اجاق گاز، شومینه، آبگرمکن، بخارات شیمیایی متصاعدشده از مواد شوینده، حشرهکشها، قرصهای حشرهکش و حرارت حاصل از مدارهای الکترونیکی وسایلی مانند تلویزیون، رادیو و کامپیوتر جزو عمدهترین عوامل آلودگی هوا در خانه به شمار میروند که در این بین نقش اجاق گازها از سایر عوامل پررنگتر است.
گازها بهطور کلی دارای ناخالصی هستند. حالا اگر به صورت کامل هم سوزانده نشوند، آلاینده وارد هوا میکنند. آلایندههایی مانند CO2، CO و SO2 که در نتیجه استفاده از یک اجاق گازی که خوب تنظیم نیست و شعله آبی ندارد، تولید شده و در هوای منزل پخش میشوند، میتوانند به مرور زمان لطمه جبرانناپذیری به اعضای خانواده، مخصوصا بچهها و سالمندان بزنند و به ایجاد یا تشدید آلرژی در آنها منجر شوند. البته ناگفته هم نماند که به علت تعداد محدود وسایل الکترونیکی موجود در منزل، حرارت تولیدشده توسط مدارهای الکتریکی آنها حجم خیلی کمی از آلودگیهای خانگی را تشکیل میدهد.
به علت اینکه اجاق گاز اصلیترین عامل آلودهکننده هواست، یکی از بهترین راهکارهای پیشگیری یا حداقل کاهش آلودگی استفاده از هود یا همان تهویه مناسب در آشپزخانه است، به شرط اینکه فیلترهای جاذبشان چند وقت یک بار تعویض شده یا حداقل شسته شوند. تمیز کردن مداوم سطوح، لوازم منزل، دیوار و لوازم الکتریکی به وسیله یک دستمال مرطوب آغشته به مواد پاککننده و ضدعفونیکننده ملایم هم میتواند نقش موثری در از بین بردن ویروسها، قارچها، گرد و غبار موجود در منزل که در اثر رفت و آمد، وزش باد، عطسه، سرفه یا حتی تنفس افراد به وجود آمده، داشته باشد. البته به دلیل کوچک بودن فضای آپارتمانهای امروزی واحتمال ادغام هوای سرویسهای بهداشتی با هوای داخل منزل باید نسبت به پاکیزگی و تهویه مناسب هوای این مکانها هم نهایت توجه و دقت را بنمایید. در هر صورت اگر بخواهیم یک راهکار جامع پیشنهاد کنیم، تهویه مناسب و طبیعی در زمستان و تابستان (بازکردن درها و پنجرهها به مدت یکی دو ساعت) در راستای جلوگیری از ایجاد آلرژی توسط غبارهای داخل منزل، بسیار مفید و موثر است.
فیلترهای موجود در دستگاههای تصفیه هوا نیز جاذبهایی قوی هستند که با جذب انواع غبارها و ذرات معلق در هوا باعث پاکیزگی هوای محیط میشوند. استفاده از این دستگاهها به شرطی میتواند موثر باشد که فیلترشان مدام و بلافاصله پس از اشباع شدن تعویض شود. به علت اینکه فیلتر موجود در این دستگاهها زود اشباع میشود و شرایط جذباش را از دست میدهد، بنابراین نمیتوان به آنها برای استفاده طولانیمدت متکی بود. البته نمیتوان راندمان جذب بالای آنها را هم در کوتاه مدت نادیده گرفت.
منبع:www.salamat.com