فرزندان در کودکی و نوجوانی، لجباز هستند؛ البته این مساله تنها مختص این سنین خاص نیست و در هر سنی ممکن است فرزندان لجبازی داشته باشند. بعضی اوقات، لجبازی بخشی از شخصیت آنها است و والدین باید بتوانند آن را مدیریت کنند. والدین باید به فرزندان خود بیاموزند که حرفهای دل خود را به آنها بزنند، خود را تخلیه کنند و با استرس خود مبارزه کنند؛ آنها باید این کار را با حفظ خونسردی، گوش دادن به حرفهای فرزندشان و درک آنها، انجام دهند و باعث شوند که آن ها رفتار خود را اصلاح کنند. در پائین به نکاتی برای مواجه شدن با نوجوان لجباز بیان خواهد شد:
1. دوران بلوغ را درک کنید:
در نوجوانان تغییرات هورمونی انجام میشود. آن ها تمایل به استقلال دارند. مسائلی که در زندگی برای آن ها اتفاق میافتد، از جمله شکستهای عاطفی، مشکلات در دوستی با دیگران و ... باعث میشوند که اخلاق و رفتار آنها تغییر کند؛ این تغییرات آنها، والدینشان را آزار میدهد و به همین دلیل به دنبال راهی برای مدیریت کردن رفتار آنها هستند. بلوغ، چندین سال طول میکشد و معمولا در سنین بین 10 تا 14 سالگی در دختران و 12 تا 16 سالگی در پسران اتفاق میافتد. در طول این دوره، هم برای دختران و هم برای پسران، تغییراتی متداول در اخلاق و رفتار آنها ایجاد میشود.
2. محدودیتهای آنها و عواقب عبور از خط قرمزها را برای آن ها مشخص کنید:
فرزندان معمولا در محیطی رشد میکنند که دارای محدودیتها و انتظاراتی خاص است. در خانواده قوانینی را تعیین کنید و به آنها تذکر بدهید که تخلف از قوانین، عواقب بدی برای آنها خواهد داشت. از نوجوان خود بخواهید که در تعیین این قوانین، به شما کمک کند. این کار باعث میشود که فرزند شما احساس کند که به نظرات او نیز اهمیت میدهید و آنها را جدی میگیرید و تاثیر مثبت در رفتار او خواهد داشت. اگر به طور مثال قبض تلفن همراه فرزند شما به دلیل استفاده بیش از اندازه از آن، زیاد آمده باشد، به او بگوئید که یا باید قبض تلفن همراه را خودش پرداخت کند و یا اینکه برای چند هفته تلفن همراه را از او بگیرید. در قوانین و تصمیمات خود استوار و ثابت قدم باشید اما در صورت نیاز، اصلاحاتی در آنها انجام دهید. اگر احساس کردید قوانینی که تعیین کرده اید، کاربردی ندارد، با فرزند خود مشورت کنید و جایگزینی برای آن قانون پیدا کنید. همچنین میتوانید در شرایط و موقعیتهای خاص، قوانین خود را منعطفتر کنید.
3. کمی صبر کنید :
در دوران بلوغ، حتی نوجوانان ساکت و آرام نیز حرفهایی میزنند و یا حرکاتی انجام میدهند که قلب والدین را میشکند؛ اما فریاد زدن و دعوا کردن با یکدیگر باعث بهبود این اوضاع نمیشود و تاثیری معکوس بر روی قوانین تعیین شده در خانه شما خواهد گذاشت. اگر فرزند شما در دعوا، سخنی گفت که باعث آزار و ناراحتی شما شد، سعی کنید که خود را کنترل کنید؛ کمی صبر کنید و هنگامی که آرام تر شدید با او در این مورد صحبت کنید. اگر در طول بحث کردن با فرزندتان، خسته شدید، به خود استراحت بدهید و بعد از این که اوضاع روحی شما بهتر شد، بحث را با او ادامه دهید. البته حتما به یاد داشته باشید که بعد از آرام شدن، ادامه صحبت را با فرزندتان انجام دهید تا او فکر نکند که شما مساله را فراموش کرده اید و فراموشکار هستید.
4. درمورد رفتارهای ناهنجار آنها، از متخصصان کمک بگیرید:
اگر رفتار نوجوان شما چیزی فراتر از لجبازی است و به سمت آسیب رساندن به خود و دیگران پیش میرود، ضروری است که از متخصصان کمک بگیرید. روانشناسان میتوانند به شما کمک کنند تا بهترین روش را در برخورد با نوجوانتان در پیش بگیرید. و همچنین روانشناس میتواند تشخیص دهد ه آیا این رفتارهای نوجوان به دلیل افسردگی و بیماریهای روانی است و یا دلایل دیگری دارد.