صمیمیت چیست؟
جملهٔ «دلم میخواهد یک نفر باشد که عمیقاً دوستش داشته باشم و بتوانم حرفهایم را به او بزنم»، اشاره به یک نیاز درونی دارد که «نیاز به صمیمت» نامیده میشود. بسیاری از ما بارها و بارها این جملات را از دهان افراد مختلف شنیدهایم و یا خودمان آن را حس کردهایم، اما ممکن است چیز زیادی در مورد آن ندانیم؛ بنابراین اولین سؤالی که به ذهن میآید این است که صمیمت چیست؟ صمیمت به احساس نزدیکی، رودربایستینداشتن و شریکشدن در دنیای خصوصی دیگری گفته میشود. افرادی که با یکدیگر صمیمی میشوند، میتوانند بدون کنترلکردن یکدیگر با هم ارتباط برقرار کرده، حرفهای دلشان را به یکدیگر بگویند و ارتباطی عاشقانه، دوستانه و لذتبخش با همدیگر داشته باشند.
همانطور که گفته شد صمیمیت یک نیاز است و بسیاری از روابط ما بر اساس این نیاز شکل میگیرد؛ اما شکل پخته و قوامیافتهٔ این نیاز، در ازدواج و در ارتباط بین زن و شوهرها دیده میشود که شامل هشت قسمت است: «همکاری صمیمانه زوجها با هم؛ تعهد و پایبندی آنها نسبت به یکدیگر و نسبت به زندگی مشترک؛ رضایت از رابطهٔ جنسی؛ احساس استقلال زن و شوهر برای ارتباط با خانواده و دوستان؛ اعتمادبهنفس و عزت نفس زن و شوهر، میزانی که زوجها میتوانند عقاید و نگرشهای خود را ابراز، اختلافنظرهای خود را حلوفصل و احساسات و عواطف خود را برای یکدیگر بیان کنند.»
ایجاد صمیمت مهم است
سؤال دیگری که ممکن است برایتان پیش بیاید، این است که ایجاد صمیمت بین زن و شوهرها چه فایدهای دارد؟ در پاسخ به این سؤال باید بگوییم صمیمت باعث میشود ارتباط بین زن و شوهرها محکمتر شود و آنها نسبت به هم وفادارتر و متعهدتر باشند. زن و شوهرهای صمیمی بیشتر با هم میسازند، از زندگی مشترک خود راضیتر هستند و زندگیشان دوام بیشتری دارد و دلیلش این است که صمیمیت، حال کلی رابطه را خوب میکند و وقتی حال کلی رابطه خوب شود، معمولاً توجه بیشتری به یکدیگر خواهند داشت و کمتر از هم دلخور خواهند شد.
صمیمیت را مهمان همیشگی زندگی مشترکتان کنید
حالا که دربارهٔ اهمیت صمیمت دانستیم، این سؤال پیش میآید که چهگونه میتوانیم آن را در زندگی مشترک ایجاد کنیم یا پس از ایجاد آن، چهطور میتوانیم این احساس را در زندگی زناشویی ماندگار کنیم؟
در ادامه راهکارهای سادهای معرفی میکنیم که با استفاده از آنها، بدون آنکه هزینهٔ زیادی صرف نمایید، میتوانید زندگی صمیمانهای برای خود و همسرتان بسازید:
ارتباط مؤثری با همسرتان برقرار کنید
شاهراه رسیدن به صمیمت، توانایی برقراری ارتباط مؤثر با همسر است. اگر سعی کنید به همسرتان و نیازهایش توجه کنید، آنچه میگوید را درست و کامل بشنوید، در برابر انتقادهایش بهسرعت موضع دفاعی نگیرید و هنگام بروز مشکلات و سوءتفاهمها فقط وی را مقصر و مسئول ندانید، بخش بزرگی از راه رسیدن به صمیمت با همسرتان را پیمودهاید.
دربارهٔ خودتان و آنچه برایتان مهم است، صحبت کنید
هر چه شما صریحتر و روشنتر افکار، احساسات، نیازها و خواستههایتان را با همسرتان در میان بگذارید، رابطهٔ صمیمانهتری خواهید داشت. بنابراین برای ایجاد رابطهٔ صمیمانه، با همسرتان صحبت کنید و به وی کمک کنید تا شما را بهتر بشناسد.
توجه داشته باشید که اگر به همسرتان اجازه بدهید شما را بشناسد، بهتر میتواند برای راضی نگهداشتن و برآوردهکردن نیازهایتان تلاش کند؛ بنابراین این باور اشتباه را کنار بگذارید که همسرتان باید خودش ویژگیها، حساسیتها و نیازهای شما را بفهمد. صریح و شفاف در مورد خودتان و آنچه خوشحال یا دلخورتان کرده، با همسرتان صحبت کنید. تعبیرها و برداشتهایی که از اتفاقات و حرفهای دیگران داشتید را هم حتماً بگویید. دقت کنید چنانچه خودتان برای شناساندن خود به همسرتان پیشقدم نشوید، همسرتان ناچار است براساس حدسها و پیشبینیهای خودش عمل کند که ممکن است مطابق با واقعیت نباشد. در این صورت همسرتان برای خوشحال نگهداشتن شما تلاش میکند؛ اما نتیجهٔ دیگری میگیرد.
همسرتان را بشناسید و به نیازهای وی توجه کنید
اگرچه همسرتان باید به شما برای شناخت خود کمک نماید، اما شما هم انتظار نداشته باشید همسرتان دربارهٔ همهٔ حسها و نیازهایش به شما اطلاعات بدهد. توجه داشته باشید که گاهی خود افراد نیز خیلی دربارهٔ حسها و نیازهایشان نمیدانند و البته ممکن است برایشان صحبتکردن در مورد آنها راحت نباشد؛ بنابراین خودتان دستبهکار شناخت همسرتان و درک و برآوردهکردن نیازهایش باشید.
به همسرتان نشان دهید که برای شما اهمیت دارد و حتی اولویت اول زندگی شماست
همسر شما نیاز دارد که بداند برای شما اهمیت دارد و حتی اولویت اول زندگی شماست. اگر بتوانید چنین حسی به همسرتان بدهید، گام بزرگی برای رسیدن به صمیمت در زندگی زناشوییتان برداشتهاید؛ بنابراین سعی کنید همواره از همسرتان حمایت کنید، در برابر دیگران از وی تعریف کرده و هوایش را داشته باشید، تلاشهای وی را، هر چند از نظر شما کوچک و ناکافی باشد، حتماً ببینید. اجازه بدهید دلخوریهایش دربارهٔ شما و دیگران را بگوید، غر بزند، حرفهایش را بشنوید و همدلی کنید.
برای ساختن فضای دونفره تلاش کنید
یکی از کارهایی که میتواند به افزایش صمیمت شما منجر شود، تلاش برای ساختن یک فضای دونفره و خصوصی با همسرتان است. گاهی قیدِ بودن در کنار دوستان و خانواده و حضور در جمع را بزنید و فضایی بسازید که فقط شما و همسرتان در آن حضور داشته باشید. چنانچه صاحب فرزند هستید، گاهی چند ساعتی از یک فرد معتمد بخواهید که از فرزندانتان مراقبت کند تا شما و همسرتان با هم وقت بگذرانید. در این فضای دونفره مهم نیست که شما دقیقاً چه کارهایی انجام میدهید، مهم باهم بودن شماست. با هم بیرون رفتن، تفریح و مسافرت، بازی، مشارکت در فعالیتهایی همچون آشپزی، تعمیر وسایل منزل و نظافت میتواند نمونه کارهایی باشد که در این فضای دونفره، شما و همسرتان انجام میدهید.
خاطراتتان را مرور کنید
شما روزهای صمیمانه ای را پشت سر گذاشتهاید که مرور آنها و پررنگنمودنشان ممکن است به افزایش صمیمت بین شما و همسرتان کمک کند. خاطرات اوایل آشنایی، نامزدی و ازدواج شما، خاطرات شیرین و دلچسبی هستند که باید هر از چند گاهی آنها را به همراه همسرتان و یا حتی به تنهایی مرور نمایید. تماشای عکسها و فیلمهای مراسم ازدواجتان، قرارگذاشتن و رفتن به مکانهایی که با آنها خاطره دارید، انجام مجدد کارهای خاص و غافلگیرکنندهٔ دوران عاشقی، معجزه میکند. البته در کنار مرور خاطرات قدیمی، ساختن خاطرات صمیمانهٔ جدید را نیز فراموش نکنید.
اظهار علاقه را فراموش نکنید
دوران نامزدی و اوایل ازدواج معمولاً افراد در اظهار علاقه سنگتمام میگذارند. کار قشنگی که متأسفانه با گذشت زمان و بهویژه با تولد بچهها کمرنگ میشود. توجه داشته باشید که گذشت زمان، نیاز همسران به دوستداشتنیبودن را کاهش نمیدهد؛ بنابراین قربانصدقهرفتنها، تحسینها و «دوستتدارم گفتنها» را فراموش نکنید. نکتهٔ دیگری که باید آن را به خاطر بسپارید، دستکمنگرفتن قدرت لمس و تماس جنسی است؛ بنابراین سعی کنید همواره و بهخصوص هنگام دیدار و سلام و خداحافظی همسرتان را در آغوش بکشید و ببوسید. لذتبخشکردن رابطهٔ جنسی، ماساژ و نوازش یکدیگر نیز نتایج شگفتانگیزی برای صمیمت به همراه دارد.
کارهای کوچکی که همسرتان دوست دارد و خوشحالش میکند را انجام دهید
برای ایجاد رابطهٔ صمیمی با همسرتان قرار نیست کار بزرگ، پرخرج و یا عجیبوغریبی انجام دهید. کارهای کوچکی مثل پختن یک غذای خوشمزه، تماسگرفتن یا ارسال پیامک، احوالپرسیهای روزانه، غافلگیرکردن، گذاشتن یادداشتهای محبتآمیز در جیب یا ماشین همسر، خرید گل بهعنوان هدیه یا عذرخواهی، پیشنهاد صرف یک وعدهٔ غذایی در بیرون از منزل و یا مسافرت، کارهای سادهای هستند که اثر شگفتانگیزی بر روی افزایش صمیمت بین همسران دارند.
با خانوادهٔ همسرتان وقت بگذرانید
برقراری ارتباط مناسب با خانواده همسر، یکی از مهمترین راهکارهای ایجاد رابطهٔ صمیمی بین همسران بهویژه در خانوادههای ایرانی است؛ بنابراین اگر رابطهٔ صمیمی با همسرتان برای شما مهم است، برای خانوادهٔ همسرتان وقت بگذارید و برایشان کاری انجام دهید؛ مثلاً به دیدنشان بروید، برای آنها هدیه بخرید یا سعیکنید روابط خود را با خانوادهٔ همسرتان بهبود بخشید. وقتی همسرتان ببیند که به خانوادهاش علاقهمندید و به آنها اهمیت میدهید، با شما صمیمیتر میشود.