تاریخ خبر: 1393/06/05 – رییس جامعهی تورگردانان ایران تأکید کرد: اگر مشکل استفاده از کارتهای اعتباری بینالمللی در ایران حل شود، گردشگران خارجی دو برابر مخارج فعلیشان در ایران هزینه میکنند و درآمد ارزی نیز دو برابر رقم سال گذشته خواهد شد.
رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری بهتازگی آماری را از درآمد گردشگران ورودی به ایران در سال 1392 اعلام کرده و گفته است: در مقابل 5 / 4 میلیون نفر گردشگر خارجی که سال گذشته به ایران سفر کردند، 5 / 5 میلیارد دلار درآمد حاصل شده است.
با آنکه نبود نظام جامع آماری و حساب اقماری، صحت این اعداد را ابهامبرانگیز و نامطمئن کرده است؛ اما ابراهیم پورفرج رییس جامعهی تورگردانان ایران در گفتوگویی که با خبرنگار گردشگری ایسنا داشت، با استناد به تعداد سفر گردشگران خارجی به ایران، پیشبینی کرد: درآمد ارزی گردشگری ایران در پایان سال 93، دو برابر رقم سال پیش میشود و حتی ممکن است این رقم به بالای 11 میلیارد دلار برسد.
او حتی معتقد است: اگر محدودیتهای بانکی، کمتر و ورود گردشگران خارجی به ایران، تسهیل شود، درآمد ارزی حاصل از این بخش، خیلی بیشتر از آن چیزی میشود که پیشبینی شده است و تأثیر خود را در اقتصاد و اشتغال بهوضوح نشان میدهد.
پورفرج با بیان اینکه میانگین هزینهی هر گردشگر خارجی در ایران 1500 دلار است، افزود: اگر مشکل کارتهای اعتباری بینالمللی حل شود، هر گردشگر حتما حدود 2500 دلار در ایران خرج میکند که این رقم قابل توجهی میتواند باشد.
این تورگردان ادامه داد: گردشگران خارجی در ایران خوب خرج میکنند، فقط چون نظام تعاملات بینالمللی بانکی، ضعیف و محدود است و کارتهای اعتباری در ایران کاربرد ندارند، آنها مجبورند پول نقد همراه خود بیاورند که این پول معمولا زیاد نیست. بنابراین کمتر از آنچه میخواهند یا میتوانند، خرج میکنند.
رییس هیئت مدیرهی جامعهی تورگردانان ایران در پاسخ به این پرسش که چند درصد درآمد ارزی حاصل از گردشگری به بدنهی جامعه تزریق میشود و چند درصد نصیب دولت و صرف عوارضها و تعرفهها میشود؟ گفت: حُسن صنعت گردشگری این است که درآمد حاصل شده، در جامعه توزیع میشود و این همان تفاوت بزرگ صنعت گردشگری با سایر صنایع است. گردشگر از لحظهی ورود به کشور تا زمان خروج، پولش را در حمل و نقل، غذا، هتل، سوغات و صنایع دستی خرج میکند، البته دولت از این گردش مالی بیبهره نمیماند؛ ولی درصد قابل توجهی از این درآمد، عاید بدنهی جامعه میشود.
سازمان میراث فرهنگی و گردشگری چندی پیش از طراحی کارتهای اعتباری ویژهی گردشگران خارجی که به شبکهی «شتاب» متصل میشود، خبر داد که طبق توضیحات معاون گردشگری، در هر حال لازم است، گردشگر هنگام ورود به ایران، پول نقد همراه خود داشته باشد تا با واریز آن به حساب بانکی، از خدمات آن کارت اعتباری که مختص جغرافیای ایران است، بهرهمند شود، راه حلی که چندان هم به مشکل استفاده از کارتهای اعتباری بینالمللی در ایران، پاسخ قانعکنندهای نمیدهد؛ اما با توجه به تحریم قراردادها و نظام بانکی، راه حلی است که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری بر آن شده تا اجرا کند.