ماهان شبکه ایرانیان

نقش روبات‌ها در دنیای طب

همیشه وقتی اسم روبات به میان می‌آید، یاد آدم آهنی‌های فلزی می‌افتید که به آرامی و از سر خونسردی حرکات خود را انجام می‌دهند؛ حتی اگر این روبات یک روبات جراح باشد و یا دستی در درمان بیماران داشته باشد

نقش روبات‌ها در دنیای طب

همیشه وقتی اسم روبات به میان می‌آید، یاد آدم آهنی‌های فلزی می‌افتید که به آرامی و از سر خونسردی حرکات خود را انجام می‌دهند؛ حتی اگر این روبات یک روبات جراح باشد و یا دستی در درمان بیماران داشته باشد. بد نیست بدانید که آینده صنعت روباتیک پزشکی جهان در انحصار روبات‌های نرم تن است و بعید نیست که در آینده‌ای نه چندان دور، یک روبات حلزونی را بسازند تا از داخل بدنتان تصویربرداری کند.
محققان هم‌اکنون در حال طراحی و ساخت روبات‌هایی هستند که دیگر به‌هیچ‌وجه فلزی نیستند بلکه خمیری شکل و به صورت نرم‌تن‌هایی مانند حلزون و یا مورچه‌اند. دانشمندان اعتقاد دارند، روبات‌هایی را که مانند حیوانات قابلیت انعطاف‌پذیری بالایی دارند، به راحتی می‌توان برای مقاصد پزشکی استفاده کرد. روبات‌های فلزی معمول به دلیل سختی فلز و انعطاف‌پذیر نبودن با مشکلاتی برای اهداف پزشکی مواجه می‌شوند که قابلیت کاربردشان را در پزشکی و درمان و تشخیص دشوار می‌سازد. در حال حاضر بسیاری از روبات‌ها در مفاصل‌شان مواد نرم و انعطاف‌پذیر دارند ولی تاکنون تمام بدنه یک روبات از این مواد ساخته نشده است. در این صورت می‌توان به آسانی از آنها در بدن انسان برای تشخیص و درمان بیماری‌ها استفاده کرد.
 

روبات سوسکی
 

این سوسک پنج گرم وزن، دو سانتی‌متر طول و یک سانتی‌متر ضخامت دارد و قرار است از شکافی وارد بدنتان شود. نترسید و فرار نکنید، این فقط روباتی سوسک مانند است که محققان ژاپنی آن را طراحی کرده‌اند که با گذشتن از شکاف روی بدن به داخل راه یافته و برای انجام آزمایش‌های پزشکی استفاده می‌شود. محل تولدش هم دانشگاه «ریتسومیکان» است. این روبات به وسایل پزشکی متعددی مانند یک دوربین کوچک، سنسورها و یک تزریق‌کننده دارو مجهز است و نیاز به انجام جراحی را به حداقل می‌رساند. اطلاعات ارسال شده از این وسیله از طریق یک سیم نازک به رایانه انتقال می‌یابد.

روبات‌های پرستار
 

همیشه عادت کرده‌اید آقا یا خانم پرستار را در بیمارستان بالای سرتان ببینید ولی در آینده‌ای نزدیک روبات‌ها به کمک پرستاران بیمارستان می‌آیند. این موضوع تلاش گروهی از دانشمندان اروپایی است تا بتوانند روبات‌هایی بسازند که به کمک پرستاران در بیمارستان بیایند. این روبات‌های پرستار نباید بیماران و یا کارکنان بیمارستان را دچار نگرانی کند. چون به‌هیچ‌وجه قرار نیست این روبات‌ها جای کارکنان را در بیمارستان بگیرند بلکه تعامل و همکاری میان بیمارستان‌ها را افزایش می‌دهند. در این طرح از روبات‌های متحرک و نیز یک سیستم کامل از پایانه‌های اطلاعاتی و چراغ راهنما استفاده می‌شود بنابراین بیمارستان مجهز به سیستم هوشمند متعامل می‌شود. دانشمندان در تلاش‌ هستند روبات‌هایی را بسازند که هوشمندانه با پرستاران و کارکنان مراکز درمانی همکاری داشته باشند. این روبات‌ها می‌توانند در پرستاری از با بیمارانی که جراحات متعدد دارند و در پرستاری از معلولان و سالمندان در بیمارستان کمک کنند.

نقش روبات‌ها در دنیای طب

روبات‌های جراح قلب
 

پای روبات‌ها در دنیای پزشکی حتی به جراحی‌های دقیق و ظریفی مانند جراحی قلب نیز باز شده است. روباتی که «اسنک» نام گرفته است، در جراحی‌های قلب به کمک جراحان آمده است. این روبات موتوری هوشمند، چند حس‌گر و دوربین‌های پیشرفته دارد و پس از ورود به قلب بیمار، به صورت مستقیم تصاویر و عکس‌های داخل بدن را در اختیار جراحان قرار می‌دهد. دانشمندان تلاش می‌کنند نوع انعطاف‌پذیر این روبات را بسازند تا راحت‌تر بتواند این تصاویر را ارسال کند و در بدن و محل مورد نظر قرار داده شود. این روبات می‌تواند در جراحی‌های پیچیده قلب شرکت‌ کند. روبات جراح قلب در دانشگاه سلطنتی لندن با صرف بودجه‌ای معادل 1/2 میلیون پوند ساخته شده است.

خرس عروسکی روباتیک
 

به تازگی محققان انستیتو فناوری ماساچوست، یک خرس عروسکی روباتیک را طراحی کرده‌اند که می‌تواند در مراقبت از بیماران و همکاری با کارکنان بیمارستان نقش داشته باشد. این خرس فقط یک خرس عروسکی روباتیک همراه بیمار به شمار نمی‌آید بلکه می‌تواند به عنوان یکی از اعضای تیم پزشکی به درمان بیماران کمک کند. این خرس برای کنترل وضعیت بیمار، مطلع کردن پرستاران در مواقع ویژه و جمع‌آوری و ارایه اطلاعات درباره رفتار متقابل بیمار طراحی شده است. این خرس می‌تواند با داشتن بیش از هزار حس‌گر درجه حرارت و میدان‌های الکتریکی را تشخیص دهد و حضور انسان و از سوی دیگر علایم فیزیولوژیکی بیمار را تشخیص دهد. همچنین می‌توان حس‌گرهای این خرس را به اتاق پرستاران وصل کرد تا اگر تغییری در وضعیت بیمار دریافت شود، پرستاران سریع خود را برای نجات بیمار برسانند.

 

منبع:www.salamat.com
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان