زرد آلو
زرد آلو میوه بسیار مغذى است بخصوص موقعى که به حالت خشک در آمده باشد- برگه زرد آلو- ایـن مـیـوه سازنده بافتها و استخوان است . به سبب دارا بودن ویتامین هاى گروه ب مـوجـب تـعـادل دستگاه عصبى بدن مى گردد و به جهت سرشار بودن از قند و یک نیرو بخش قوى و درجه اول محسوب مى شود. زرد آلو حیات سلولى را زیادت مى بخشد و امکان فـعـالیت و طول عمر بیشترى به شخص مى دهد این میوه به خصوص در موارد کمخونى ، اختلالات یا افسردگى روانى و گرفتگى صدا ورم حنجره تجویز مى شود.
زرد آلوى تازه یکى از داروهاى معالج اسهال است و چون آنرا به صورت خشک در آورده اند یبوست را درمان مى کند.
سیر
در سـیـر مـواد زیـر یافت مى شود: گوگرد، ید سیلیس و مهمتر از همه اسانس گوگردى بـه نـام آلیـل .سـیـر یـک مـاده غـذایى ضد عفونى کننده طبیعى و پلشت پر بسیار جالب توجهى براى ریتین است . تجمع مواد فوق الذکر در سیر سبب شده است که مصرف ایـن گـیـاهـان بـدن انـسـان را در بـرابـر بـیـمـاریـهـا، عـدم تعادل غددى و اغلب اختلالات دیگر محافظت نماید.
از آنجا که سیر ترشح غدد معده را تحریک نموده و قابلیت تحرک جدار آن را فعالیت مى بـخـشد و امکان فعالیت و طول عمر بیشترى به شخص مى دهد یک ماده اشتهاانگیز و در عین حال کمک کننده هضم به شمار مى رود.
یـکـى از عـللى کـه مـعـده نـتـوانـد سـیـر را بـه طـور هـمـیـشـگـى مـصـرف و تـحـمـل نـمـاید آن باشد که آنرا بخوبى تجویده و کاملا با بزاق ممزوجش نکرده اند یا آنـکـه مـخـاط دسـتـگـاه گـوارش زیـاد تـحـرک بـا خـراشـیـده شـده اسـت . در حـالت اول بایستى مراقبت نمود که سیر را در دهان بخوبى بجوند و با آب دهان ممزوج و مخلوط سـازنـد و در حالت دوم ، قبل از غذا کمى آب و یک قاشق مربا خورى از مواد پانسمان کننده مـعـده معده میل کنند. واقعا جاى بسى تاءسف است که انسان خود را از خوردن سیر محروم کند زیـرا مـى تـوان یـقـیـن حـاصـل کرد که سیر کلیه ترشحات رسوبى انگلى مبتلایان به تصلب شراین را حل کرده و از تکلیس سرخرگها جلوگیرى مى کند.
سـیـر قـلب را بـه کـار واداشـتـه و خـونـرا تـصـفـیـه نـمـوده و در نـتـیـجه جریان خون را تـسـهـیل مى نماید فشار خون را پایین برده و به سر حد عادى مى رساند کسانیکه داراى فـشـار خون عادى و یا کمى پایین تر از معمول هستند نبایستى از این لحاظ بیمى به خود راه دهـنـد زیـرا آنـچـه مـسـلم اسـت کـه آن اسـت کـه سـیـر هـمـه چـیـز را بـه حـالت تـعـادل در مـى آورد اگر داروى پائین آورنده فشار خون براى کسى که داراى فشار خون پـائیـن اسـت خـطـر ناک واقع مى شود سیر بالعکس داراى چنین اثر نامطلوبى نبوده داراى فـشـار بـلکـه اثـر بـهـبـود بـخـشـنده و مطلوبى بر روى چنین افراد بر جاى مى گذارد. فـرامـوش نـکـنیم سیر دفع کننده قوى کرم روده است که بعضى اوقات مى توان با سیر گـردن بندى ساخته آنرا در کیسه کوچکى ریخته به گردن بیاویزیم تا انگلها از بدن او فرار کنند و این همان کارى است که در ازمنه قدیم در بعضى نواحى انجام مى دادند.
بـراى مصرف داخلى ساده ترین راه آن است که به تمام غذاهاى خود سیر اضافه کنیم در صـورت امکان بهتر آن است که سیر را به شکل خام خورده شود زیرا پختن قسمت اعظم ماده مـوثـر آنـرا از بـیـن مـى بـرد. اگـر بـخـواهـیـم سـریـعـتـر و بـیـشـتـر عمل کند دو تا چهار عدد سیر را رنده کرده در یک گیلاس آب گرم مى ریزیم و مى گذاریم تـمـامـى شـب بـمـانـد و بـخـوبـى خـیـس بخورد. صبح روز بعد آنرا صاف کرده آب آنرا بـنوشید و تفاله اش را به دور بیاندازند. به طریقه دیگر آنکه سیر را شب قیمه قیمه کـرده جـعـفـرى و روغـن زیـتـون بـه آن اضـافـه کـرده و بـه هـمـراه بـا صـبـحـانـه مـیـل کـنـنـد. مـى توان سیر را قیمه اى خرد کرده بر روى قطعه اى از نان که کره روى آن مالیده باشند بریزند و به مصرف برسانند.
امـروزه چنین دریافته اند که سیر یکى از محافظین و پیشگیرى کننده سرطان شناخته شده است بعلاوه داروى موثرى بر ضد سیاه سرفه و عصبى به شمار مى رود.
طـریـقـه اى کـه دکـتـر واسـیـلف بـه کار مى برد و ما آن را آزمایش کرده و موفقیت حـاصـل نـمـودیم آن است که شب هنگام مقدار لازم و کافى سیر را پوست کنده در 250 گرم آب جـوشـان مـى ریزیم . براى کودکان تا یکساله 15 گرم ، کودکان تا پنج ساله 25 گـرم و ده الى دوازده سـاله 40 گـرم و از آن بـزرگـتـر 60 تـا 80 گـرم از ایـن مـحـلول را روزى هـشت تا ده قاشق بدهند قاشق مرباخورى تا 5 ساله قاشق دسرخورى تا کـودکـان ده الى دوازده سـاله و از آن بـزرگـتـرهـا را قـاشـق سـوپـخـورى مـى دهـنـد. در صورتیکه کودکان از خودرن آن امتناع کردند مى توان به نسبت یک دو مقدارى شکر به آن اضافه کنند.
عـلاوه بـر آن سـیـر در مـوارد اسـتـعـمـال خـارجـى نـیـز داراى خـواص غـیـر قابل تردیدى است .
بـراى مـراقـبـت و از بـیـن بـردن مـیخچه و زگیل کف پا و غیره و کیست هاى کوچک از سیر را اسـتـفاده مى کنند بدین ترتیب که سیر پوست کنده را بر روى میخچه یا کیست مى مالند و ایـن کـار را چـندین بار در روز تکرار مى کنند و پس از خاتمه کار، درمان را با استفاده از یک مشمع کوچک تکمیل مى نمایند.
در مـورد زگـیـل ، سـیـر را حـلقـه وار و بـه انـدازه شـاخـى زگـیـل بـریـده و روى آن مـى گـذارنـد و یـا پـانـسـمـان مـى کـنند بطوریکه خوبى روى زگیل بچسبد. این کار را روزى دو مرتبه صبح و شب تکرار کرده و پانسمان را عوض مى نمایند.
گـانـگـلیـونـهاى محتقن را با مخلوطى از سیر پوست کنده و روغن زیتون ماساژ مى دهند مى دهـنـد در مـورد کـریـهـائى رومـاتـیـسـمى داشته باشد هر شب تامپون پنبه اى را از عصاره سـیـرى که تازه به دست آمده باشد آغشته نموده در گوش بیمار مى گذارند کسانیکه از دندان درد شکایت دارید یا از گوش درد مى نالند یک حبه سیر را تنزیب نازکى پیچیده در گـوش مـى گـذارنـد تـا بـتـوان در مـوقـع لزوم بـه کـمـک تـنـزیـب آن را خـارج کـنند. در کـرمـخـوردگـى دنـدان سـیـر پـوسـت کـنده را در داخل کرمخوردگى بگذارند. در این موارد احتیاجى به مراجعه دندان پزشک نخواهند بود.
هـمـچنین سیر کمک خوبى در درمان مبتلایان به روماتیسم و نقرس مى باشد. بدین ترتیب کـه قـسـمـتـهـاى دردنـاک را با مخلوطى از روغن زیتون کافورى و سیر نسبت دو قسمت روغن کافورى و یک قسمت سیر، بخوبى ماساژ دهند، مخلوط ستون مهره ها با مخلوط فوق قدرت و نیرو به بدن بخشیده شخص را مستعد مى کند انجام هر کار مى کند. بیمارى حرب را نیز مـى تـوان بـا هـمـیـن مـخـلوط درمـان نـمود در این وقت به جاى روغن از آب مخصوص استفاده مى کنند.
جلبک ها
بعضى از جلبکها از قبیل اگاراگارماکول و خوردنى هستند که در گیاهخوارى مى توان از آنـهـا استفاده کرد با این گونه گیاهان مى توان ژله و آش تهیه کرد، همچنین با اضافه کـردن بـه آبـگـوشـت بـقـولات ، آب میوه جات ، شیر و غیره ... به مقدار دو تا ده گرم در لیتر آگاراگار و 30 تا 50 گرم کاراگاهن غذایى فراهم ساخت .
کـارگـاهن را مى توان به صورت خام در سالاد استفاده نمود. همچنین آنرا بسیار خرد کرده در آبـگـوشـت بـقـولات یـا آش بریزند یا آنکه بصورت خام همراه با بعضى سبزیجات دیـگـر مـصـرف کـنـنـد به مقدار یک قاشق مرباخورى براى هر نفر که در موارد ورم روده ، یبوست هاى سبک و عفونت روده و بسیار مفید و داروى گرانبهائى محسوب مى شود.
از آنـجـا کـه جـلبـک سـرشـار از یـد و برم مى باشند در نارسایى و بى نظمى کار غدد تـجـویـز و تـوصـیـه مـى شـود هـمـچـنـیـن در اخـتـلالات عـمـل اعـصـاب بـعـلاوه در درمـان عفونتهاى ریوى بسیار موثر مى باشند براى این کار از جوشانده مقدارى از آنرا به مدت ده دقیقه مى جوشانند مى توان یک گیاه مفید دیگرى مانند پونه به آن اضافه نموده مقدارى عسل یا قند نیشکر نیز به آن بیفزایند.
زالزالک
این میوه را به سبب وجود خاصیت قابض بودن و بخوبى مى شناسد و بدین جهت در درمان اسهال و اسهال خونى و بعضى خونریزیها مى برند.
زالزالک حـاوى مـازو، پکتین ، کلسیم ، اسید تارتریک و اسید مالیک مى باشند مسلولین و مـبـتـلایان به کمخونى مى توانند از آن کمک بگیرند. همچنین است در مورد روماتیسمى ها و مبتلایان به ورم روده .
بادام
بادام بر دو نوع است بادام شیرین و بادام تلخ . آنچه که ما در این جا در باره اش صحبت مـى کـنیم بادام شیرین است که حائز اهمیت بسیار است در صورتیکه بادام تلخ بیشتر به مـصـرف اسـتـعـمـال خـارجـى رسـیـده و اسـاس اغـلب روغـنـهـاى مـالیـدنـى را تشکیل مى دهد.
بادام شیرین از زمانهاى قدیم مورد توجه پزشکان و دانشمندان و بالاخره عموم مردم قرار گرفته است . زیرا که مصرف غذایى یا دوایى داشته و دارد. پزشکان قدیمى این میوه را بـه عـنـوان نـرم کننده گلو، مسکن ، سوزش و دردهاى مجارى ادرار، مقوى معده و سینه و پاک کننده روده ها مى شناختند.
یـکـى از تذکره نویسان مى گوید رازى این میوه را به عنوان رشد دهنده مغز و نخاع موجب بهبود حال عمومى و چاقى دانسته است یکى دیگر از دانشمندان مصرف بادام را به عـنـوان دسر بسیار مفید تشخیص داده است و خوردن آنرا به دین ترتیب تاکید کرده و معتقد اسـت کـه بـاعـث ازدیـاد قـوه دیـد و راحـتـى تـنـفـس و پـاک کـردن مـجـارى تـنـفـسـى و تکامل ساختمان مغز و نخاع گردیده و علاوه بر آن ایجاد خواب راحت نموده و مجارى ادرارى را پاک مى کند.
مصنفین جدید در مورد فواید این میوه بسیار مفید و ارزنده کمتر داد سخن داده اند لیکن در عین حـال در باره خواص آن ارزش زیادى قائل و معتقدند که بادام سرشار از ویتامین ها آ و ب ، قـنـد، امـلاح ، چربى و صمغ و روغن مایع ، آلبومین بوده و بعلاوه حاوى یک مخمر بسیار ارزشـمـنـد دیـاستازى است همچنین حاوى مواد آهکى و مقادیر زیادى فسفر مى باشد که علت عـمـل تـقـویـتى این میوه را بر روى دستگاه عصبى به خوبى و بویژه توجیه مى کند. در حـالى کـه بادام به شیوه و به حالت سبز و تازه و هشتاد و هشت درصد آب است در حالت خـشـکـى بـیـش از 4/4 درصـد آب نـدارد. بـقـیـه آب آن بـه مـواد چـربـى تـبـدیـل گـردیـده اسـت چـربى از 19/2 درصد به 20/54 درصد رسیده و مواد از ته از 67/5 در صـد بـه 10/18 درصد بنابراین بادام خشک به مراتب مغذى تر از بادام تازه اسـت ایـن مـیـوه یـک غذاى بسیار گرانبهائى از لحاظ تثبیت کلسیم بر روى بافتهاى بدن مـحـسـوب مى شود که بخصوص براى تقویت مادران آینده توصیه مى شود که هم براى مادر و هم براى جنین بسیار مفید است .
مـصرف روزانه آن بین شش تا بیست بادام در نوسان است مى توان آنرا تنها یا همراه با انـجیر یا عسل بجوند. از خوردن زیاد بادام بایستى اجتناب نمود که ممکن است اثر معکوس بـبـخـشـیـد، از بـادام شـیـریـن روغـنـى مـى گـیـرنـد کـه یـک مسهل ملایم مى باشد و هر شخص بالغ بر شصت گرم آنرا مى تواند یکجا سربکشد. در مـورد کـودکـان مـقـدار آن را بـر حسب سن و جثه فرق مى کند اگر بخواهند اثر ملین داشته بـاشـد فـقـط 30 گـرم آن کـفـایـت مـى کـنـد کـه صـبـح نـاشـتـا مـیـل شـود روغـن بـادام را در مـواقـعى که برونشها تحریک یا محتقن شده باشد مصرف مى کـنـنـد، دکتر برتوله خاطر نشان مى سازد که دیوسکورید روغن بادام را به عنوان نرم کننده و دافع کننده سنگ مثانه تجویز مى کرده است .
بـه صورت استعمال خارجى نیز روغن بادام داروى ارزشمندى بشمار مى رود همانطور که روغـن بـادام داراى اثـر مـفـیـدى بـر روى روده هـاسـت استعمال خارجى و مالش آن در ناحیه پائین شکم صبح و عصر نیز توصیه مى شود.
کمتر کسى از اثر تسکین دهنده روغن بادام بصورت مالیدنى بر روى اکزما و رفع خارش و حـصـول بـهبود آن ممکن است بى اطلاع بوده باشد. بالعکس اثر تسکین دهنده در برابر درد گـوش و نـرم کننده پرده صماخ ، روغن بادام را اغلب اشخاص مطلع نیستند. براى این کـار نـصـف قـاشق مرباخورى بادام تلخ را شب ها موقع خواب در گوش مى چکانند. البته فقط یکبار در هفته .
روغن بادام بافتهاى پوست متورم را نرم کرده بخصوص از پوسته پوسته شدن بعد از بهبود بیماریهایى مانند مخملک جلوگیرى مى کند.
بـراى رفـع تـرک پـوست روغن بادام را به مقدار مساوى باکره کاکائو مخلوط کرده و در حـمام مارى حرارت داده خوب بسایند و مخلوط کنند. در این موقع پمادى به دست مى آید که مى توان براى از بین بردن ترک پوست استفاده نمود.
هرگاه مخلوطى از یک تخم مرغ با مقدارى روغن بادام را که به خوبى زده شده باشد بر روى بواسیر متورم بگذارند موجب تسکین درد و رفع تورم آن خواهد شد.
حـال مـجـددا بـه مـیوه بادام برگردیم . بادام به سبب دارا بودن خاصیت اختلاط و امتزاج ، هـرگـاه بـا جـوشـانـده اى از غلات مثلا فرنى گندم کوبیده مخلوط و ممزوج و پخته شود باعث بر آمدن و قابل هضم شدن آن گردیده و فسفر موجود در آن بر روى کلسیم تثبیت مى کـنـد. بـادام نـه فـقـط خـواص مـغذى بودن خود را بر روى ارگانیسم به منصه ظهور مى رسـانـد بـلکـه سـایـر مـوارد غـذایـى دیـگـر را نـیـز مـشـمول خواص خود مى نماید. به طور خلاصه باید گفت بادام داراى کیفیت ها واقعا مفید و طبیعى مى باشد.
آناناس
آنـانـاس تـازه داراى مـخـمـر بـسیار قیمتى با نام پائین است که بر روى معده اثر بسیار نکویى دارد. آب آناناس را در آفریقا براى درمان هر گونه مسمومیتى به کار مى برند بعلاوه بسیار مدر بوده و در واقع عقب افتادگى قاعده زنانه آنرا تجویز مى کنند.
از آنـانـاس عـصـاره اى اسـتخراج مى شود که داراى خواص ضد تورم است بعلاوه جز میوه هـایـى لاغـر کننده به شمار مى رود. از طرف دیگر به سبب سرشار بودن از مواد قندى و ویـتـامـیـن هاى آ، ب و ث بسیار نیرو بخش است .همچنین آب آن براى درمان بعضى گلودردها به کار مى رود و به صورت استعمال خارجى براى مراقبت پوست از آن استفاده مى کنند.
آنـانـاس عـلاوه بر املاح داراى آنزیمى به نام بروملین مشابه پا پائین است که بـاعـث سـهـولت عـمـل هـضـم شـده و بـر ضد بعضى بیماریهاى انگلى نیز از آن بهره مى گیرند.
عـصـاره آنـانـاس بـا نـام آناناز )در پزشکى مصرف روزانه دارد و بر علیه اغلب عفونتها به کار مى رود.
گلپر
گلپر یک محرک خوبى براى دستگاه گوارش بوده و بعلاوه انقباضات عصبى معده را از بین مى برد. این گیاه را در مورد آسم تنگى نفس ، هر نوع اختلالات و هواخوردگى تـجـویـز و مـصـرف مى کنند. همچنین در تسهیل جریان خون قاعدگى به کار مى برند. از گـلپـر در شـیـریـنـى پـزى و بـعـضـى خـوراکـها نیز استفاده مى کنند، ترشى گلپر و گل گلپر نیز بسیار لذیذ بوده و به هضم غذا کمک موثرى مى نماید.
انسیون سبز (بادیان ، رازیانه )
انـسـیـون بـه هـضـم غـذا کـمـک نـمـوده تـشـنـجات غیر ارادى و دردناک آسم تنگى نفس و هوا خـوردگـى را تـسـکـیـن داده جـریـان خـون قـاعـدگـى را تـسـهیل مى نماید بعلاوه گازهاى روده را دفع و در تخمیرهاى غذایى دخالت و شرکت مى کند انسیون مدر بسیار خوبى است .
ایـن گـیـاه بـراى مـعـطـر سـاخـتـن شـیـریـنـى بـه کـار رفـتـه اسـت و آنـهـا را بـه شـکل مطبوعى معطر مى سازد دم کرده آن براى کمک به هضم و دفع گازهاى روده و بسیار مـفـید و موثر است . براى این کار یک قاشق مربا خورى از آن را در یک فنجان آب به مدت دو دقیقه جوشانده و دم کنند.
پسته زمینى
این میوه داراى بعضى اسیدهاى بسیار گرانبهائى (آرژینین ، هیستیدین ، سیستین و لیزین ) مـى باشد. پسته زمینى سرشار از مواد ازته ، چربى و مواد نشاسته بوده و دانه بسیار مـغـذى اسـت لیـکـن نـبـایـسـتى در مصرف آن اسراف نمود زیرا بعلت کمبود سلولوز موجب یبوست مى گردد.
آرتیشو
جـاى بسى تاءسف است که آرتیشو را در مقدار زیادى آب جوشانیده و املاح معدنى و سایر مـواد مـفیده محتوى در آن را در آب حل گردیده و به دور مى ریزند ارجح آن است که آرتیشو را بـطـور خـام بخورند یا اگر خواستند بپزند از مقدار خیلى کم آب استفاده کنند بطورى کـه امـلاح و مـواد ذیـقـیـمت آن به هدر نرود. موادى که اکنون خواص آنها را از نظر شما مى گذرانیم :
آرتـیـشو از لحاظ غذایى به سبب مواد ازته اى که در یکى از مواد سازنده بدن بوده و از نـظـر آنـکـه سـرشار از مواد ئیدروکربنه است یک نیروبخش قوى محسوب مى شود. باید مـتـذکـر شـویـم کـه چـون مـواد ئیـدروکـربـنـه آن از ایـنـولیـن و مـشـتـقـات آن تـشکیل شده بنابراین موجب ازدیاد قند خون نگردیده و مبتلایان به بیمارى دیابت نیز مى توانند با کمال اطمینان از این ماده مغذى استفاده نمایند.
آرتـیـشـو مـقـوى سـلولهاى کبدى بوده و با تحرک سلولها قدرت سمى آنها را زیادت مى بخشد مصرف زیاد آن موجب کاهش اوره خون مى شود آرتیشو به علت اثر نیکویى که بر روى غده کبد و کلیه ها اعمال مى کند بدون شک موجب تصفیه خون و تقویت قلب مى گردد. ایـن گـیـاه را بـه مـقـدار زیـاد در نارسایى کبد و کلیه ها، احتقاق کبد، سنگ کلیه و کیسه صفرا، مسمویت و اختلالات خون مصرف کنند. بهتر است زنان در طى دوره شیردان از مصرف آرتیشو خوددارى کنند زیرا ترشح را کاهش مى دهد.
آرتـیـشـو بـه سـبـب دارا بـودن ویـتـامـیـن هـاى آ و ب جـذب مـواد غـذایـى را تـسـهـیـل نـمـوده تعادل عصبى برقرار مى سازد و بر روى غدد درون ریز آندوکربن اثر مساعد دارد. آرتیشو به سبب وجود ویتامین آ با مواد عامله موثرى بر روى کبد جمع و ترکیب شـده و در نـتـیـجـه بـه کـار کـبـد اثـر نـیکویى مى بخشد خلاصه آنکه این گیاه یکى از داروهاى معالج عفونتهاى روده اى اسهال و غیره معرفى و شناخته شده است .
جـوشـانـده بـرگ آرتـیـشـو در درمـان اختلالات کبدى و بسیار موثر و مفید است . براى این مـنـظـور یـک بـرگ از آن را براى هر فنجان بکار مى برند، یک قاشق غذا خورى از برگ خـرده کـرده آن را بـه مـدت ده دقـیـقـه جـوشـانـده سـپـس دم مـى کـنـنـد و یـک فـنـجـان قبل از هر غذا مى نوشند.
مارچوبه
خـواص مـدر بـودن مـارچـوبـه خـیـزهـاى بـا مـنشاء قلبى ، سنگهاى مجارى ادرار، نقرس و رومـاتـیـسم ، این گیاه را بسیار ارزشمند ساخته است . بعلاوه قند ادرار را در بیمارستان مـبـتـلاء به دیابت کاهش داده واحتقان طحال را از بین مى برد. منگنز و ویتامین آ موجود در این گـیـاه مـوجب سبک شدن کار کبدگردیده و بر روى فعالیت کار کلیه ها، رباطها و پوست نیز بسیار موثر است منگنز و ویتامین آ موجود در این گیاه موجب سبک شدن کار کبد گردیده و بـر روى کـار کـلیـه و ربـاطـهـا و پـوسـت نـیـز مـوثـر اسـت . به سبب شوره موجود در مـارچـوبـه ایـن مـاده غـذایـى را جز تصفیه کنندگان خون به شمار آورده است بعلاوه اثر نـیکوى آن در اکزما و سیفلیس مسلم و شناخته شده است . وجود فسفر ویتامین ب در مارچوبه باعث شده است که آنرا در ضعف اعصاب تجویز و توصیه مى کنند همچنین در ضعف عمومى و بیحالى ونظایر آن ...
مـاچـوبـه را بـایـسـتى در کمترین مقدار ممکن آب جوشانید تا مواد ذیقیمت و املاح آن به هدر نـرود. مـمـکـن اسـت آنـرا بـصـورت خـام رنـده کرده به غذا اضافه نموده و مصرف کنند در صـورتـیـکـه دستگاه آبلیموگیرى موجود باشد مى توان آب آنرا گرفته و به مدت یک هفته هر روز یک چهارم لیوان میل کنند.
بادمجان
بـادمـجـان بـسیار مدر خنک کننده بوده تحرکات عصبى را تسکین مى دهد این ماده غذایى اثر نـیکویى بر روى کلیه ها، امعاء و احشاء و غدد معدى - روده اى دارد، کبد و لوزالمعده دارد و بـراى رفـع کـمـخـونـى بـسـیار مفید است ، بخصوص اگر به صورت خام مصرف شود، بـهتر است بادمجان را بر روى آتش بگیرند تا پوست آن به آسانى کنده شود و پیاز و روغـن زیـتـون نـیـز اگـر بـه آن اضـافـه شـود خوراک مطبوع و مفیدى به دست مى آید. از بادمجان خورکهاى مطبوع و مختلف و خورش تهیه نموده و یکى از مواد غذایى بسیار مطلوب است .
آوکادو
سـرشـار بـودن ایـن مـیوه از چربى سبب شده است که حالت اسیدى ادرار را زیاد کند و در نـتـیـجـه از تـکـثیر و رشد بعضى میکروبها مضر موجود در ادرار جلوگیرى نماید. مثلا در مـواقـعـى کـه کـسـى مـتـبـلاء بـه عـفـونـت حـاصـله از رشـد و نـمـو کـلى بـاسـیل در مجارى ادرارى شده باشد از این میوه استفاده مى کند. هضم این میوه آسان بوده و در عـفـونت ها و اختلالات معده ، روده ، کبد و کیسیه صفرا توصیه و تجویز مى شود. وجود ویـتامین آ و ب خاصیت متعال کننده دستگاه عصبى و تغذیه اى به آن بخشیده است . از لحاظ اسـتعمال خارجى در بعضى اختلالات پوستى بویژه در تصلب پوست خدمات مفید و مـؤ ثـرى انـجام مى دهد. در این گونه موارد پس از پوست کندن آن را له کرده مانند پماد بر روى پوست بگذارند.
جو صحرائى یا جو دوسر )
جـو صـحـرائى یـکـى از غـلاتـى اسـت که بیشتر غذاى اساسى (قوت غالب ) اهالى مناطق سـردسـیـر را تشکیل مى دهد. اهالى اسکاتلند، کشورهاى اسکاندیناوى و نظایر آن ها غذاى مـلى شـان عـبـارت از یـک نـوع حـلیـمـى اسـت کـه بـا جو دو سر تهیه مى شود. بلغور جو صـحـرائى را در آب جـوشـانـده سـپس قند و شیر خام به آن مى افزایند. جو صحرائى از زمـان هـاى کـهـن بوسیله یونانیها، رومیها، آلمانیها و اهالى فرانسه قدیم شناخته شده بود لیکن اهالى مصر قدیم و عبرتها آن را نه مى شناخته و نه کشت مى کرده اند. در چین هم حتى تا ده قرن پیش از این غله شناخته نشده بود.
جـو صـحـرائى سـرشـار از مـواد چـربـى ، ئیـدرات دو کـربن ، مواد معدنى ، سدیم ، آهن ، کلسیم ، منیزیم و فسفر مى باشد. مصرف این غله باعث تقویت قدرت ماهیچه ها گردیده و تـا حـدى جـنبه تحریک کنندگى دارد بدین جهت استفاده از آن براى اشخاص زیاد عصبانى مناسب نیست .
بـالعـکس در درمان ضعف عضلانى ، عصبى یا روانى بسیار موثر بوده و در نتیجه سرعت بخشیدن به مبادلات موجب گرم شدن و تحریک بدن مى گردد.
جـو صـحـرائى مدر، مقوى ، خنک کننده بوده و در برابر مسمومیت اوره ، کمبود قند خون اثر بـسیار مفید وموثرى دارد. همچنین در دیابت نیز توصیه و تجویز مى گردد. دکتر لکلرک خاطر نشان مى سازد که این غله داراى هورمونى مشابه هورمون فولیکولین مى باشد که بر روى عدم توانائى جنسى اثر مى کند. جو صحرائى در بین سایر غلات یگانه غله اى اسـت کـه غـده تـیـروئید را تحریک مى کند. بنابراین مصرف آن براى مبتلایان به کمبود کار تیروئید و غدد لنفى توصیه و تجویز مى شود.
علاوه بر مصرف جو صحرائى در حلیم یا غذاى سنتى که در بالا شرح آن داده شد این غله را بـه صـورت پـولک و ورقـه هـاى نـازکـى در آش یـا بـعضى غذاها به کار مى برند. براى تهیه یک نوشابه مدر و ملین ملایم به نسبت 20 گرم جو صحرائى را در هر لیتر آب به مدت سى دقیقه جوشانده پس از خنک شدن و صاف کردن آن را بنوشید.
چـنـین توصیه شده است که کودکان و بیماران مبتلا به اختلالات دماغى را بر روى تشکى که از خوشه هاى جو صحرائى تهیه شده باشد بخوابانند.
زغرور
زعـرور داراى هـمـان خـواص و مـشـخـصـات زلزالک و ازگیل مى باشد.
موز
مـوزى را کـه مـا مـعـمـولا مـصـرف مـى کـنـیـم مـیـوه اى اسـت کـه پـس از چـیـدن آن را در مـحـل مـخـصـوصـى قـرار داده و بـوسـیـله گـاز شـیـمـیـایـى آن را رسـانـیـده بـنابراین از شـکـل طـبـیـعـى خـود تـا حـدى خـارج شـده اسـت . بـهـر حـال بـهـتـریـن طـریـقـه مـصـرف ایـن مـیـوه آن اسـت کـه یـک سـاعـت قـبـل از خـوردن آن را پـوسـت کـنـده و بـه قطعاتى تقسیم کنند و یا آنکه در صورت امکان بـخـوبـى له کـرده و در سـالاد بـریـزنـد. در این موقع ملاحظه خواهند کرد که به مراتب شیرین تر از مواقعى است که بلافاصله پس از پوست کندن آن را مى خورند.
مـوز خـشـک شـده که در مزارع تولید این میوه تهیه مى کنند بقدرى مغذى است که بایستى بـه اعـتدال از آن استفاده نمود. موز خشک تمامى خواص موز تازه را دارا بوده و سرشار از فـسـفر، منیزم ، پتاسیم ، آهن و بخصوص مواد ئیدرات دوکربن (نشاسته و قند) مى باشد. ویـتامین هاى آ و ب و ث موجود در این میوه اهمیت نقشى را که در تغذیه ، نمو و رشد دستگاه استخوانى و تعادل عصبى ایفا مى کند بخصوص توجیه مى نماید. سلولوز موجود در موز بسیار کم است بدین جهت مصرف مرتب و زیاد آن ممکن است موجب یبوست گردد.
ریحان
ریحان را به صورت سبزى خوردن و نیز جزو سبزیهاى سالاد مصرف مى کنند. همچنین در بـعـضـى سـوپـها مى ریزند. ریحان را یکى از سبزیهاى درمان کننده مى شناسند. بطور کلى این سبزى داراى خاصیت ضد تشنج هاى دردناک بوده و بخصوص در اسپاسمهاى معده ، سـرگیجه ، میگرن و بیخوابیهاى عصبى بسیار مفید و موثر مى باشد. بعلاوه در ضعف و بیحالیهاى عصبى و اضطرابهاى صرعى جنبه درمانى دارد.
ریـحـان هـضـم غـذا را آسـان مى کند و براى آن که اثر آن تشدید شود یک قاشق غذاخورى برگ ریحان را در یک فنجان آب جوش دم مى کنند و پس از مصرف غذا بنوشند.
برگ چغندر
برگ چغندر نرم کننده و خنک کننده بوده و تا حدى داراى خاصیت ملین بودن است بنابراین مـى تـوان آن را درمـان یـبوست نمود و علاوه و تحرکات مجارى ادرار را از بین برده برگ چـغـنـدر طـحـال را از التهاب بیرون مى آورد و در معالجه بیمارى هاى پوستى و بواسیر مصرف آن را بسیار مفید و موثر واقع مى گردد.
در مـورد اسـتـعـمال خارجى ،برگهاى پخته آن را به عنوان ضماد گرم بر روى کورک و دمل مى گذارند.
چغندر قرمز
چـغـنـدر قـرمـز به سبب سرشار بودن از قند طبیعى و مغذى و نیرو بخش بوده و به علت دارا بـودن مـنـیـزیم زیاد بر روى ساختمان و تشکل استخوان بندى بسیار مفید و موثر مى بـاشـنـد، یـکـى از مـیـوه هاى بسیار مفید و مهم به شمار مى رود بعلاوه در ساختمان اخلاط مختلف بدن دخالت دارد و تاثیر مى گذارد. چغندر به مناسبت فسفر و ویتامین ب که در آن مـوجـود است داراى قدرت سازندگى و تجدید حیات مواد لیفى اعصاب بوده و اثر تسکین دهـنـده اى بـر روى دسـتگاه عصبى دارد. به سبب خواص مزبور و وجود ویتامین ث ، مصرف چـغـنـدر را در بـیـمـارى هـاى ورم اعـصـاب و ضـعـف لاغـرى و مـفرط، دیابت و حتى سرطان و سـل تـوصیه و تجویز مى نمایند. این ماده مغذیى داراى روبیدیم ، یک عنصر رادیو اکتیو نـیز مى باشد که به طور فعالانه در هضم غذا تاثیر نموده و جذب مواد غذایى را سرعت مى بخشد بدین جهت است که آنرا در مبتلایان به کمخونى و کسانیکه دچار فقر مواد معدنى هستند به کار برده و مصرف آنرا تاکید و توصیه مى کنند.
از آنـجـا کـه چـغندر در نتیجه پخته شدن قسمت اعظم خواص خود را از دست مى دهد لازم است آنرا رنده کرده و هرچه ممکن است بصورت خام مصرف شود خواه به تنهایى و یا به همراه سـبـزى هـاى خـام دیـگـر مـصـرف شود در مواردى که مصرف آن ضرورى و فورى است مى تـوان از عـصـاره آن استفاده نمود و آنرا روزانه یک لیوان به مدت یک هفته الى چهار هفته مـیـل نماید. در صورتیکه طعم زیاد شیرین آن زننده به نظر آید ممکن است کمى به آن آب لیمو اضافه کنید.
گندم
گـندم یکى از غلات بسیار مهم مغذى است که قوت اغلب اهالى کشورهاى زیادى از جهان را تـشـکـیل مى دهد این غله حاوى عناصر لازم براى حیات بشر بوده و بویژه سرشار از مواد معدنى شناخته شده و از قبیل پتاسیم ، سدیم ، کلسیم ، منیزیم ، گوگرد، فلوئور، کلر، کـبـالت ، سلیسیم ، ید، آرسنیک و غیره مى باشد یک دانه گندم مانند یک تخم مرغ گیاهى واقـعى است پوست با سبوس آن نمایانگر پوست خارجى تخم بوده و ماده داخلى آن حاوى آلبـومـن (گـلووتـن و آلورون و چربى فسفردار مى باشد، همچنین در این مـحـل یـک نطفه جنینى نیز وجود دارد. در صورتیکه دانه گندم را کاملا خشک نگاهدارند ممکن اسـت بـراى مـدت کـوتـاه نـامـحـدودى سـالم بـمـاند و به هیچ وجه خراب یا فاسد نشود. حـال اگـر مـجـددا بـه ساختمان گندم نظرى بافکنیم مشاهده مى کنیم که پوست خارجى یا بـشـره دانـه گـنـدم از سـلولهـاى مـخـصـوصـى تـشـکـیل شده پس از آن قشر میانى و سپس سـلولهـاى آلورون مـنـطـقـه سـرشـار از مواد چربى ، فسفر و ویتامین آ) و بعد از آن منطقه زجاجى سرشار از سیلیس و فلئور، سلولهاى گلوتن منطقه سرشار از پروتئین و منیزیم و ویـتـامین ب و سلولهاى نشاسته اى منطقه سرشار از مواد اولیه ئیدروکربنه و پتاسیم بـه تـرتیب دیده مى شود گندم پس از آنکه تبدیل به آرد شده و به صورت نان در آید تـمـامـى عـنـاصـر گـفـتـه شـده در بـالا را دارا نـخـواهـد بـود مـگـر آنـکـه بـصـورت کـامـل و هـمـراه بـا سـبـوس بـکـار بـرده بـاشـنـد در صـورت کـامـل و هـمـراه بـا سـبوس بکار برده باشند در ژ آرد را از الک درشت ترى بگذارنند مى تـوان گـفـت در حـدود 85 تـا 90 درصد عناصر و مواد محتوى در گندم در آرد باقى خواهد ماند و یک نان خوش طعم و خوشمزه مغذى به ما خواهد داد. باید دانست که نان به تنهایى یک غذاى متعادل محسوب مى شود نان سفید موجب یبوست گردیده و منشا تخمیرهاى گندزا مى باشد در حالى که خاصیت مغذى بودن خود را از دست مى دهد در نان سفید 100 واحد ویتامین بـا مـقـایـسـه بـا 430 واحـد مـحـتـوى در نـان در نـان کـامـل وجـود دارد نـان کـامـل بـایـستى از آرد کامل ، نمک ، آب و خمیر ترش تهیه و در تنور پـخـتـه شـود عـلاوه بـر آن مـى تـوان گـنـدم را بـطـور کـامـل مـانند برنج به صورت آش ، حلیم و سایر غذاها مصرف کرد یا آنکه آنرا بوسیله آسـیـابـهـاى دسـتـى نـرم کـرده در فـرنـى ، کلوچه ، نان شیرینى و غیره به کار برند. بـهـتـریـن صـبـحـانـه براى کودکان فرنى آرد گندم و است . بعلاوه یک غذاى کمکى است بـراى افـراد کـم خون ضعیف و کسانى که دچار کمبود املاح و مواد معدنى مى باشند و به شمار مى روند همچنین مى توان آنرا به یک ماده غذایى مقوى به جهت اشخاصى که کارهاى سخت را انجام مى دهند دانست . جوانه گندم نیز یکى از مواد غذایى ضرورى است و لازم است .
حـال اگـر مـجـددا بـه ساختمان گندم نظرى بافکنیم مشاهده مى کنیم که پوست خارجى یا بـشـره دانـه گـنـدم از سـلولهـاى مـخـصـوصـى تـشـکـیل شده پس از آن قشر میانى و سپس سـلولهـاى آلورون مـنـطـقـه سـرشـار از مواد چربى ، فسفر و ویتامین آ) و بعد از آن منطقه زجـاجـى سـرشـار از سـیلیس و ژ، سلولهاى گلوتن منطقه سرشار از پروتئین و منیزیم و ویتامین ب و سلولهاى نشاسته اى منطقه سرشار از مواد اولیه ئیدروکربنه و پتاسیم به تـرتـیـب دیـده مـى شـود گـنـدم پـس از آنکه تبدیل به آرد شده و به صورت نان در آید تـمـامـى عـنـاصـر گـفـتـه شـده در بـالا را دارا نـخـواهـد بـود مـگـر آنـکـه بـصـورت کـامـل و هـمـراه بـا سـبـوس بـکـار بـرده بـاشـنـد در صـورت کـامـل و هـمـراه بـا سـبـوس بـکـار بـرده بـاشـنـد در صورتیکه آرد را از الک درشت ترى بـگـذارنـند مى توان گفت در حدود 85 تا 90 درصد عناصر و مواد محتوى در گندم در آرد باقى خواهد ماند و یک نان خوش طعم و خوشمزه مغذى به ما خواهد داد. باید دانست که نان بـه تـنـهـایـى یـک غـذاى مـتـعـادل مـحـسـوب مى شود نان سفید موجب یبوست گردیده و منشا تـخـمیرهاى گندزا مى باشد در حالى که خاصیت مغذى بودن خود را از دست مى دهد در نان سـفـیـد 100 واحـد ویـتـامـیـن بـا مـقـایـسـه بـا 430 واحـد مـحـتـوى در نـان در نـان کـامـل وجـود دارد نـان کـامـل بـایـستى از آرد کامل ، نمک ، آب و خمیر ترش تهیه و در تنور پـخـتـه شـود عـلاوه بـر آن مـى تـوان گـنـدم را بـطـور کـامـل مـانند برنج به صورت آش ، حلیم و سایر غذاها مصرف کرد یا آنکه آنرا بوسیله آسـیـابـهـاى دسـتـى نـرم کـرده در فـرنـى ، کلوچه ، نان شیرینى و غیره به کار برند. بـهـتـریـن صـبـحـانـه براى کودکان فرنى آرد گندم و است . بعلاوه یک غذاى کمکى است بـراى افـراد کـم خون ضعیف و کسانى که دچار کمبود املاح و مواد معدنى مى باشند و به شمار مى روند همچنین مى توان آنرا به یک ماده غذایى مقوى به جهت اشخاصى که کارهاى سخت را انجام مى دهند دانست . جوانه گندم نیز یکى از مواد غذایى ضرورى است و لازم است . موقعى که گندم جوانه زند تغییر شکل داده و ترکیب بسیار ارزنده اى به دست مى دهد.
در حـالى که در یکصد گرم گندم 45 میلى گرم کلسیم وجود دارد این مقدار در یکصدگرم جـوانـه گندم به 71 میلى گرم مى رسد همچنین مقدار فسفر از 423 میلى گرم به 1050 مـیـلى گـرم در یـکـصـد گـرم جـوانـه گـنـدم بـالغ مـى شـود مـقـدار مـنـیـزیـم مـیـز از سال 133 میلى گرم 5 مـیـلى گـرم در نـان سـفید به 342 میلى گرم در گندم جوانه زده ترقى مى کند براى تـهـیـه جوانه گندم لازم است گندم سالمى که خرد و شکسته نباشد تهیه نمود آنرا کاملا شـسـتـه و در یـک ظـرف مـحـتـوى آب نـیم گرم بریزند و بگذارند تا مدت 24 ساعت خیس بماند و پس از آن آنرا در ظرفى که زیاد گود نباشد ریخته و مرطوب نگه دارند و همه روزه آنرا مرطوب کنند گندم را پس از آن سه تا چهار روز در تابستان جوانه مى زند پس از آن کـه جـوانـه هاى سفید رنگ بیرون آمد مى توان بلافاصله مصرف نمود دقت کنند همه روزه ایـن کـار را براى مصرف روزهاى بعد تهیه ببینند. بهترین طرز مصرف آن است که روزى سـه الى چـهـار قـاشـق غـذاخـورى از جـوانـه را مـخـلوط بـا غـذا میل کنند.
لازم است جوانه گندم را به مقدار زیاد مصرف مى نمایند زیرا این ماده غذایى بسیار مقوى و مـغذى است کسانیکه دچار ازدیاد فشار خون یا مستعد به این عارضه مى باشند بایستى در مصرف جوانه گندم جانب احتیاط را رعایت کنند.
در صـورتـیکه بخواهیم عناصر متشکله در گندم را یک به یک شرح داده و خاص هر کدام را توصیف کنیم باید بگوییم که :
آلبـومـیـنى که به نطفه گندم چسبیده است حاوى مواد اصلى مغذى و املاح معدنى مى باشد که در بین آنها مى توان از آهک براى استحکام استخوانها و پتاسیم کمک کننده جذب چربى و دفـع فضولات ، روى مورد لزوم براى نمو بافتها و آرسنیک براى گلبولهاى سفید و قـرمـز خون و روغن به عنوان ملین و غلات و دیاستاز مخمرها که اکسیژن را هوا را تثبیت مى کـنـد نـام بـرد. بـخـصوص در سبوس گندم مخمرهائى وجود دارد که علاوه بر طعم و مزه خوشى که به نان مى دهد آنرا به رنگ زرد طلائى قشنگى در مى آورد.
موقعى که گندم جوانه زند تغییر شکل داده و ترکیب بسیار ارزنده اى به دست مى دهد. در حـالى کـه در یـکـصـد گـرم گندم 45 میلى گرم کلسیم وجود دارد این مقدار در یکصدگرم جـوانـه گندم به 71 میلى گرم مى رسد همچنین مقدار فسفر از 423 میلى گرم به 1050 مـیـلى گـرم در یـکـصـد گـرم جـوانـه گـنـدم بـالغ مـى شـود مـقـدار مـنـیـزیـم مـیـز از سال 133 میلى گرم 5 مـیـلى گـرم در نـان سـفید به 342 میلى گرم در گندم جوانه زده ترقى مى کند براى تـهـیـه جوانه گندم لازم است گندم سالمى که خرد و شکسته نباشد تهیه نمود آنرا کاملا شـسـتـه و در یـک ظـرف مـحـتـوى آب نـیم گرم بریزند و بگذارند تا مدت 24 ساعت خیس بماند و پس از آن آنرا در ظرفى که زیاد گود نباشد ریخته و مرطوب نگه دارند و همه روزه آنرا مرطوب کنند گندم را پس از آن سه تا چهار روز در تابستان جوانه مى زند پس از آن کـه جـوانـه هاى سفید رنگ بیرون آمد مى توان بلافاصله مصرف نمود دقت کنند همه روزه ایـن کـار را براى مصرف روزهاى بعد تهیه ببینند. بهترین طرز مصرف آن است که روزى سـه الى چـهـار قـاشـق غـذاخـورى از جـوانـه را مـخـلوط بـا غـذا مـیـل کـنـنـد. لازم اسـت جـوانه گندم را به مقدار زیاد مصرف مى نمایند زیرا این ماده غذایى بـسـیـار مـقـوى و مـغـذى اسـت کسانیکه دچار ازدیاد فشار خون یا مستعد به این عارضه مى باشند بایستى در مصرف جوانه گندم جانب احتیاط را رعایت کنند.
در صـورتـیکه بخواهیم عناصر متشکله در گندم را یک به یک شرح داده و خاص هر کدام را توصیف کنیم باید بگوییم که :
آلبـومـیـنى که به نطفه گندم چسبیده است حاوى مواد اصلى مغذى و املاح معدنى مى باشد که در بین آنها مى توان از آهک براى استحکام استخوانها و پتاسیم کمک کننده جذب چربى و دفـع فضولات ، روى مورد لزوم براى نمو بافتها و آرسنیک براى گلبولهاى سفید و قـرمـز خون و روغن به عنوان ملین و غلات و دیاستاز مخمرها که اکسیژن را هوا را تثبیت مى کـنـد نـام بـرد. بـخـصوص در سبوس گندم مخمرهائى وجود دارد که علاوه بر طعم و مزه خوشى که به نان مى دهد آنرا به رنگ زرد طلائى قشنگى در مى آورد. ذکر این نکته لازم اسـت کـه ویـتـامـیـن ب 1 بـخـصـوص در جـنین نطفه گندم یافت مى شود. این ویتامین براى تـعـادل عـصـبـى وجـودش لازم و ضـرورى اسـت هـمـچـنـیـن ویـتامین ا که براى رفع نازائى جلوگیرى از آسم یا تنگى نفس و دیابت ، بیمارى قلبى و بعضى انواع سرطان مفید است و همچنین ویتامین پ پ که بر قسمتى از مراحل تغذیه دخالت و تاثیر دارد عناصر دیگرى هـسـتـنـد کـه در گـنـدم یـافـت مـى شـود. امـا در بـاره سرطان بویژه چنین دریافته اند که سـلولهـاى سـرطـانـى دچـار کمبود منیزیم و سیلیس مى باشند در حالیکه این دو عنصر در دانـه هـاى گـنـدم کـامـل و فـراوانـى یـافـت مـى شـود بـنـابـرایـن مـصـرف گـنـدم کامل اگر معالج این بیمارى موحش نباشد لااقل جلوگیرى کننده و محافظ بسیار با ارزشى خواهد رفت .
گل گاوزبان
هـر گـاه گـل گـاوزبـان تـازه را ریـز و خـرد کـرده در سالاد سبزى بریزند طعم بسیار خوبى به آن مى دهد. بعابى که برگ این گیاه دارا مى باشد مجب رفع خستگى و یبوست مـى گـردد و بـخـصوص در نزد مستعدین و ورم روده که دچار کم خونى و کمبود ترشحات مواد صفراوى مى باشند موجب تسریع کار کبد مى شود.
گـل گـاوزبـان تـصـفـیـه کـنـنـده خـون و مـزاج بـوده و در مـوارد بـیـمـاریـهـاى پـوسـتى تـبـخـال یـا اخـتلالات مجارى تنفسى ، خوردن سالادى که از مقدار مساوى شاهى آبى ، علف ادرارى و گل گاوزبان تهیه شود و یک سالاد مقوى ترى به دست خواهد آمد براى دم کـردن گـل گـاوزبـان ده گـرم گل گاوزبان را در یک فنجان آب جوشان ریخته و به مدت ده دقیقه دم کنید و سپس گل گاوزبان را میل نمایید.
دارچین
دارچـیـن کـه یـکى از مواد ضد کرم روده است نیز داراى خاصیت تحریک کنندگى اشتهاست . هـمـچـنـیـن روغـنـى در آن دارد که از آن یازده عنصر مختلف به دست مى آید که داراى خواص عفونى و جلوگیرى از گندیدگى مى باشد.
منبع:تبیان زنجان
ارسال توسط کاربر محترم سایت :mohamadsh74