ماهان شبکه ایرانیان

روستای قلات

قلات به ظاهر یک روستا و در حقیقت تکه‌ای از بهشت است که روی زمین جا مانده، مانند هزاران تکه‌ای که در اقصی نقاط ایران اسلامی، این کشور را به یکی از زیباترین نقاط جهان بدل کرده است.

قلات به ظاهر یک روستا و در حقیقت تکه‌ای از بهشت است که روی زمین جا مانده، مانند هزاران تکه‌ای که در اقصی نقاط ایران اسلامی، این کشور را به یکی از زیباترین نقاط جهان بدل کرده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه فارس، تا زمانی‌که به نزدیک روستای قلات نرسیده باشی، به فکر هم خطور نمی‌کند آن همه زیبایی می‌تواند در یک نقطه جمع شده باشد، آبی سرازیر شده از دامن کوه که سرچشمه‌اش، چشمه‌هایی است در قله، درختانی چند هزارساله و دره‌ای عمیق و خنکای آن در گرم‌ترین زمان سال، لرزه بر اندامی هر گردشگری می‌اندازد!

روستای تاریخی قلات از توابع بخش مرکزی شهرستان شیراز به‌شمار می‌رود که در 15 کیلومتری شمالغرب شیراز است و در ارتفاع 2 هزار و 65 متری از سطح دریا، هفت هزار نفر از مردم ایران را در خود جای داده و آب و هوای دل‌انگیز و سحر کننده‌اش، هر گردشگر و طبیعت دوستی را مهار خود می‌کند.

قلات، از جمله از روستاهای هدف گردشگری کشور و فارس بوده و به‌لحاظ تاریخی صاحب قدمتی چندهزار ساله است، به‌طوری‌که آثار به‌جا مانده از کلیسایی در دامنه کوه و در میان درختان سربه‌فلک کشیده روستا، گواهی بر این ادعا‌ست.

اگرچه بی‌مهری به این اثر تاریخی، آن را امروز به یک مخروبه بدل کرده است و بی‌مهری گردشگران و متولیان روستا و کم‌مهری مسئولان گردشگری و بنیاد مسکن و دیگر متولیان امر و خشکسالی‌های چندساله، دست به‌دست هم داده تا قلات امروز با آنچه کمتر از یک دهه قبل بود، تفاوت‌های بسیار داشته باشد!

روستای قلات در ناحیه کوهستانی شهرستان شیراز است و بافت مسکونی متمرکز آن که در گذشته روستاییان را در خود جای می‌داده، دارای خانه‌هایی به صورت پلکانی است که در دامنه کوه به سمت ارتفاع کشیده شده‌اند.

خانه‌ها را درختان بلندی در بر گرفته است به‌طوریکه از فاصله بیش از یک کیلومتری، خانه‌ها به‌خوبی مشخص نیست، خانه‌هایی که با سنگ، خشت، گل، گچ و چوب ساخته شده و سقف آن‌ها مسطح بوده و بعضی یک‌طبقه و بعضا دو طبقه احداث شده است.

موقعیت تفرجگاهی روستای قلات به رونق و آبادانی آن افزوده، به‌طوری که در سال‌های اخیر بناها و خانه‌های مدرنی در این روستا ساخته شده و سیمای قدیمی روستا را دگرگون کرده است. بناهای جدید از مصالحی مانند سنگ، سیمان، آهن و آجر در چند طبقه ساخته می‌شوند.

شغل اکثر مردم روستای قلات دامداری، باغداری و فعالیت‌های خدماتی و صنایع دستی است. گردو، بادام، انگور، انجیر، انار، زردآلو، آلو و گوجه سبز از محصولات باغی و فرآورده‌های لبنی مانند شیر، پنیر، کره و کشک نیز از محصولات دامی این روستاست. شیره انگور، رب انار و آب غوره از دیگر فرآورده‌های غذایی روستای قلات است.

محصولاتی از قبیل گیوه، سبد دستباف، گره (ظرف بافته شده) دولک، مشک (که برای خنک نگه داشتن آب به کار می‌رود) و وسایل چوبی از جمله تولیدات صنایع دستی این روستاست.

