اعتیاد، نوعی وابستگی شدید روانی یا فیزیولوژیک یک موجود زنده به مصرف یک ماده ی شیمیایی، دارویی و یا مقدار زیادی خوردنی ست. معتاد، فردی ست که وابستگی جسمی و روانی نسبت به استفاده از موادی را پیدا کرده و ناگزیر است که مصرف مقادیر مشخصی از آن را به شکل مستمر و به اجبار ادامه دهد. با استمرار این روش یا الگوی بیمارگونه در مصرف مواد، نه تنها فرد نمی تواند مصرف این مواد را که با ازدیاد تدریجی به سطح مسمومیت زایی رسیده، کاهش دهد، بلکه برای استمرار این حالت، از دارو(پرخوری) به صورت اجباری استفاده می کند. فردی معتاد تلقی می شود که در محدوده ی زمانی چهار ماهه یا بیش تر، به این کار مشغول بوده باشد. با افزایش تدریجی مصرف، در روحیه و عملکرد روانی او، آثار زیان باری به جا گذاشته می شود. تخریب یا اختلال در عملکرد حرفه ای، اجتماعی و جسمی فرد معتاد در خانه، محل کار و خیابان، از دست دادن دوستان و حتی بستگان و رفتن به استقبال مشکلات قانونی و زندان، قسمتی از عوارض و عواقب اعتیاد است.
شباهت های اعتیاد به مواد مخدر با پرخوری
چاقی، اختلالی است که با تجمع زیاد چربی در بدن مشخص می شود. برای چاقی، استعداد ارثی هم وجود دارد؛ کسانی که در دوران کودکی چاق شده اند، برای چاق شدن در دوران بزرگسالی هم استعداد بیش تری پیدا می کنند. در این افراد، تعداد سلول های چربی بدن زیادتر می شود. وقتی چاقی در بزرگسالی شروع می شود، تعداد سلول ها نه بیش تر، بلکه حجم سلول های موجود نیز بیش تر می شود. عده ای از افراد چاق با بیش از حد بها دادن به غذا، به پرخوری می پردازند.
در برخی افراد بزرگسال که چاق شده اند، ممکن است یک بیماری با منشا روانی به نام «جوع» وجود داشته باشد که آنان برای مصرف بیش تر غذا، عادت کرده و یا شرطی شده اند. جمعی از افراد چاق، تصویر نادرستی از اندام خود دارند و آن را لاغرتر و متناسب تر می دانند.
هرچند در نهایت، درمان منطقی و واقعی چاقی، کم کردن حجم غذاست اما برای افزایش میزان انگیزه و امید و رفع اضطراب و افسردگی که همراه با چاقی ست، حمایت روانی هم لازم است.
نکاتی در مورد چاقی و درمان آن
چاقی از لحاظ سلامتی فردی، زندگی خانوادگی، مسائل حرفه ای و آماده سازی بدن برای پیدایش بسیاری از بیماری ها مانند بیماری های قلبی - عروقی، دیابت، مشکلات مفصلی، سنگ کیسه ی صفرا، ازدیاد اوره و اسید اوریک، افزایش چربی های خون، پیدایش بیش تر حوادث، شکستگی ها و .... واجد اهمیت فراوان است.
هرچند 30 درصد چاقی ها به علت عوامل متعدد ارثی ست، اما در 70 درصد موارد دیگر، پرخوری و کم تحرکی، دو عامل اصلی پیدایش چاقی ست. خوردن نوشابه های گازدار ، غذاهای آماده مانند ساندویچ و پیتزا، همین طور خوردن حجم بیش تر غذاهایی مانند ماکارونی و لازانیا، شیرینی ها و غذاهای چرب نیز از سایر دلایل مهم پیدایش چاقی هستند.
چاقی را باید یک اپیدمی یا بیماری همه گیر دانست که در بسیاری از موارد، مانند یک اعتیاد واقعی (اعتیاد به پرخوری)، در سطح ملی و جهانی تصور می شود نه تنها یک عادت رفتاری.
اگر فردی انگیزه و اراده ی قوی برای لاغر شدن از طریق مراعات رژیم غذایی و افزایش فعالیت جسمی نداشته باشد، لوازم ورزشی گران قیمت (که پس از مدتی، تنها قسمتی از محیط زندگی را اشغال می کنند) و انواع جراحی ها از جمله لیپوساکشن (برداشتن قسمتی از چربی های بدن) در سطح آماری، بسیار کم نتیجه هستند.
چاقی، یکی ازعلل مهم پیدایش «افسردگی» و استمرار آن است، زیرا تمایل به گردش و پیاده روی و شرکت در فعالیت های اجتماعی را کم می کند.
درشرایط خلسه ی هیپنوتیزمی ست که درمان گر به صورت مستقیم با مادون آگاه (به عنوان مرکز واقعی تنظیم کننده ی اشتها) می تواند تماس بگیرد و موجبات کم شدن اشتهای فرد چاق را فراهم آورد.
تحقیقات علمی مشخص کرده که افراد چاق ، تندتر غذا می خورند. یکی از روش های موثر و ساده در هیپنوتیزم درمانی برای لاغر شدن، تشویق به خوردن آهسته تر غذا با لقمه های کوچک تر می باشد.
غذاهای چرب و شیرین در کنار مصرف نوشابه های گازدار، از علت های مهم چاقی ست. در تصویرپردازی ذهنی در خلسه ی هیپنوتیزمی، به فرد چاق نشان داده می شود که در زیرزمین های کثیف و پر از موش و سوسک، کیک و سایر انواع شیرینی ها تهیه می شود تا نفرت او به شیرینی ها زیاد شود.
در خلسه ی هیپنوتیزمی ، می توان برای فرد چاق، وضعیتی را به صورت ذهنی و با تلقین مجسم کرد که او بسیار لاغر و موزون شده و در میان دوستان و افراد خانواده، مورد تحسین قرار می گیرد. به این ترتیب، او تصویر ذهنی خوبی از خودش پیدا می کند که می تواند انگیزه ای قوی برای درمان چاقی اش باشد.
با تلقین هیپنوتیزمی ، می توان به بیمار انگیزه داد و او را تشویق کرد که با توجه به جنس و وضعیت سنی، بیش تر به ورزش، پیاده روی و سایر روش های اتلاف انرژی روی آورد.
نتیجه گیری پایانی
چاقی، یکی از مشکلات بزرگ عصر ماست که مکانیزه شدن وسایل خانه داری و وارد شدن غذاها و تنقلات پرکالری به رژیم غذایی افراد جامعه، برخی از علت های ایجاد آن است. چاق شدن می تواند در بیش تر افراد، به سرعت و در کوتاه مدت حاصل شود اما لاغر شدن، زمان گیر بوده و نیازمند صبر و حوصله است.
منبع: نشریه شادکامی، ش77