جَهرُم یکی از شهرهای استان فارس در ایران است. این شهر، مرکز شهرستان جهرم است. جمعیت این شهر طبق سرشماری سال 1385، برابر با 105,285 نفر بودهاست .
نام و پیشینه تاریخی
جهرم از شهرهای بسیار قدیمی ایران است که نام قبلی آن گهرم بودهاست. فردوسی در شاهنامه از آن در عصر ساسانیان یاد کرده و نام دلاور ایرانی یعنی گهرم بر آن نهادهاست. هم چنین در تاخت و تاز اسکندر از جهرم نام برده میشود و این شهر را در عصر پادشاهی بهرام گور دشتی بی آب میخواند. جهرم یا گهرم به معنی جای گرم است. به استناد نوشتههای استخری، ابن بلخی و حمدالله مستوفی، جهرم قلعه بزرگ، معروف به خورشه و خورشاه داشت که فاصله آن تا شهر، پنج فرسخ بود. بانی این قلعه، خورشه، عامل خلفای بنیامیه در جهرم بود. این قلعه بعدها به همت خواجه نظام الملک وزیر مشهور سلجوقیان تعمیر و مرمت شد و در آن زمان این شهر در جنوب ایران بزرگترین آبادی به حساب میآمد. در نهایت پس از پیروزی اعراب این شهر را جهرم خواندند. یکی از جنگهای اعراب و ایرانیان و شاید آخرین آن در این شهر واقع گردید که تعداد کشتهها آنقدر زیاد بوده که کوهی در غرب جهرم محل این درگیری به کوه شهدا معروف شدهاست و درهای نیز به نام دره لاشه (جسد) معروف گردیدهاست.
جهرم و انقلاب اسلامی
این شهر در زمره 11 شهری قرار دارد که در آنها حکومت نظامی اعلام شد
مکانهای دیدنی و تاریخی
مسجد جامع جهرم از آثار دوره صفوی.
آتشکده قدمگاه که در جنوب شهر جهرم روی تپهای باصفا دیده میشود. این آتشکده بر تمامی شهرستان جهرم مشرف است و از جمله آثار باستانی و دیدنی منطقه به شمار مییند.
بزرگترین غار دست ساز جهان که بنام سنگشکن معروف است در این شهر قرار دارد.
غار ورا معروف به معبد خورشید نیز از دیگر جاذبههای طبیعی جهرم است.
بازار جهرم.
کوههای دیدنی بنیز، چاتیز، اونار و غیره.
قلعه باستانی معروف به قلعه گبری که بر روی یک کوه کوچک ما بین دو کوه بزرگ قرار دارد.از عجایب قلعه گبری چاه این قلعهاست که در سنگ کوه حفر شدهاست.
چشمهای در کوه معروف به دوغوره
امام زاده فضل بن موسی(ع)