روستای کوهستانی قلات، چشم‌اندازها و جلوه‌های طبیعی زیبایی دارد. باغ‌های سرسبز و وسیع میوه در داخل و اطراف روستا، به ویژه در بهار و تابستان فضای دلپذیری برای گردشگری به وجود می‌آورد. بافت کالبدی معماری خیره کننده کوهستانی، کوچه‌های پرپیچ و خم که جویبارهای زلالی نیز در میان آن‌ها جاری است، جذابیت منحصر به فردی به این روستا بخشیده‌اند.

آبشارهای سه گانه روستای قلات که از میان صخره‌ها سرازیر می‌شود، از جاذبه‌ها و زیبایی‌های طبیعی روستای قلات به شمار می‌آید. حواشی رودخانه‌های شب شتری و چشمه انجیری، با پوششی از گیاهان خودرو، گل‌های وحشی و گیاهان دارویی بومادران، ختمی، آویشن، پونه، مرزه و … از جاذبه‌های کم نظیر روستای قلات محسوب می‌شوند.

کلیسای قدیمی روستا که معماری سنگی و جالب توجهی دارد، در میان درختان بلند کوچه‌های آرام روستا به جا مانده است. این کلیسا که در گذشته عبادتگاه مسیحیان ساکن در روستا بوده است، اینک به دلیل مهاجرت آنان رو به تخریب گذاشته است.

تفرجگاه‌های معروف شب شتری و چشمه انجیری که در فصول بهار و تابستان با سرسبزی و طراوت جلوه خاصی می‌یابند، گردشگران بسیاری به به سوی خود جلب می‌کنند.

آسیاب‌های آبی، گورستان قلات و نوع حجاری و حکاکی سنگ‌های آن، بازار قدیمی و سنگ فرش شده، قلعه قزل ارسلان و دیگر جاذبه‌های گردشگری روستای قلات در زمره ثروت‌های طبیعی و تاریخی روستا به شمار می‌روند.

مردم روستای قلات در ایام ویژه‌ای از سال مثل نوروز، سیزده به در و چهارشنبه سوری به جشن و شادی می‌پردازند. در ایام عزاداری به ویژه در روزهای تاسوعا و عاشورا، به سوگ می‌نشینند و در مکان‌های مذهبی به عزاداری و احسان می‌پردازند.

مردم روستای قلات غالباً در مراسم جشن و سرور و به ویژه در عروسی‌ها از پوشاک عشایر قشقایی استفاده می‌کنند.

موسیقی مورد علاقه مردم روستای قلات، همان موسیقی رایج در نواحی روستایی استان فارس است.

واشنگ نوعی هم آوایی است که توسط زنان روستا در عروسی‌ها اجرا می‌شود. ضرب، ویلون، دهل و سرنا از سازهای متداول روستای قلات است.

شش خانه و سنگ بازی که در لهجه قلاتی لنج بنجک نامیده می‌شود، از بازی‌های مورد علاقه کودکان روستای قلات است. چوب بازی که ترکه بازی هم خوانده می‌شود از بازی‌هایی است که در مراسم عروسی اجرا می‌شود. ترنه بازی نیز از دیگر بازی‌های متداول روستاست و اغلب مردان در فصل بهار به آن می‌پردازند.

کشک پیاز، کشک گردو، عدسی، کله پاچه و آش رشته از غذاهای محلی رایج در این روستاست.

به گزارش ایسنا، امروز بسیاری از خانه‌های قدیمی قلات به سفره‌خانه و کافی‌شاپ!! و … تبدیل شده و در کنار آنها موزه مردم‌شناسی هم قرار دارد.

قلات که ظرفیتی بی‌بدیل برای جذب گردشگران داخلی و خارجی محسوب می‌شود، در ایام گرم سال، هر روز پذیرای شمار زیادی از هموطنان است، اما کمبود امکانات زیرساختی، پیش‌بینی نشدن ظرفیت‌های کسب درآمد برای دهیاری، کم‌رنگ بودن نظارت‌ها بر وضعیت بهداشت و نبود برنامه‌ای کاربردی و تاثیرگذار برای جلوگیری از تخریب محیط زیست توسط گردشگران، از جمله مشکلات به‌شمار می‌رود.

قلات می‌تواند بستری مناسب برای سرمایه‌گذاران حوزه گردشگری باشد، فضاهایی که بدون تخریب و آسیب‌ محیط طبیعی، جاذبه‌ای برای حضور گردشگران در این منطقه باشد.
روستای قلات

روستای قلات

روستای قلات

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان