کاربرد کرم کتوپروفن می تواند باعث احساس خارش ناخوشایند و منجر به تشکیل جوش گردد. حساسیت به نور یکی دیگر از عوارض جانبی استفاده از این کرم می باشد. در این مقاله در رابطه با عوارض جانبی کرم کتوپروفن مفصل تر بحث خواهیم کرد.
کتوپروفن متعلق به گروهی از داروهای غیر استروئیدی غیر التهابی (NSAIDs) بوده و برای از بین بردن درد و تورم مربوط به آسیب های ورزشی و آرتروز تجویز می شود. یک عضله ی کشیده شده یا مفصل سفت می تواند با کتوپروفن درمان شود. این دارو در قالب کرم یا ژل موجود بوده و برای کاهش دردهای عضلانی می تواند معجزه کند. بیماری رماتیسم مزمن (اسپوندیلیت) نیز با استفاده ی منظم از کرم درمان می شود.
اگرچه این دارو به شکل کپسول به فروش می رسد، اما استفاده ی موضعی از آن همیشه برای کاهش درد التهابی بهتر است. به این دلیل که، این دارو به صورت موضعی بر روی نواحی آسیب دیده به کار برده می شود. از این رو، در صورت وجود عوارض جانبی، این عوارض تنها در قسمت آسیب دیده باقی مانده و در کل بدن پخش نمی شود.
اجزاء کتوپروفن
اجزاء اولیه ی این فرمول موضعی ضد درد کتوپروفن یک عامل ضد درد و ضد التهاب می باشد. معمولا، این کرم حاوی 10 تا 20 درصد کتوپروفن می باشد. این دارو در قالب ژل دارای 5/2 درصد کتوپروفن می باشد.
عوارض جانبی
حساسیت به نور
اگرچه این دارو یک مسکن ضد درد می باشد، اما کاربرد منظم آن می تواند باعث ایجاد حساسیت منطقه ی آسیب دیده را به نور خورشید گردد. هنگامی که پوست در معرض نور خورشید قرار می گیرد، باعث ایجاد سوزش می گردد. بعد از قرار گرفتن در معرض نور، منطقه ی آسیب دیده ممکن است به شدت قرمز شده و حتی منجر به آفتاب سوختگی گردد. در چنین شرایطی، در طول درمان، پوشیدن لباس محافظ و اجتناب از قرار گرفتن در معرض نور خورشید برای دوره های طولانی مدت بهترین روش برای مقابله با حساسیت پوست به نور خورشید می باشد. تا زمانی که درمان به پایان نرسیده، در معرض نور خورشید قرار نگیرید.
خارش پوست
استفاده از کرم و ژل کتوپروفن نیز می تواند باعث سوزش پوست شود. در محل اعمال این کرم ممکن است احساس خارش ایجاد شده و خشک شود. به غیر از هر گونه احساس خارش آزار دهنده که باعث خاراندن بی وقفه می شود، جوش های پوستی نیز ممکن است در محل کاربرد دارو ایجاد شود.
واکنش های آلرژیک
افرادی که به داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی مانند ایبوپروفن و آسپرین حساسیت دارند، باید از مصرف این کرم خودداری کنند، چون کتوپروفن موجود در این کرم نیز یک داروی غیر استروئیدی ضد التهابی می باشد. واکنش های آلرژیک می تواند منجر به تشکیل تاول شود و علاوه بر این، شخص ممکن است مشکلات تنفسی که باعث گرفتگی و یا آبریزش بینی می شود را تجربه کند. در موقع مصرف این دارو بروز واکنش های آلرژیک شدید به ندرت اتفاق می افتد، اما نیاز به توجه فوری دارد.
کاربرد بیش از حد کرم کتوپروفن توصیه نمی شود، چون می تواند باعث تشدید برخی عوارض جانبی گردد. هنگامی که از این کرم در حد متوسط استفاده شود، به بافت ملتهب نفوذ کرده و باعث ایجاد درد می شود. با این حال، هنگامی که بیش از حد از آن استفاده شود، نه تنها به لایه های عمیق تر پوست نفوذ می کند، بلکه باعث شده که به جریان خون نیز وارد شده که این امر باعث نگرانی های زیادی می گردد. بنابراین، مطمئن شوید که استفاده از این کرم با تجویز و تحت نظارت دقیق پزشک صورت پذیرد.
همچنین، بعد از کاربرد کارک، نباید اطراف محل زخم را پانسمان کرد، چون باعث جذب بیشتر پماد به لایه های عمیق تر پوست شده و خطر وارد شدن این دارو به جریان خون افزایش می یابد.
کرم کتوپروفن در طول دوران بارداری
مطالعات بالینی به منظور بررسی ایمنی این کرم در زنان باردار هنوز انجام نشده است. این دارو در گروه C داروهای بارداری طبقه بندی شده، بدین معنی که مطالعات حیوانی نشان داد که این دارو برای جنین مضر می باشد. با توجه به این موضوع، استفاده از داروی کتوپروفن در هر شکلی در طول دوران بارداری تجویز نمی شود.