هر قرص شامل 5 میلیگرم کلرفنیرآمین، 5/2 میلیگرم فنیلافرین و 20 میلیگرم فنیل پروپانول آمین است یعنی آنتیهیستامین و ضداحتقان.
این دارو برای بهبود موقت احتقان بینی و سینوسها، عطسه و آبریزش از بینی ناشی از سرماخوردگی ورینیت آلرژیک مصرف میشود.
کلرفنیرامین با اثر روی گیرندههای اچ یک اثرات هیستامین را مهار میکند. اثرات ضدموسکارینی این دارو تا حدی سبب خشک شدن مخاط بینی میشود.
فنیلافرین روی گیرندههای مجاری تنفسی اثر کرده و با ایجاد تنگی عروق موجب رفع احتقان میشود. فنیل پروپانولامین هم اثر تحریکی روی دستگاه اعصاب مرکزی یعنی مغز و نخاع دارد.
کلرفنیرامین وفنیلپروپانولامین از مجرای گوارشی به خوبی جذب میشوند اما جذب فنیلافرین زیاد نیست. متابولیسم دارو در مجرای گوارشی و کبد صورت میگیرد. دفع آن از راه کلیه است.
در خردسالان عوارض جانبی این دارو بهخصوص اثر آنتیموسکارینی بیشتر دیده میشود. در سالخوردگان احتمال بروز واکنشهای متناقض مثل تهییجپذیری نیز وجود دارد.
در سالخوردگان احتمال بروز خشکی دهان، عفونتهای کاندیدیاز دهانی و همچنین احتمال اسپاسم، توهم و تشنج وجود دارد.
عوارض جانبی: عوارض شایع آن شاملغلیظ شدن ترشحات نایژه و بروز سرفههای خشک است. احتمال بروزتاری دید، اغتشاش شعور، دفع دشوار یا دردناک ادرار، سرگیجه و خشکی دهان وجود دارد.
احتمال بروز تداخل با گلیکوزیدهای قلبی (دیژیتال) وجود دارد که بهآریتمی قلبی منجر میگردد. مسدودکنندههای گیرندههای بتا میتوانند باعث افزایش فشارخون ناشی از این دارو گردند. مصرف همزمان این دارو بارزرپین اثر این دارو را کاهش میدهد. مصرف همزمان برخی داروها با این دارو میتواند باعث تشدید ضعف دستگاه اعصاب مرکزی یعنی مغز و نخاع میشود. CNS داروهای ضدهیستامین شده و با افزایش اثر فنیل پروپانولامین باعث طولانی شدن و تشدید تحریک قلبی شود.
احتمال بروز خوابآلودگی یا سرگیجهوجود دارد. برای کاهش عوارض گوارشی، با غذا، آب و یا شیر مصرف شود. این دارو ممکن است علایم مسمومیتگوشی ناشی از سالیسیلاتها را بپوشاند. استفاده طولانیمدت از این دارو میتواند به وابستگی منجر گردد.
مقدار مصرف: در بزرگسالان سه تا چهار قرص در روز و در کودکان شش تا 12 سال حداکثر دو تا سه قرص در روز مصرف میشود.
منبع:www.salamat.com
/ع