قبل از غذا، سالاد بخوریم یا بعدآن ؟ زمان غذا خوردن آب بخوریم، یا نخوریم ؟ مصرف میوه پس از صرف غذا، به هضم غذا کمک می کند یا عکس آن، باعث سوء هاضمه می شود؟
پرسش هایی مثل این ها، سال هاست که در ذهن همه چرخ می خورد و تا امروز هم برای خیلی از آن ها جواب دقیق، روشن و فراگیری پیدا نشده، البته نه برای همه. خیلی از این پرسش ها هستند که پاسخ علمی برای آن ها وجود دارد، اما خیلی ها هم چنان همان جواب های غیرعلمی غلط را در ذهن دارند و جالب این که مرتب هم به این و آن توصیه می کنند. دکتر ضیاءالدین مظهری، متخصص تغذیه درباره 10 رفتار رایج نادرست درباره غذا خوردن توضیح داده است.
نوشیدن آب
نوشیدن آب بلافاصله پس از صرف غذا ، موجب رقیق شدن شیره معده می شود و اثر آنزیم های هضمی را به تعویق می اندازد؛ به این ترتیب در هضم غذا اختلال ایجاد می شود. بنابراین بهتر است مصرف آب، هنگام صرف غذا به حداقل برسد و این عمل 2-1 ساعت قبل و یا بعد از صرف غذا انجام شود. گفتن این نکته هم ضروری است که نوشیدن آب قبل از غذا، باعث تحریک اشتها می شود.
پیاده روی آهسته
حرکت و تغذیه مناسب دو روی سکه هستند؛ حرکت، قبل از غذا اشتهاآور است و حرکت آهسته، چند دقیقه پس از صرف غذا، باعث سهولت عمل معده می شود؛ به طوری که احساس سنگینی و حتی اشکال در تنفس ناشی از سنگینی معده را از بین می برد. هم چنین پیاده روی به خصوص به خانم هایی که دردهای استخوانی در ناحیه پا دارند و یا از پوکی استخوان در هراس اند بسیار توصیه می شود.
سیگار نکشیدن
کشیدن سیگار پس از صرف غذا، امکان ابتلا به سرطان را افزایش می دهد؛ چون معلوم شده که سیگار خطر رفلاکس یا بازگشت محتویات معده به مری را بالا می برد و رفلاکس هم در دراز مدت، خطر سرطان را بالا می برد. البته فراموش نکنید که سیگار نه تنها پس از صرف غذا، بلکه در همه حال سرطان زاست.
خوردن میوه
با توجه به این که بعد از خوردن غذا، معده پر و سنگین است، خوردن میوه، به این سنگینی دامن می زند و در عمل هضم، مشکل ایجاد می کند و بهتر است 2-1 ساعت پس از صرف غذا باشد. البته برخی افراد، به علت حساسیت نداشتن گیرنده های انسولین، پرخوری یا تحریک پذیری پانکراس، بعد از خوردن غذا تمایل به مصرف ماده شیرین دارند، که تنها به این افراد توصیه می شود بعد از صرف غذا، به جای مصرف شیرینی، مربا و... از میوه استفاده کنند.
در ضمن خوردن میوه و یا ساندویچ های سبک، به مقدار کم در میان وعده ها، باعث کاهش ولع افراد برای وعده بعد می شود، از افت فشار خون و خستگی زود هنگام، جلوگیری می کند و به این ترتیب قدرت فکر و و کار را افزایش می دهد و از رفتارهای تنش زای فرد با دیگران جلوگیری می شود.
نوشیدن چای
چای دارای تانن است و باعث جلوگیری از جذب آهن می شود. بهتر است خانم ها و کودکان، تا دو ساعت پس از صرف غذا، چای ننوشند. البته مصرف آن بلافاصله بعد از غذا، در آقایان که عمدتا آهن خون آن ها زیاد است، مشکلی ایجاد نمی کند.
محکم بستن کمربند
بستن کمربند در حین صرف غذا و پس از آن باعث می شود گردش خون با مشکل انجام شود؛ البته این هشدار شامل حال تمام افراد نمی شود، ما به برخی مراجعان خود توصیه می کنیم قبل از غذا، برای کم خوری، کمر بند خود را محکم کنند.
استحمام
تحقیقات نشان داده است رفتن به حمام با معده پر، باعث ایجاد استرس واختلالاتی درخون رسانی به قلب و مغز می شود.
استفاده کردن از دسر
دسرها مقدار زیادی انرژی دارند و در صورت استفاده، علاوه بر آن که موجب ایجاد فشار به قلب و عروق می شوند، این انرژی دریافتی به صورت چاقی ظاهر می شود و همان گونه که می دانیم، چاقی عامل بیماری های متعدد است.
خوابیدن
به افراد که زمینه رفلاکس (بازگشت اسید معده) دارند، توصیه می شود. بلافاصله پس از صرف غذا، دراز نکشند؛ زیرا این عامل باعث برگشت محتویات معده که اسیدی هستند، به طرف مری و ایجاد التهاب مری می شود. در برخی موارد نیز احتمال ورود غذا به ریه را امکان پذیر می کند. این نکته را نیز باید در نظر داشت که بعد از صرف غذا، چند دقیقه استراحت به معده کمک زیادی می کند، اما این استراحت نباید به صورت دراز کشیدن باشد.
سالاد
مصرف سالاد، بعد یا قبل از زمان غذا خوردن، توصیه می شود، اما بهتر است قبل از غذا باشد که هم از پرخوری جلوگیری می کند و هم محتوای فیبر آن برای حرکت درست روده ها مفید است. اگر مصرف سالاد به بعد از غذا موکول شود، ممکن است دیگر جایی برای آن باقی نماند، یا این که باعث گشاد شدن بیش از حد معده شود.
منبع:مجله راه کمال شماره 27