ماهان شبکه ایرانیان

از کشفیات شهرسوخته تا تخریب یک مسجد صفوی در ورامین!

تاریخ خبر :۱۳۹۳/۱۰/۱۸-خبرگزاری میراث‌فرهنگی‌ ـ گروه میراث‌فرهنگی ـ ۲۰ روز به پایان کاوش‌های شهر سوخته باقی مانده، اما به‌تازگی کلنگ باستان‌شناسان در قسمت مسکونی شهر سوخته به دیوار و سازه‌هایی برخورد کرده که به‌گفته سرپرست هیات باستان‌شناسی مبهم‌ترین دوره شهر سوخته به‌شمار می‌رود و اطلاعات درباره آن بسیار اندک و ناچیز است

تاریخ خبر :1393/10/18-خبرگزاری میراث‌فرهنگی‌ ـ گروه میراث‌فرهنگی ـ 20 روز به پایان کاوش‌های شهر سوخته باقی مانده، اما به‌تازگی کلنگ باستان‌شناسان در قسمت مسکونی شهر سوخته به دیوار و سازه‌هایی برخورد کرده که به‌گفته سرپرست هیات باستان‌شناسی مبهم‌ترین دوره شهر سوخته به‌شمار می‌رود و اطلاعات درباره آن بسیار اندک و ناچیز است. درحال‌حاضر دیوارهای فرسوده‌ای از دوره چهارم استقرار شهر سوخته (اواخر دوره مفرغ) پیدا شده که گفته می‌شود با این کشف این سازه‌ها باید بر فرضیات و نظریاتی که در مورد دوره چهارم استقرار شهر سوخته وجود دارد تجدید نظر کرد.

این درحالی است که کشف 39 گور در یک ترانشه، یکی دیگر از کشفیات بی‌سابقه باستان‌شناسان در شهر سوخته به‌شمار می‌رود. چراکه از اولین فصل کاوش‌ها تاکنون، باستان‌شناسان توانسته بودند تنها 18 گور در یک گمانه را شناسایی کنند. سرپرست هیات باستان‌شناسی شهر سوخته می‌گوید:« کشف 39 گور در یک ترانشه و یک سلسله اشیاء غیرمتعارف از جمله شناسایی یک کیسه چرمی نقاشی شده از اتفاقات تازه و موضوعات بی‌سابقه‌ شهر سوخته خبر می‌دهد.»

انبار پارچه‌های شهر سوخته کشف شد
در آخرین روزهای کاوش‌ باستان‌شناسان در شهر سوخته، انبار پارچه‌های مردم شهر سوخته به‌همراه یک قربانگاه در اتاقک‌هایی که به‌تازگی شناسایی شده‌اند کشف شد. آنطور که سرپرست هیات باستان‌شناسی شهر سوخته می‌گوید:«بزرگترین قطعه پارچه یافت شده در شهر سوخته به طول 60 سانتی‌متر و با عرض 40 سانتی متر است و در سه طیف مختلف رنگ قهوه‌ای است.»

پس از کشف سازه‌‌های معماری ارزشمند و تعدادی دیوار قطور در شهر سوخته، چندین اتاقک‌ در کنار دیوارهای که متعلق به دوره چهارم استقرار (اواخر دوره مفرغ) منطقه مسکونی شهر سوخته است، شناسایی شد. هر چند، کاربری این اتاقک‌ها به‌طور کامل مشخص نشده، اما در یک اتاقک که ظاهرا نزدیک محل ورودی ساختمان بوده نیمی از بقایایی یک اسکلت‌ گاو در کنار کانال بسیار باریکی که احتمالا محل جریان خون جانور قربانی بوده کشف شد.

این ‌درحالی است که در دو گمانه در شمال دیوار اصلی مقادیر بسیار زیادی پارچه‌ به‌دست آمد. گفته می‌شود، بزرگترین قطعه پارچه یافت شده در شهر سوخته به طول 60 سانتی‌متر و با عرض 40 سانتی متر است. این قطعه پارچه دارای سه طیف مختلف رنگ قهوه‌ای است.

مالک هتل آسمان: از کریمخان مرده حمایت می‌شود از سرمایه‌گذار هتل نه!

