تقریبا همه میدانند که بیماریهای قلبی ـ عروقی یکی از بیماریهای شایع و اولین عامل مرگ و میر در تمام دنیاست. به طوری که این گروه از بیماریها، سالانه نزدیک به 17 میلیون نفر را به کام مرگ میکشاند که از این میان، بیش از حدود 7 میلیون نفر به علت بیماریهای قلبی ـ عروقی ، 5/5 میلیون نفر به علت حوادث عروق مغزی و 3/3 میلیون نفر به دلیل فشار خون بالا فوت میکنند. متاسفانه در کشور ما نیز در این زمینه، اوضاع اصلا خوب نیست.
به گونهای که 38 درصد مرگها و 23 درصد از ناتوانیها به علت همین بیماریهاست. بعلاوه رشد آمارهای مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی و البته کاهش سن ابتلا به آنها حدود 40 سالگی شده است و هم اکنون این بیماری به عنوان اولین علت مرگ و میر در کشورمان تلقی میشود. با این همه داشتن قلبی سالم و جوان، بهرغم وجود عوامل خطری چون آلودگی هوا و استرسهای محیطی که این روزها در کشور ما همه را تهدید میکند، یک رویا نیست. فقط لازم است برای سالم و جوان نگهداشتن قلب خود، همواره بر 3 عامل تغذیه صحیح، تحرک و مصرف نکردن دخانیات تاکید و توجه داشته باشید. طبق آمارهای وزارت بهداشت، روزانه 365 نفر به علت بیماریهای قلبی جان خود را در کشورمان از دست میدهند، در حالی که در صورت رواج تغذیه سالم، حفظ تحرک روزانه و دوری از دخانیات، این آمار بخصوص در جوانها به طور قابل ملاحظهای کاهش خواهد یافت.
دوری از بیماریهای قلبی
این روزها به دلایل قطعی ثابت شده است که اصلاح شیوه غذایی و مصرف روزانه میوه و سبزیجات تازه، استفاده از غذاهای کمتر سرخشده و مصرف کمتر روغنهای جامد اشباعشده، مصرف غذاهای دریایی در کنار 30 تا 40 دقیقه پیادهروی روزانه و دوری از دخانیات میتواند سلامت قلب ما را تضمین کند.
دکتر محمدرضا محمدحسنی، متخصص بیماریهای قلب و عروق در این باره میگوید: بیشک جوانها و بخصوص آقایان، بیشتر در معرض خطرات جدی و مرگ و میرهای ناشی از بیماریهای قلبی ـ عروقی قرار میگیرند، با این حال زمینههای ژنتیک، استرسهای شغلی، اختلال در چربیهای خون، دیابت، مصرف دخانیات، چاقی، بیتحرکی یا کمتحرکی و فشار خون بالا از عوامل خطر بسیار جدی در بروز سکتههای پرخطر قلبی محسوب میشوند.
قلبتان از کودکی بیمار میشود
جالب است بدانید که سکته قلبی جزو بیماریهایی است که عوامل خطرساز آن از دوران کودکی شکل میگیرد، ولی اغلب خانوادهها هنوز نسبت به اهمیت این موضوع توجه نشان نمیدهند.
دکتر محمد حسنی میافزاید: تقریبا همه سکتههای قلبی در نتیجه آرترواسکلروز یا تنگی عروق کرونر و کاهش خونرسانی به قلب صورت میگیرد در حالی که روند گرفتگی عروق از زمان بچگی شروع شده و چربی بتدریج در دیواره رگهای خونی رسوب میکند.
این رسوب در سنین کودکی باعث تنگی عروق نمیشود ولیکن همین نواحی ممکن است زمینهساز ایجاد و تشدید تصلب شرایین در بزرگسالی شوند. در واقع توسعه آرترواسکلروز از 25 سالگی شروع میشود و عوامل مختلفی از جمله کلسترول و قند بالا، مصرف سیگار، فشار خون بالا و عوامل ژنتیک تشدیدکننده آن هستند.
چرا سن سکتههای قلبی کاهش یافته است؟
بر اساس آنچه در رسانهها گفته میشود، سن سکتههای قلبی در کشور از 50 تا 60 سالگی در دهه گذشته به حدود 40 سالگی در چند سال اخیر کاهش یافته است.
دکتر محمد حسنی تاکید میکند: علت این مساله به چاقی، افزایش وزن و بیتحرکی افراد در سنین بالای 25 سال در کشورمان بازمیگردد.
در واقع اختلالات تغذیهای با رشد روزافزون فستفودها و دسترسی آسان مردم به آنها و همینطور دسترسی به سیگار ارزان، از دلایل اصلی افزایش آمار سکتهها و بیماریهای قلبی و حتی سایر بیماریهای کشنده در کشور است. حتی سازمان بهداشت جهانی پیشبینی کرده است که در کشورهای در حال توسعه ـ بخصوص کشورهایی مثل ما ـ در سال 2020 بیماریهای قلبی حالت اپیدمی پیدا میکند و بسیاری از مردم، دچار چاقی و تصلب شرایین خواهند شد.
بهای زندگی سالم چقدر است؟
دکتر محمد حسنی با تاکید بر اینکه برخورداری از زندگی سالم نباید زمانی ارزش پیدا کند که ما دچار بیماری یا عارضهای میشویم، اضافه میکند: پیش از آن که دچار عارضه قلبی بشویم باید از آن پیشگیری کنیم و حتی اگر دچار عارضهای کوچک یا بزرگ هم شدیم باید آن روند با ضرورتهای بیشتری ادامه یابد.
ورزشکردن مرتب و مداوم با مشقاتی همراه است. خوردن غذای سالم هم لازمهاش چشم پوشی از غذاهای چرب و شیرین و خوشمزه است، ولی نکتهای که بسیاری از آن غافل هستند آن که حذف یا کاهش رفتارهای پرخطر میتواند زندگی بشر را عوض کند. آنچه مهم است نهادینه شدن تغییر روشهای زندگی است.آنچه مردم بیشتر نگران آن هستند در واقع عدم موفقیت در این مساله است. اینها باورهایی هستند که باید از کودکی شکل بگیرند.
به گفته دکتر حسنی، رسانهها نقش بسیار موثری در شکلگیری این باورها دارند.یک بیمار قلبی بیشتر به استراحت خود اهمیت میدهد تا اینکه یک برنامه ورزشی سبک و مداوم را برای خودش برنامهریزی کند. کمتر کسی میخواهد و میتواند به طور همیشگی غذای سالم که بیشتر ریشه گیاهی داشته باشند بخورد. بخصوص که این روزها بسیاری به غذاهای ترکیبی و تغییرشکلیافته روی آوردهاند. تغییر رفتار تغذیهای بیشک کاربرد موثری در پیشگیری خواهد داشت. فراموش نکنید پیشگیری همیشه مقدم بر درمان است.
منبع:روزنامه جام جم
ارسال توسط کاربر محترم سایت :hasantaleb