیم:

«ما سئلتکم من اجرٍ فهو لکم»؛3 پاداشی که از شما خواستم، برای خود شماست. و مودّت عترت، راهی به سوی معرفت و تقرّب به خدای متعال و تکامل خود انسان ها است. «الاّ من شاء ان یتّخذ الی ربّه سبیلاً»4

وظایف ما

وظایف ما در برابر معصومان علیهم السلام مولود نیاز آنان نیست، بلکه تنها راهکار عزّت و سعادت ماست. همیشه خداوند در روی زمین، امین و حجّتی دارد که شناخت وی و شناخت وظیفه در برابر او و انجام وظایف نسبت به وی، شرط هدایت و سلامت و رهایی از گمراهی و دست یابی به نعمت های بیکران الهی است.

همان گونه که ثقل اکبر الهی (قرآن) نقشی حساس در نظام تکوین و تشریع دارد و شفاء و نور و شفیع جامعه بشری است، ثقل اصغر و گوهر دوم الهی (عترت) نیز شفاء و نور می دهد و شفاعت می کند؛ در زندگی فردی نقش دارد و در زندگی اجتماعی هم مؤثّر است.

همان گونه که پاسداشت حُرمت کتاب خدا لازم است، احترام انبیاء و اولیای الهی ضروری است و دست زدن به نام معصومان علیهم السلام نیز بدون وضو جایز نیست.

شناخت عمیق قرآن و عترت زیربنای اصلاحات راستین است و وظایف ما در برابر عترت، عبارت است از:

1. معرفت حُجج الهی و برنامه ریزی و تلاش فرهنگی برای معرّفی آنان به جهان.

2. اطاعت از آنان و تلاش برای اجرای اوامر ایشان در سراسر گیتی.

3. محبّت به آنان و جذب بشریّت به سوی فرهنگ اهل بیت علیهم السلام .

4. زیارت آنان و هدایت و حمایت از دلباختگان آنان.

5. تکریم و تعظیم معصومین علیهم السلام در همه سطوح برنامه ریزی و اجرا.

6. حمایت و دفاع از آنان در برابر دشمنان داخلی و خارجی.

7. برائت از دشمنان آنان، (دشمنان تاریخی و دشمنان کنونی).

8. پاسداری از اهداف و آرمان ها و احادیث و آثار معصومان علیهم السلام . این مسؤولیت امروز همچون همیشه بر عهده امّت اسلامی و به ویژه حوزه های علوم دینی است؛

شناخت طرح هایی که امروز دشمنان برای مقابله با «فرهنگ عترت» دارند و وظایفی که امروز بر دوش ماست، تحقیقی گسترده تر و بسیجی جدّی تر لازم دارد؛ امیدواریم «فرهنگ کوثر» در زمینه این دفاع فرهنگی سهمی داشته باشد.

والسّلام

سردبیر

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان