شُنبه شهری است در استان بوشهر در جنوب ایران.
شهر شُنبه مرکز بخش شنبه و طَسوج در شهرستان دشتی میباشد.
مشخصات و سوابق
شُنبه در تاریخ 26 اسفند 87 از روستا به شهر تبدیل شد. شهرداری آن عملاً از اوایل مهرماه سال 1388 شروع بکار نمود و در مورخ 18 بهمن 88 بطور رسمی افتتاح شد. اولین شهردار شهر شُنبه در سال 1388 خورشیدی احمد خرمروز و تعداد کارکنان شهرداری نه نفر (شامل پنج نفر اداری و چهار نفر خدماتی) بودهاست. در حال حاضر علی زبردستیان شهردار شهر شنبه میباشد.
وجه تسمیه
نام قدیم آن شنابا (طبق نوشته کتب تاریخی ابن بلخی و جغرافیای حافظ ابرو) و سپس (شب به) به معنی شبخوش بوده است. بخاطر اینکه در این محل شبها آسمانی صاف و روشن و هوایی مطبوع بوده است غالباً بیشتر مردم از روستاهای اطراف برای شب نشینی به این محل می آمدهاند و بعدترها به شنبه shanbeh و سپس به مرور زمان شنبه shonbeh تبدیل شده است. شُنبِه (Shonbe) در گویش دشتی که انعکاس محسوسی از زبان پارسی پهلوی جنوبی با کمترین تأثیر از زبان عربی و زبان های بیگانه می باشد، در ترمینولوژی زبانی بدواً از الفاظ “شام” و “ده” تشکیل شده بود و به مرکز ثقل فرهنگی-سیاسی شهرستان دشتی استان بوشهر در گذشته اطلاق می گردد که نام دشتی را خاندان صالح احمدی (حاکمان چندصدساله منطقه مزبور) برگزیدند و در سال های قحطی، بیماری و مصائب ویژه روزگار قدیم، از ثروت خود که فی الواقع موهبتی الهی و متعلّق به خود همان مردمان مشعوف و خداجوی آن دیار بود و در ید خوانین صالح حمدی، منصوری و غیره در امانت، می بایستی صرفاً وقف اطعمه، اشربه و داروی اولیه بهترین انسان ها می شد و این شد که آن نقطه از منطقه دشتی به شومده بمعنای دیاری که خوانین از روی تکلیف در قلعه داراب خان شهره و بعدها با ابدال آن درنهایت به شُنبه تغییر یافت.
مگو شونبه بگو شام سحرگاه نشسته روبهرو دلدار چون ماه
شمالُم کاکین شونبه نه دیرن حصیرُم بلتک و خورهام کوپیرن
…. که این شعر بیانگر شبهای خوب شُنبه بوده است.
جمعیت
بر اساس سرشماری سال 1385 آمار رسمی جمعیت روستا 2414 نفر (با 505 خانوار) میباشد.
در نیم سال اول 88 دارای 520 خانوار با جمعیت 2 هزار و 577 نفر شامل 1373 زن و 1204 مرد، کودک زیر هشت سال 309 نفر، جمعیت فعال (شاغل) 1839، سربار 736، نفر زن واجد شرایط ازدواج 366نفر، تنظیم خانواده 662 مرگومیر90 نفر در سال، زاد و ولد 60 نفر که 80 درصد این زاد و ولد اولین فرزند خانواده بودهاند و از این جمع نیز 80 درصد پسر میباشند.
آهنگ رشد جمعیت با نرخ 008/1 میزان مهاجردهی 57 نفر در سال مهاجرپذیری 29 نفر در سال، بیمار فشار خونی 36 نفر، بیمار دیابتی 14 نفر، بیمار اعصاب و روان 13 نفر، تعداد اصناف و بازاریان 30 تن است.
اماکن
شهر شُنبه دارای 520 خانوار با جمعیت 2 هزار و 577 نفر دارای هفت مرکز آموزشی شامل: دبیرستان، مدرسه راهنمایی، دبستان (هر کدام پسرانه و دخترانه جداگانه)، مهد کودک و چهار مسجد، حسینیه، مهدیه، مرکز بهداشت و درمان دارای پزشک، مجتمع بهزیستی، نیروی انتظامی، شرکت تعاونی، پمپ بنزین، پنج کانون مذهبی، مرکز بخشداری، آب و فاضلاب روستایی و یک حوزه به همراه چهار پایگاه مقاومت بسیج است.