شهرستان طارم، یکی از شهرستانهای استان زنجان است. این شهرستان در شمال استان واقع شده و با استانهای گیلان و قزوین و اردبیل همسایه میباشد. جمعیت این شهرستان بر طبق سرشماری سال 1385 خورشیدی، برابر با 43٬964 نفر بودهاست. مرکز این شهرستان، شهر آببر میباشد.
جغرافیا
شهرستان طارم یکی ازشهرستانهای هشتگانه استان زنجان میباشد که در شمال استان واقع گردیده این شهرستان درخرداد ماه سال 1376 به مرکزیت شهرآب بر تأسیس گردیده و شامل دوبخش، پنج دهستان و 155 آبادی میباشدکه 101 آبادی آن دارای سکنه و مابقی خالی از سکنه میباشند.
این شهرستان از شمال به استان اردبیل و گیلان، از شرق به استان قزوین از جنوب به شهرستان زنجان و سلطانیه محدود است. شهرستان طارم با مساحتی بالغ بر 2235 کیلومتر مربع درمدارهای جغرافیایی 48درجه و 30 دقیقه تا 49 درجه و 14 دقیقه طول جغرافیایی از نصفالنهار گرینویچ و 36 درجه و تا 38 دقیقه تا 37 درجه و 13 دقیقه عرض شمال از خط استوا قرار گرفتهاست.
شهرستان طارم دارای ناهمواریهای بسیار بوده و رودخانه پرآب و خروشان قزل اوزن، دره عمیقی را در آن ایجاد نموده که ارتفاع کف این رودخانه در گیلوان به کمتر از 400 متر از سطح دریا رسیده و طرفین آن رشته کوههایی قرار گرفته که ارتفاع برخی از قلل آن به بیش از 2800 متر بالغ میگردد.
گودترین نقطه استان، یعنی گیلوان واقع در دره قزل اوزن با ارتفاعی معادل 300 متر از سطح دریا در این شهرستان واقع شدهاست و شهر آب بر، مرکز شهرستان درارتفاع 750 متری از سطح دریا قرار دارد.
سهم شهرستان طارم از کل جمعیت استان حدود 5 درصد بوده و همچنین سهم مساحت آن از استان 10 درصد میباشد.
عبور رودخانه قزل اوزن به عنوان شاهرگ حیاتی از این شهرستان توانمندیهای کشاورزی را دو چندان نموده و باعث رشد، توسعه و رونق اقتصادی منطقه گردیده، تاحدی که به عنوان قطب کشاورزی مخصوصاً در زمینه تولید محصول زیتون (27٪ زیتون کل کشور) این منطقه را به عنوان منطقه استراتژیک کشاورزی استان معرفی مینماید.
زبان
زبان و گویش اکثر مردم ترکی آذربایجانی بوده و به لحاظ نزدیکی به استان های گیلان وقزوین آمیختگی خاصی از زبان فارسی را هم پیداکرده است دربرخی مناطق نیزگویشهای تاتی و و لکی رایج میباشد