![کمیته سهجانبه برای پایان رنج کولبران](/Upload/Public/Content/Images/1396/06/19/1613300089.jpg)
مرگ 2 کولبر بانهای بر اثر شلیک نیروهای هنگ مرزی در روز دوشنبه گذشته باعث شد تا تعطیلات آخر هفته آنها ، رنگ اعتراض بگیرد اما دلجویی مقامات محلی و استانی و رسیدگی فوری به ماجرا و وعده حل مشکلات آنها پایان تجمع اعتراضی در مقابل فرمانداری بانه و بازشدن بازارچه مرزی این شهر را در پی داشت تا اوضاع دوباره عادی شود.
به گزارش ، همشهری در ادامه نوشت: هرچند که عادیشدن کسبوکار کولبرها در گرو برداشتن 3گام از سوی دولت است تا نهتنها دیگر اتفاقاتی نظیر مرگ کولبرها تکرار نشود، بلکه با ساماندادن به مرزها، بیمه شدن آنها و برخورد قانونی و منطقیتر مأموران تعزیرات حکومتی، کولبرها با آسودگی خیال به تجارت در چارچوب قانون ادامه دهند.
محسن بیگلری، نماینده سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی با اشاره به حادثه تیراندازی مأموران هنگ مرزی به 2 کولبرمیگوید: در پی مرگ قادر بهرامی و حیدر فرجی از دهیاران محلی که بهدلیل تنگنای معیشتی اقدام به کولبری با کارت دیگران کرده بودند، هیأت ویژهای در روز چهارشنبه متشکل از نماینده دفتر مقام معظم رهبری، بازرس ویژه وزیر کشور و نماینده نیروی انتظامی به شهرستان بانه اعزام شدند و از خانواده این دو نفر دلجویی کردند.
توافق شد تا در گام نخست دیه این افراد پرداخت شده و به مشکلات معیشتی خانوادههای آنها رسیدگی شود. او با اشاره به عادی شدن شهر بانه و آغاز فعالیت بازارچه مرزی این شهر از روز پنجشنبه هفته گذشته و همچنین اعزام هیأت ویژه سازمان بازرسی کل کشور به این شهرستان تصریح کرد: خواسته اصلی کولبرها، نمایندگان استان، مقامات و معتمدین منطقه این است که مرز قانونی تردد کولبرها تعیین و سایر معابر و مرز ایران با کشور عراق دیوارکشی یا فنسکشی شود و دیگر شاهد تعیین مقطعی خطوط قرمز مرزی برای کولبرها نباشیم.
این نماینده مجلس که هیأت اعزامی برای پیگیری ماجرای رخ داده را همراهی میکرد، با اشاره به امرارمعاش حدود 20هزار خانوار از طریق کولبری، افزود: از این تعداد 8هزار خانوار دارای کارت کولبری نبوده و از طریق اجاره کارت کولبری دیگران تردد میکنند که این موضوع هم باید بهنحوی حل شود و کولبرها شناسنامهدار شوند.
بیگلری با بیان اینکه هماکنون آرامش کامل در شهر بانه برقرار است و بازار هم به شرایط عادی برگشته و مسافران بدون هیچ مشکلی اقدام به خرید کالاهای مورد نیاز خود میکنند، افزود: رفع مشکل بیمه کولبرها در نتیجه تفاهمنامه بین وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی با استانداری کردستان شروع شده و بخش عمدهای از حق بیمه را دولت پرداخت میکند.
این نماینده مجلس با اشاره به مرز مشترک ایران و عراق تصریح کرد: انسداد مرز نیازمند اعتبار و بودجه ویژهای است که دولت باید سریعتر این بودجه را تخصیص دهد و فعالیت کولبرها تنها از طریق معابر تعیین شده صورت پذیرد تا شاهد مشکل برای کولبرها نباشیم. بیگلری خواسته دیگر مردم بهویژه کولبرها را برخورد قانونی و شفاف ادارات تعزیرات حکومتی در استان کردستان با کولبرها و تجارت کالاهای وارد شده در کل استان دانست و افزود:درحالیکه تعزیرات بانه برخورد شایسته و قانونی با این ماجرا دارد اما متأسفانه رویه واحدی را در دیگر شهرستانها شاهد نیستیم و بهدلیل جریمه کولبرها، مصادره اموال آنها و برخوردهای نامناسب شاهد بروز تنش در منطقه هستیم درحالیکه مصوبه شورای تأمین هرگونه تجارت 84قلم کالایی که توسط کولبرها وارد استان میشود را قانونی میداند و تقاضای مردم این است که رفتارها قانونی باشد و یکبار برای همیشه مشکلات کولبرها ساماندهی شود.
روایت خبرنگار همشهری در استان کردستان
وضعیت در شهرستان بانه پس از تجمع در برابر فرمانداری بانه عادی شده و شایعه برگزاری تجمع در سایر شهرهای مرزی استان کردستان تأیید نمیشود. البته نوع برخورد و مدیریت ماجرا باعث شد تا از پیچیدهتر شدن و تداوم اعتراضها جلوگیری شود؛ نباید فراموش کرد که وضعیت اقتصادی کولبرها همچنان خوب نیست و ادعاهای مطرح شده مبنی بر ورود کالاها قاچاق یا ممنوعه توسط کولبرها با واقعیت سازگاری ندارد.
تمامی کالاهای وارداتی بهطور دقیق رصد میشود و هر کولبری موظف است به میزان کالاهای حمل شده، بخشی از درآمد ناشی از فعالیت خود را به حساب هنگ مرزی و ستاد مبارزه با قاچاق کالاها و ارز واریز کند. با اینکه اجازه حمل کالاهای حجیم و سختبار توسط چرخ دستی و سایر وسایل دیگر به کولبرها داده شده، اما بهدلیل صعبالعبور بودن مسیر، کولبرها ترجیح میدهند بهصورت سنتی فعالیت کنند.