دانشمندان در تحقیق جدیدی که انجام دادهاند، میزان قابل توجهی از نانوذرات سمی (ذرات ریز آلاینده) را درون مغز انسان پیدا کردهاند. این ذرات ریز در هوای آلوده پیدا میشوند. این کشف باعث شده تا نگرانیهای جدیدی ایجاد شود، چون این اواخر از نانوذرات سمی به عنوان یکی از عوامل انحطاط سلولهای مغز و ابتلا به بیماریهایی مثل آلزایمر و زوال عقل نام برده شده است.
اما تحقیق جدید که به سرپرستی «باربارا مَهِر» انجام شده و نتیجه آن در مجله «Proceedings of the National Academy of Sciences» منتشر شده است، نشان داد افرادی که در محل زندگیشان ذرات ریز آلاینده هوا زیاد است، مقادیر زیادی نانوذرات سمی درون بافت مغزشان وجود دارد.
در این مطالعه 37 نفر که ساکن شهرهای نیومکزیکو و منچستر بودند، مورد بررسی قرار گرفتند و گفته شده در بافتهای مغزشان ذرات سمی پیدا شده است. این مواد همراه با تنفس وارد بدن شده و از طریق ریه یا حتی پیاز بویایی در بینی، به مغز راه پیدا میکنند.
«جو کرشینک» از انستیتو تکنولوژی کالیفرنیا در این باره به «نیوز ویک» گفت: «تشخیص این که ذرات ریز مگنتیت صنعتی، میتوانند به بافتهای مغز راه پیدا کنند، نگران کننده است.»
نانوذرات پیدا شده از جنس مگنتیت هستند، یعنی نوعی آهن. مگنتیت معمولا موقع احتراق موتور ماشین، در تولیدات صنعتی و همچنین به وسیله مشعل گاز چراغ خوراکپزی تولید میشود. این ماده باعث افزایش رادیکالهای آزاد در بدن شده و چون به شدت واکنشدهنده است، باعث تخریب سلولهای بافت مغز میشود.
محققان حالا نگران ارتباط این مساله با ابتلای افراد به بیماری آلزایمر هستند، چون همین مگنتیت در حجم زیاد در مغز بیمارانی پیدا شده که از این بیماری رنج میبرند.
البته مگنتیت به طور طبیعی هم در مغز تولید میشود اما به شکل کریستالی و فرم زاویهدار. این ماده سال 1992 کشف شد. اما مگنتیتی که تازه پیدا شده، حجم بسیار متفاوتی با آن دارد و مثل قطرات آب، کروی است. گروهی از دانشمندان معتقدند، دلیل کروی بودن این ذرات این است که در جریان احتراق شکل گرفتهاند.
در هر حال، این کشف که ذراتی مثل این میتواند از بیرون وارد مغز شود، درهای کاملا جدیدی را به روی تحقیقات علمی باز کرده تا به ویژه در مورد تاثیر محیط پیرامون بر بیماریهایی مثل آلزایمر مطالعه شود.