ماهان شبکه ایرانیان

ترویج فرهنگ جهاد اقتصادی به تحقق عدالت منتهی می شود

خبرگزاری فارس: عضو هیئت علمی پژوهشکده نظام اسلامی با بیان اینکه رابطه مستقیمی بین جهاد اقتصادی و عدالت وجود دارد، گفت: ترویج فرهنگ جهاد اقتصادی میان مردم به تحقق عدالت منتهی می شود.
حجت الاسلام والمسلمین سید هادی عرب، عضو هیئت علمی گروه اقتصاد پژوهشکده نظام های اسلامی در گفت وگو با خبرنگار آیین و اندیشه خبرگزاری فارس در باره رابطه جهاد و فرهنگ اظهار داشت: «جهاد» از بار معنایی خاصی برخوردار است که نخست؛ از خود گذشتگی و ایثار است و دوم اینکه؛ ایثار جان در راه خدا پیوند وثیقی با فرهنگ دارد.
وی با بیان اینکه جهاد زمانی محقق می شود که عنصر انگیزش بالا باشد، تصریح کرد: ایثار زمانی اتفاق می افتد که فرد جان خود را مخلصانه در کف بگیرد و این ایثار مستلزم شناخت بسیار عمیق است. اگر فردی به شناخت عمیق از هستی برسد از انگیزش قوی برخوردار خواهد شد و اگر جهاد در قلمرو اقتصاد روی دهد با معنویت توأمان خواهد شد.
عرب گفت: عنصر سوم جهاد اقتصادی مستلزم رصد کردن، دیده بانی و جمع آوری اطلاعات مستمر و مداوم است که فرد در زمان لزوم با توجه به اطلاعات درست تصمیم گیری کند. برای نهادینه کردن فرهنگ جهاد نیاز به کار فرهنگی است که در سطوح فردی رسانه ها متولی رسمی فرهنگ سازی هستند و دانشگاه و آموزش و پرورش نیز دارای مسئولیت رسمی هستند.
عضو هیئت علمی گروه اقتصاد پژوهشکده نظام های اسلامی گفت: معمولا فرهنگ سازی غیررسمی در جامعه ماندگار تر است و در آن بخش است که جامعه ما مشکل دارد، به طور مثال جهاد یک عنصر معنایی اش همان طور که گفته شد دیده بانی و رصد کردن است که البته مستلزم تدوین بجا و به موقع است. اگر در دیده بانی و اطلاعات دیده بانی و نظم وجود نداشته باشد منجر به تصمیم گیری اشتباه خواهد شد.
وی ادامه داد: در جنگ و تصمیم گیری ها اگر اطلاعات درست نباشد به طور قطع جنگنده بازنده خواهد شد. البته هیچ موقع در آموزش رسمی گفته نمی شود اطلاعات دقیق و دسته بندی نشود ولی با وجود تاکید بر روش اصولی، در آموزش غیررسمی مشکلات بی شماری رخ می دهد.
عضو هیئت علمی گروه اقتصاد پژوهشکده نظام های اسلامی گفت: در نهاد هایی مانند خانواده و مراجع رسمی توصیه به نظم می شود اما به طور مثال در نهاد خانواده با وجود اینکه توصیه به نظم می شود اما پدر خانواده عملاً دچار بی نظمی است و اثر آموزش رسمی به خاطر همین آموزش غیررسمی که از طریق رفتار و عمل صورت می گیرد، از بین می رود.
وی ادامه داد: در نهادی همانند آموزش و پرورش گفته می شود دانش آموز در فلان ساعت حضور به مدرسه بیاید ولی به خاطر اینکه سیستم نظارتی درست وجود ندارد اثر لازم خود را از دست می دهد و دانش آموز در فرآیند تحصیلی آموزش نظم، قانون پذیری و وجدان کاری تاثیر خود را از دست می دهد.
عرب همچنین با بیان اینکه عوامل مختلف اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در ایجاد فاصله بین آموزش رسمی و غیررسمی تاثیرگذار است، گفت: به طور مثال عوامل مدیر یک کارخانه ای با کارگری که درست وظیفه اش را انجام نمی دهد، به علت عوامل گوناگونی مانند فرهنگ رودربایستی، توصیه دیگران و عواطف بی هنگام نمی تواند برخورد کند.
وی در مورد رابطه تحقق عدالت و جهاد اقتصادی گفت: عدالت زمانی تحقق می یابد که آحاد مردم در پی تحقق عدالت باشند و حتی پیامبران نیز در صورت عدم همکاری امت قادر به تحقق عدالت نیستند.
عرب در پایان خاطرنشان کرد: نخستین گام تحقق عدالت عدم پیروی از هوای نفس و تاکید بر جهاد و ایثار است و اگر همه مردم بر جهاد تاکید کنند عدالت محقق می شود.
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان