موزه حیات وحش هفت چنار یکی از موزههای شهر تهران است که در یکی از محلههای قدیمی تهران به نام بریانک (در خیابان قزوین) واقع شده است. محدوده جغرافیایی منطقه بریانک از شمال به خیابان کمیل، از شرق به بزرگراه نواب و از جنوب به خیابان قزوین منتهی میشود. ادامه این منطقه نیز از غرب به جاده مخصوص کرج میرسد.
ساختمان موزه بنایی تاریخی متعلق به اوایل دهه قرن بیستم (دوره قاجاریه) است که در ابتدا به عنوان کارخانه برق شروع به کار کرد و پس از چند سال به کارخانه جوراببافی تبدیل شد.
ساختمان موزه در نهایت استادی و ظرافت طراحی و ساخته شده و دودکش بسیار عظیمی دارد. نوع معماری و نحوه آرایش سطوح به گونهایست که نشانههای معماری پیشرفته غربی و تلفیق آن با معماری سنتی و غنی ایرانی در آن آشکار است و با بناهای مجاور همدوره خود هماهنگی دارد.
این بنا با مساحت 2700 مترمربع در زمینی به مساحت 7600 مترمربع واقع شده است.
موزه آثار طبیعی و حیات وحش هفت چنار پس از مرمت و بازسازی این بنای تاریخی، در خرداد ماه 1376 خورشیدی افتتاح شد. این موزه تلفیقی از زمینشناسی، آثار طبیعی و نمونههای زنده و غیرزنده بیمهرگان، مهرهداران، آبزیان، خزندگان، پرندگان و پستانداران است. ساختمان موزه دارای بخشهای متعددی میباشد که عبارتند از سالنهای شماره یک و دو، غار، آکواریوم، کارگاه تاکسیدرمی، کتابخانه (با 4500 جلد کتاب تخصصی و عمومی)، قهوهخانه و سفرهخانه سنتی.
علت نامگذاری منطقه هفت چنار به این نام، به وجود درخت چنار کهنسالی بازمیگردد که قطر آن به 7 متر میرسد و هفت تنه دارد. اعتقاد مردم محل بر این است که این درخت در کنار چشمهای قرار داشت و از سیراب میشد اما به دنبال تبدیل اراضی منطقه به محل مسکونی، چشمه خشک شده است. پس از خشک شدن چشمه، سقاخانهای در مجاورت درخت ایجاد شد تا هم درخت از آن سیراب شود و هم رهگذران از آن استفاده کنند.
روزانه شمار بسیاری از شهروندان از مجموعه تفریحی- آموزشی هفت چنار بازدید مینمایند. بازدید از این موزه همه روزه (به جز شنبه و ایام سوگواری) از ساعت 8 الی 22 امکانپذیر میباشد. جهت هماهنگی برای بازدیدهای گروهی میتوان با شمارههای 6-55738745 تماس حاصل نمود.