گفت و گوها و مذاکرات مسئولان سازمان میراث‌فرهنگی با مالک هتل آسمان برای تعدیل طبقات فوقانی به‌پایان رسیده و مسئولان استان فارس در انتظار پاسخ مالک برای تعدیل ارتفاع غیرمجاز هتل هستند. اما گویی مالک قرار نیست کوتاه بیاید، او به خبرگزاری میراث‌فرهنگی درخصوص تصمیم نهایی‌اش برای حذف طبقات فوقانی هتل می‌گوید:« هتل سازی را رها می‌کنم. متولیان میراث‌فرهنگی و نهادهای شهری از کریمخان مرده حمایت می‌کنند اما از سرمایه‌گذاری که حی و حاضر است نه!»

مذاکرات و گفت‌و گوهای مدیران و متولیان میراث‌فرهنگی در یکسال اخیر برای حذف طبقات فوقانی هتل آسمان به‌پایان رسیده و مسئولان میراث‌فرهنگی در انتظار پاسخ مالک هتل برای تعدیل طبقات فوقانی هستند. اما گویی حمید سجادیان مالک هتل آسمان در این خصوص به نتیجه‌ای نرسیده و حاضر به کوتاه آمدن نیست. او در رابطه با نتایج مذاکرات‌اش با متولیان میراث‌فرهنگی و تصمیم‌گیری برای تعدیل هتل آسمان به خبرگزاری میراث‌فرهنگی گفت که هتلسازی را رها می‌کند.

«حمید سجادیان»، با گلایه از اینکه هتل آسمان، مجوز شهرداری و امضای میراث‌فرهنگی را برای ساخت و ساز در این ارتفاع را داشته می‌گوید:« یک سال و نیم است که ساخت هتل آسمان متوقف شده است، این درحالی است که این هتل مجوز تمامی ارگان‌ها را داشته و من نمی‌دانم ضوابط چطور امروز مرا محکوم می‌کند درصورتی که دیروز همین ضوابط با ساخت هتل مشکلی نداشت.»

او در ادامه تاکید کرد:« چگونه است که تمامی نهادها و رسانه‌ها از کریمخانی که سالها قبل مرده است حمایت می‌کنند اما از سرمایه‌گذاری که هم‌اکنون حی و حاضر است حمایت نمی‌کند.»

سجادیان اعلام کرد:« طبقات فوقانی هتل آسمان مربوط به سالن‌های هتل می‌شود و امکان ندارد هتلی با آن همه طبقه، سالن نداشته باشد.»

تخریب یکی از مهمترین محوطه‌های تاریخی بهبهان توسط عوامل ناشناس!
تپه خندق بهبهان چندی پیش شبانه و به‌طور کاملا ناگهانی توسط عوامل ناشناس تخریب شد. با اینکه هدف از این تخریب هنوز مشخص نیست و شکایت میراث‌فرهنگی و پیگیری‌های مراجع قضایی راه به جایی نبرده اما برخی از اهالی شاهد تخریب عوامل ناشناس و ورود لودر به ساختمانی بوده‌اند، اما حاضر نیستند دراین‌باره شهادت بدهند.

«مجتبی‌گهستونی»، دبیر انجمن تاریان خوزستان با بیان این مطلب به خبرگزاری میراث‌فرهنگی گفت: «چندی پیش برخی عوامل ناشناس شبانه و به‌طور ناگهانی تپه خندق بهبهان را که در میان اراضی گندم واقع شده با لودر تخریب کردند.»

او می‌گوید: «درحال‌حاضر تپه خندق با عمق 3 تا 6 متر و طول 20 متر تبدیل به تونلی بزرگ شده است.»

مسجد تاریخی روستای حصار بیگ چند روز پیش جلوی چشم همه اهالی روستا با خاک یکسان شد. این خانه خدا که قدمتی قاجاری داشت، نزدیک 20 سال مورد بی‌توجهی قرار گرفته و تبدیل به انبار شده بود. عده‌ای بی‌توجهی مسئولان میراث فرهنگی را عامل این ویرانی می‌دانند. سرپرست میراث ورامین می‌گوید که وقتی کسانی هستند که برای خانه خدا حرمت قائل نیستند، به راستی ما باید برای حفظ آن اثر چه کاری انجام می‌دادیم؟

این مسجد در بخش جوادآباد شهر ورامین قرار داشت و در ابتدای سال 1380 توسط هیات کارشناس اداره کل میراث فرهنگی تهران مورد بررسی و شناسایی قرار گرفت و مستندسازی شد با این حال این بنا تا کنون ثبت ملی نشده بود. هر چند این مسجد در اواخر دهه هفتاد مورد مرمت و بازسازی اساسی قرار گرفته بود.

اهالی روستای حصاربیگ می‌گویند که در سیزده سال گذشته در هیچ اقدامی برای بازسازی و ساماندهی این مسجد تاریخی قرار نگرفته بود. مسجد جدیدی را هیات امنا کنار آن ساخته بودند و دیگر این بنا به عنوان انبار استفاده می‌شد.

به گفته آن‌ها، چند روز پیش هم هیات امنای مسجد جدید تصمیم گرفتند که مسجد قدیم را خراب کنند. بیل مکانیکی‌ها آمدند و بنا را با خاک یکسان کردند، رفت.

مجید ژاله نیا، سرپرست میراث فرهنگی ورامین اما تمام تقصیرها را متوجه نوعی بی‌توجهی به قانون می‌داند:« هر کسی به خودش اجازه می‌دهد بدون در نظر گرفتن قوانین میراث فرهنگی هر کاری دلش می‌خواهد انجام دهد. متاسفانه این بنای تاریخی هم قربانی این تفکر شد.»

با این وجود، بسیاری از اهالی معتقدند که این اقدام با مجوز سازمان میراث فرهنگی انجام شده است و از طرف دیگر این بنای تاریخی پس از گذشت سیزده سال از بررسی و شناسایی کارشناسان هنوز در فهرست آثار ملی ایران قرار نگرفته بود.

ناجا سربازهایش را از میراث‌فرهنگی خوزستان گرفت!
استان خوزستان درحالی به‌دلیل گسترش فعالیت‌های عمرانی، حفاری‌های غیرمجاز و تخریب‌های متعدد شرایط بحرانی را پشت سر می‌گذارد که ناجای استان خوزستان در اقدامی ناگهانی تمامی سربازهای خود را از اداره میراث‌فرهنگی استان خوزستان گرفت.

به‌گزارش CHN، مدیر اداره میراث‌فرهنگی خوزستان درحالی این خبر را اعلام می‌کند که وضعیت سایت‌ها و محوطه‌های تاریخی استانن با حذف سربازان ناجا از یگان حفاظت، دچار بحران جدی شد. چنانچه پس از تصمیم ناجا اگر مسئولان استان خوزستان از جمله استاندار همکاری‌های لازم را به‌عمل نمی‌آوردند مشخص نبود چه اتفاقی در زمینه حفاظت از محوطه‌ و سایت‌های تاریخی رخ می‌داد.

«افشین حیدری»، مدیرکل اداره میراث‌فرهنگی استان خوزستان در این رابطه به خبرگزاری میراث‌فرهنگی گفت: «نزدیک به یک ماه است که ناجا تمامی نیروها و سربازهای خود را از میراث‌فرهنگی استان خوزستان گرفته است.»

او تاکید کرد: «از یک سو امکانات میراث‌فرهنگی به‌دلیل نداشتن زیرساخت‌های مناسب بسیار ضعیف است و از طرف دیگر همکاری نکردن برخی از دستگاه‌ها برای حفاظت از مقوله میراث‌فرهنگی مشکلاتی را بوجود آورده که میراث‌فرهنگی استان خوزستان را دچار چالش می‌کند.»

آنطور که حیدری می‌گوید، بر اساس آخرین آمار اداره میراث‌فرهنگی خوزستان، 16 سرباز ناجا درحالی وظیفه حفاظت از محوطه‌های تاریخی استان را برعهده داشتند که یک ماه پیش ناجای استان اعلام کرد که نمی‌تواند سربازی را در اختیار میراث‌فرهنگی بگذارد و آن تعداد سربازی که باقی مانده بود را یکجا ترخیص کرد.

این درحالی است که به‌گفته مدیر کل اداره میراث‌فرهنگی استان خوزستان، درحال‌حاضر امکانات میراث‌فرهنگی برای حفاظت از آثار تاریخی بسیار ضعیف است و لازم است مردم به‌عنوان حافظان اصلی به‌همراه دستگاه‌های مختلف شهری مقوله حفاظت از میراث‌فرهنگی را در سرلوحه فعالیت‌های خود قرار دهند.»

از کشفیات شهرسوخته تا تخریب یک مسجد صفوی در ورامین!

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان