گفتگو با دکتر لیدا عطارد درباره تاثیر آلایندههای خانگی بر آسم
تنگینفس، سرفههای خشک و خسخس سینه از علایم مهم بیماری آسم هستند. امروزه ابتلا به بیماریهای ریوی در دنیا، به ویژه در کشورهای در حال توسعه شیوع زیادی پیدا کرده است که حاصل آلایندههای داخل و خارج از خانه است. دکتر لیدا عطارد، فوقتخصص بیماریهای آسم و آلرژی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران ما را با تاثیر آلایندههای داخل خانه، افشانهها و هر آنچه به عنوان ذرات پراکنده در هوا وجود دارد و بر ریه و مجاری تنفسی تاثیر میگذارد آشنا میکند.
آیا آلایندههای داخل خانه خطر کمتری نسبت به آلایندههای محیط خارج از خانه دارند؟
خیر. چون شما ساعات طولانی در محیط خانه یا محل کار بسته هستید به خصوص شبها حدود هشت تا 9 ساعت در یک محیط بسته قرار دارید که میزان آلایندهها در آن بالاست. سازمان جهانی بهداشت گزارش کرده است که چیزی حدود 5/2 میلیون نفر در سال در اثر آثار مستقیم آلودگی هوا فوت میکنند که 5/1 میلیون این مرگها ناشی از آلودگیهای داخل خانه است. یعنی بیش از 50 درصد. پس 60 درصد عوارض ناشی از آلایندههای محیطی به علت قرار گرفتن در معرض آلایندههای داخل منزل است بنابراین با توجه به اینکه به فصل سرما نزدیک میشویم آلایندههای داخل خانه را بیشتر جدی بگیرید.
آیا میتوان استفاده از افشانهها و عطرها و خوشبوکنندهها را هم به عنوان آلاینده در نظر گرفت؟
اصولا تمام ذراتی که قابل استنشاق بوده و در هوا معلق هستند میتوانند اثراتی بر راههای هوایی داشته باشند. این مواد یک مخزن محکم دارند و دریچهای که سر آنها است که با فشار روی آن، ذرات داخل آن خارج میشود. عملکرد این اسپرها و افشانهها به این صورت است که آنچه را که میخواهند به صورت ذرات در هوا پخش شود و اصطلاحا به آن آیروسل میگویند که ممکن است عطر، حشرهکش و یا حتی دارو باشد را در حلالهایی حل میکنند که این حلال نقطه تبخیر پایینی دارد و به راحتی در هوای اتاق تبخیر میشود. وقتی شما سر اسپری را فشار میدهید مقدار زیادی از آن حلال با ماده مورد نظر شما خارج میشود این حلال ایجاد مشکل کرده، و روی سلامت انسان به خصوص بر ریهها تاثیر میگذارد. بنابراین برای بیمار مبتلا به آسم مهم است که بداند قرار گرفتن در کجا و چه موقعیتهایی سبب بروز علایم بیماری میشود تا از آنها تا جایی که امکان دارد پرهیز کند.
آیا قرصهای حشرهکش برقی هم آلاینده هستند و مصرف آنها برای آسم و آلرژی محرک است؟
محتویات این قرصها مواد حشرهکش است که سبب فلج عصبی در حشرات میشود و همین آثار را میتواند بر دستگاه عصبی انسان به خصوص کودکان داشته باشد. اگر میزان این آلایندهها از یک مقدار مشخصی بیشتر شود عوارضی به صورت تنگ شدن مردمک، آب ریزش شدید از دهان، تهوع، افزایش ضربان قلب، تپش قلب، مشکلات تنفسی و کاهش سطح هوشیاری ایجاد خواهد کرد.
استفاده از سفیدکنندهها چطور؟
یکی از ترکیبات مضر و خطرناک برای دستگاه تنفس سفیدکنندهها هستند که ترکیبات قابل استنشاق آنها به طور مستقیم روی ریه اثر گذاشته و تماس طولانی مدت با این مواد آثار جبرانناپذیری بر سلامت خواهد گذاشت. بنابراین توصیه میشود هنگامی که از این مواد استفاده میشود جریان هوای خوبی برقرار باشد.
آیا استفاده از دستگاه تصفیه هوا در منزل موثر است؟
یکی از منابع داخل منزل آلایندههای خارج منزل است. بنابراین یکی از راههایی که میتوان از ورود آلودگیهای خارج منزل پیشگیری کرد استفاده از دستگاههای تصفیه هوا است که برای کم کردن رطوبت در منزل هم بسیار موثر هستند. در بررسی که انجام شده، مشاهده شده است، میزان گرده قارچها و گلها و آلایندهها به واسطه این دستگاهها کم میشود ولی روی مایتها یا موجودات ریزی که در محیطهای گرم و مرطوب خانه زندگی میکنند تاثیری ندارد.
خانم دکتر، آیا سیگار هم جزو آلایندههای داخل خانه است؟
سیگار از مهمترین آلایندههای داخل منزل است و متاسفانه اثرات زیادی برای آن ذکر شده است. دود سیگار بر افرادی که در معرض دود سیگار هستند ولی سیگاری نیستند هم مانند افراد سیگاری تاثیر میگذارد. این مشکل به خصوص در بچهها و حتی جنینی که در رحم مادر قرار دارد تاثیر نامطلوب گذاشته و میتواند سبب اختلال رشد، زایمان زودرس، سقط و افزایش التهابهای آلرژیک شود. حتی اگر مادر سیگاری باشد میزان نیکوتین موجود در سیگار در بند ناف نوزادان تازه متولد شده قابل اندازهگیری خواهد بود. این بچهها اگر در معرض دود سیگار والدین قرار بگیرند، از رشد راههای هواییشان جلوگیری میشود. در بزرگسالی دود سیگار میتواند عامل موثری در ایجاد حملات آسم شناخته شود.
توصیههای پایانیتان برای مبتلایان به آسم را بفرمایید.
• از قرارگیری در جمعی که افراد سیگاری در آن حضور دارند اجتناب کنید.
• اگر فردی در خانه سیگار میکشد در کناراو نمانید و یا از او بخواهید در جایی که تهویه دارد سیگار بکشد.
• رطوبت موجود در خانه را به میزان 30 تا 50 درصد تنظیم کنید.
• تا حدامکان از وسایل رطوبتزا استفاده نکنید.
• سعی کنید هنگام استفاده از دستگاههای بخور جهت جلوگیری از رشد میکروبها و قارچها آب آنها را هر روز عوض کنید.
• وسایل خانه مانند پنکه، هود و هیتر را هر سال چک کنید و اگر لازم است آنها را تعویض نمایید.
• خانه را همیشه تمیز نگهدارید تا خانه عاری از مایت، گرد و غبار باشد.
منبع: http://salamat.com
ae