شَبانکاره شهری است در استان بوشهر ایران. شهر شبانکاره مرکز بخش شبانکاره در شهرستان دشتستان است.
موقعیت وجمعیت
شهر شبانکاره در فاصله 95کیلومتری شمال شرقی بوشهر و در حوزه آبریز رود حله قرار دارد.
جُرج لوریمر در کتاب راهنمای خلیج فارس…، شبانکاره را چنین معرفی میکند: «شبانکاره از مغرب به رود شور محدود است که آن را از حیات داوود جدا نموده و از شمال و مشرق به کوهستان خارج از مناطق ساحلی ایران محدود میگردد که این کوهسار در این قسمت موسوم به «طویسه» است و از جانب رودخانه حله آن را محدود میکند. بنابراین طول آن از شمال باختری – جنوب خاوری نزدیک به 20 میل و عرض آن 120 میل است.»
این شهر بر اساس سرشماری رسمی سال 1385، تعداد 6٬975 نفر جمعیت داشتهاست.
پیشینه و تاریخچه
شبانکاره از قدیم دهکهنه نام داشته و در دورانهای باستان آن را بخشی از ایالت اَنشان در دولت ایلام دانستهاند و پس از آن جزئی از منطقه پارس. بهرامآباد که هم اکنون محلهای از شهر آبپخش میباشد در عهد باستان تا اواخر ساسانیان شهر بزرگی بوده است که از چهاربرج کنونی تا شبانکاره(دهکهنه) امتداد داشته و شبانکاره(دهکهنه) بازماندهای از بهرامآباد بوده که در یک جنگ ویرانگر نابود شد و بعد از مدتها باقیماندهای از شمالیترین نقطه شهر را دهکهنه نامیدند.
حاکم شبانکاره در قدیم اسماعیل خان (درگذشتهٔ 1344 ق.) بود که منطقه را از سعدالملک اجاره کرده بود. اسماعیل خان آبادی سعدآباد را به افتخار سعدالملک در این منطقه بنا نمود. پس از درگذشت اسماعیل خان، فرزندانش محمدعلی خان و لطفعلی خان و پس از آن فرزندان محمد علی خان یعنی ملک منصور خان و اردشیر خان شبانکارهای بر مناطق سعدآباد و شبانکاره حکومت کردند.
امکانات شهری
شهر شبانکاره از نظر جمعیت و بافت شهری روبه رشد است. این شهر از یک مصلای بزرگ نماز جمعه، مرکز فرهنگی هنری و شهرک صنعتی که رو به اتمام است برخوردار است، و دهها پروژه دیگر که شبانکاره را به شهری پیشترفته در دشتستان مبدل میکند.
شبانکاره در فروردین ماه سال نود برای اولین بار در جنوب کشور مجهز به سینمای پنج بعدی شد.
صحبتهایی در مورد ارتقاء بخش شبانکاره به شهرستان در جریان است که موجب تنشهایی میان مردم شهر آبپخش و مردم شبانکاره شدهاست.
جاذبههای گردشگری و تاریخی
قلاسوز در 6 کیلومتری خاور شبانکاره از آثار دیدنی آن است.
از مکانهای گردشگری و تفریحی شبانکاره می توان: سد شبانکاره (سد رئیس علی دلواری)، قدمگاه حضرت علی، شیخ اولیاء، درختان ابوجهل، چشمه خانی، چشمه بیدو، منطقه دوگوش، آب انبار ملک منصور خان و بوستان آزادی را نام برد.