ماهان شبکه ایرانیان

صنایع دستی به نام گیلان به کام چین ‌

تاریخ خبر :۱۳۹۴/۰۱/۲۵-با فروش محصولات صنایع‌دستی چین به جای حمایت از هنرمندان گیلانی از هنرمندان چینی حمایت می‌کنیم.

تاریخ خبر :1394/01/25-با فروش محصولات صنایع‌دستی چین به جای حمایت از هنرمندان گیلانی از هنرمندان چینی حمایت می‌کنیم.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه گیلان، استان گیلان به دلیل برخورداری از طبیعت غنی و میراث فرهنگی و تاریخی از قطب‌های گردشگری ایران به شمار می‌رود که سالانه بیش از 5 میلیون گردشگر را از سراسر کشور جذب خود می‌کند. از جمله می‌توان به روستای ماسوله و دژ قلعه رودخان در فومن، شهر لاهیجان (پایتخت گردشگری جهان اسلام)، بازارهای انزلی و آستارا اشاره کرد.

سوغاتی گیلان به دو دسته خوراکی‌ها و صنایع‌دستی تقسیم می‌شود. محصولات کشاورزی و دامی، پرندگان، ماهی‌ها، ترشیجات و مربا، صنایع‌دستی ابریشمی، چوبی و حصیری از جمله سوغاتی‌های گیلان هستند. سوغات گیلان خصوصاً مصنوعات روستایی شدیداً با آداب و سنن سازندگان آن پیوند دارد و تابع شرایط جغرافیایی محیط است.

در مناطق مختلف با توجه به فرهنگ منطقه صنایع‌دستی خاصی رایج است. مثلاً سفالگری در املش و جیرده،شال‌بافی در تالش و توسط گالش‌ها. چموش و چارق‌دوزی در ماسوله رایج است. همچنین نمد و بامبوبافی، فرش و گلیم و قلاب‌دوزی در مناطق مختلف رایج است.

جهانگردان به مصنوعات چوبی زیبای گیلان علاقه‌مندند

از جمله سنت‌های محلی می‌توان ابریشم، یا چادرشب قاسم‌آباد، قلاب‌دوزی رشت، حصیربافی شامل سفره، سبد و کلاه، مصنوعات چوبی خم شده مثل پایه میز و جاسیگاری و… و سفالگری گمج (نوعی ظرف لعابی از جنس خاک رس) را نام برد.

این دامنه محدود صنایع‌دستی به این دلیل است که گیلان بیشتر منطقه تولیدکننده ماده خام (مثل ابریشم) بوده تا جایی که محصولات تمام شده تولید می‌کرده و ضمناً این منطقه به مدت طولانی روستایی مانده و کارگاه‌ها و استادکاران حرفه‌ای اهمیت ناچیزی داشته‌اند. از محصولات نساجی گیلان می‌توان به لنگ، پارچه تافته و کجینی اشاره کرد.

قلاب‌دوزی رشت مورد تحسین زیادی قرار گرفته ‌است. در شمال تالش شال و در جنوب استان جاجیم هم بافته می‌شود. نمدبافی در جنوب تالش و سیاه ورود و طارم و نیز در قاسم‌آباد رواج دارد. حصیربافی فعالیت مشخص دلتای سفیدرود و تالاب انزلی است.

گونه‌های مختلف گالی و نی روینده در ساحل دریا و نیز در منابع آب کشاورزی، به عنوان ماده اولیه حصیربافی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

تا پایان دهه 1970 در مناطق مختلف گیلان پنج نوع اصلی سفالگری شناسایی شده است که عبارتند از؛ کاسه و تنور نانوایی در هشتپر، گمج، نمکار و چیره در جیرده، گمج و چیره خام در گیلده و خرطوم، ظروف آب و ماست در روستاهای غرب تالاب انزلی و نزدیک سیاهکل، جنوب رودسر. تنها کارگاه‌های شهری سفالگری در خمیران زاهدان در رشت موجود بوده ‌است. سفال همچنین برای پوشش سقف خانه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این همه توانمندی هنرمندان گیلانی که چشم هر بیننده‌ای را نوازش می‌دهد، مورد کم لطفی قرار گرفته است.

صنایع دستی به نام گیلان به کام چین

محمد محمدیان یکی از هنرمندان در بخش صنایع دستی گیلان در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا گفت: امسال گردشگران زیادی وارد استان گیلان شدند و درست در زمانی که باید در ایستگاه‌های نوروزی با صنایع‌دستی گیلان مواجه می‌شدند، مشاهده شد که صنایع‌دستی چینی در کنار صنایع‌دستی گیلان در معرض نمایش گذاشته شده بود.

وی اضافه کرد: فروش صنایع‌دستی چین در ایستگاه‌های نوروزی گیلان، آفتی برای صنایع‌دستی استان گیلان بود که به دلیل حرفه‌ای عمل نکردن مدیریت‌ها شاهد انجام آن بودیم.

فیتیله کم سوی صنایع‌دستی گیلان رو به خاموشی می‌رود

محمدیان از حضور کمرنگ صنایع‌دستی گیلان ابراز نگرانی کرد و ادامه داد: فیتیله چراغ صنایع‌دستی که مدتی کم سو است، رو به خاموشی می‌رود.

وی در ادامه از متولیان امر خواست تا با حمایت از هنرمندان گیلانی به جای حمایت از هنرمندان چینی بسترهای لازم را آماده کنند تا بازارهای هدف مناسبی برای صنایع‌دستی گیلان مشخص شوند.

وی در ادامه با بیان اینکه هیچ‌گاه هنرمندان گیلانی در نمایشگاه‌های خارجی شرکت نکرده‌اند، اگر هم در موارد اندک چنین اقدامی صورت گرفته بسیار سلیقه‌ای عمل شده است، تصریح کرد: همدلی و هم‌زبانی سازمان‌های متولی رغبت از دست رفته هنرمندان صنایع‌دستی گیلان را باز می‌گرداند.

محمدیان با بیان اینکه حمایت دولت از بخش خصوصی موجب محقق شدن اهداف اصل 44 قانون اساسی می‌شود، گفت: در سال 91 یکی از ادارات استان گیلان مقدار قابل توجهی از محصولات صنایع دستی از هنرمندان را خریداری کرد و تا به امروز پول آن را پرداخت نکرده که مبلغ آن 140 میلیون ریال است.

وی به بلااستفاده ماندن بازارچه دائمی صنایع‌دستی گیلان اشاره کرد و گفت: اگر این بازارچه در اختیار هنرمندان واقعی و توانمند قرار بگیرد می‌تواند درآمدزایی خوبی برای هنرمندان صنایع‌دستی استان به همراه داشته باشد.

امید هنرمندان صنایع‌دستی گیلان به اجرای سیاست‌های دولت تدبیر و امید

وی با اشاره به اینکه با به سرکار آمدن دولت تدبیر و امید، امید هنرمندان صنایع‌دستی پرفروغ شده است، افزود: صنایع‌دستی گیلان بیمار است و این بیمار ارزشمند نیاز به توجه دارد.

محمدیان به نبود سازمان‌های مردم نهاد در حمایت از صنایع‌دستی گیلان اشاره کرد و گفت: اگر چنین سازمان‌هایی بودند دیگر کلبه‌های گردشگری استان به جامعه هتل‌داران تحویل داده نمی‌شد تا سود حاصل از فروش محصولات صنایع‌دستی از جیب هنرمندان به جیب دیگران برود.

فروش لوازم آرایش در مکان‌های مختص به فروش صنایع‌دستی گیلان

در ادامه این گفت‌وگو زهرا احمدیان یکی از هنرمندان شرق گیلان در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا گفت: متاسفانه دیده می‌شود در ایستگاه‌های نوروزی و یا مکان‌هایی که به افراد غیرمتخصص در صنایع‌دستی داده می‌شود تا در آنها فروش محصولات صنایع‌دستی صورت گیرد، متاسفانه عرضه لوازم آرایشی در این فضاها در اولویت قرار می‌گیرد.

وی اضافه کرد: این پول‌هایی که از سوی بیت‌المال برای حمایت از هنرمندان اختصاص داده می‌شود تا محصولات خود را به فروش برسانند نباید به افراد غیرحرفه‌ای داده شود و به این ترتیب پول بیت‌المال به هدر برود.

بی‌انگیزه شدن هنرمندان صنایع‌دستی و اضافه شدن بر جمعیت بیکار گیلان

وی خاطر نشان کرد: با توجه به بیکارهای زیادی که گیلان از آن رنج می‌برد، بی‌انگیزه کردن هنرمندان صنایع‌دستی آسیب جدیدی به استان وارد می‌کند.

احمدیان با اشاره به اینکه در ایام نوروز نمایشگاهی با هزینه خود در چابکسر برپا کرد و این نمایشگاه با استقبال خوبی مواجه شد، تصریح کرد: در حال حاضر لباس معروف قاسم‌آبادی توسط افرادی دوخته می‌شود که اصل این لباس را به طور صحیح نمی‌دوزند و با استفاده از پارچه کمتر این لباس به نصف قیمت فروخته می‌شود.

وی گفت: بی‌توجهی به برخی از محصولات صنایع‌دستی موجب شده است که برخی از فرزندان سرزمین گیل و دیلم هم با این محصولات ناآشنا باشند.

فاطمه رضاپور دیگر هنرمند صنایع‌دستی گیلان در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا گفت: متاسفانه علیرغم وجود هنرمندان تحصیلکرده در حوزه صنایع‌دستی و توانمندی این افراد در تولید صنایع‌دستی گیلان از افراد با توانمندی بسیار کمتر برای آموزش هنرهای صنایع‌دستی استان استفاده می‌شود و آزمون هنرجویان نیز تحت نظر همین افراد صورت می‌گیرد.

باید بیماری را از صنایع‌دستی گیلان دور کنیم

وی با بیان اینکه هنرمندان صنایع‌دستی استان خاک هنر این سرزمین را خورده‌اند، اما دستان قوی‌شان در پس پشت‌های قوی پنهان می‌ماند، تصریح کرد: همه باید همت کنیم و با قدم نهادن در مسیر اهداف دولت تدبیر و امید، بیماری را از صنایع‌دستی گیلان دور کنیم.

صنایع دستی به نام گیلان به کام چین ‌

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی