به گزارش ایسنا، در نشست هماندیشی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اهالی چاپ و نشر که سهشنبه (21 شهریور ماه) در این وزارتخانه برگزار شد، 23 نفر از اهالی چاپ و نشر درباره مشکلات و مطالبات خود با سیدعباس صالحی سخن گفتند.
مالیات زیاد، گران بودن کاغذ ، قاچاق کتاب حضور در نمایشگاههای بینالمللی و واسپاری امور به اصناف از مباحث کلی این نشست بود که در ادامه گزارشی از آنها میآید.
محمود آموزگار - رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران - با بیان اینکه معضل بزرگ ما شکاف فرهنگی و اجتماعی است گفت: حضور مسئولانی که دغدغه رفع این معضل را دارند مغتنم است. با توجه به شناختی که من از آقای صالحی دارم، شخصیت او منطبق با چنین وضعیتی است. قوانین ما مسئولیتهای مختلفی را متوجه فرهنگ و ارشاد اسلامی میکند اما اختیارات آن کم است.
او افزود: انقلاب اسلامی پیروز شد برای حفاظت از فرهنگ بومی و برای این کار باید بخشهای دیگر نیز با وزارت فرهنگ همکاری کنند. اینگونه نباشد که سیاست اقتصادی تشکیل دهیم به قیمت نابودی کشور. باید فاصله بین شهر تهران و مناطق دیگر کاهش یابد. این کار دشواری است اما با توجه به نگاهی که وزیر ارشاد به اصحاب فن دارد شاید بتواند این فاصله ایجادشده را بکاهد و وضعیت به گونهای پیش برود که فرهنگ تصمیمگیری سیاسی اجتماعی در رتبه آخر قرار نگیرد.
محمود حسینی - نایبرئیس شرکت تعاونی ناشران (آشنا) - نیز با بیان اینکه وضعیت کتاب و کتابخوانی خوب نیست، گفت: امیدوارم فکر اساسی برای افزایش سرانه مطالعه و توزیع کتاب انجام شود. مشکل اصلی ما موسسات موازی هستند که کتاب را میخرند و با تخفیفهای 70 درصدی در شهرستانها میفروشند. این مسئله به ضرر ناشران است و آنها را بدنام و کتابفروشان را در شهرستان نابود میکند که اکثر آنها با این مشکل مواجهاند و امیدوارم با یک برنامه مدون جلو چنین کارهایی را بگیرید.
سپس مریم جدلی - رئیس انجمن فرهنگی زنان ناشر - در این نشست اظهار کرد: ما تاکنون مشاور زن در وزارت ارشاد نداشتهایم. امیدوارم با انتخاب یک مشاور زن اقدامات خوبی را شاهد باشیم. یکی از مسائلی که باعث شده ما کتاب خوب چاپ نکنیم مسئله کاغذ است. اگر این سرمایه اولیه با سهولت و قیمت مناسب در اختیار ما قرار گیرد به راحتی کتاب را چاپ میکنیم.
او افزود: ویترین کتابفروشیها کم است و ویترین زیرزمینی زیاد داریم. امیدوارم برنامهای برای این که ویترین کتابفروشیها زیاد شود داشته باشید. ما کمبود مراکز آمزشی در حوزه نشر داریم و با سیستم توزیع آشنا نیستند. مشکل دیگر ما انبار است. امیدوارم موانع را رفع کنید تا ناشران ترغیب شوند کتاب با محتوای خوب و ارزان تولید کنند.
در ادامه جلسه میثم نیلی - مدیرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی - با اشاره به نامهای که در آن 44 مورد از مشکلات و مسائل نشر در آن عنوان شده است، گفت: این نامه را بعدا در اختیار شما قرار خواهیم داد. در آن درباره مسائلی مانند زیرساخت کتاب و نشر و امثالهم، موضوعات مربوط به کتاب و نشر، بحث بینالمللی کردن و هدایت و نظارت بر نشر عنوان شده است. امیدوارم در دوره پیش رو تشکلهای مردمی جدیتر گرفته شوند و در تصمیمگیریها و تصمیمسازیها از آنها استفاده شود.
میریونس جعفری - عضو اتحادیه چاپخانهداران - هم در این نشست اظهار کرد: ما با انبوه ماشینآلات فرسوده در صنعت چاپ مواجه هستیم. همچنین مالیاتهای ناجوانمردانهای از صنف ناشران میگیرند. کار به جایی رسیده که چاپخانهداران کارشان کم کم رو به تعطیلی میرود.
ابوالحسنی - رئیس اتحادیه لیتوگرافان - نیز گفت: از سال 82 تا 94 ظلم بزرگی به این صنعت شده است. 47 میلیون یورو ماشینآلات چاپ و بستهبندی وارد کشور شد که فقط 15 درصد آنها نو بود. ما 30 سال از صنعت نشر عقب هستیم.مدیرکلها در بخش چاپ درست عمل نکردند و تصمیمات درستی نگرفتند. قانونهای موجود را دور زدند و در حق ما اجحاف شده است.
او افزود: پتک ارزشافزوده ما را له کرده است. ما از شما دست یاری میخواهیم. البته میدانم که نسبت به این موارد آگاه هستید.
سپس محمدرضا توکل صدیق - نایبرئیس اتحادیه ناشران تهران - با بیان اینکه مدیران ارشاد در دورههای قبل نمیدانستند که مشکلات ما چیست، گفت: شما با مشکلات ما آشنا هستید و این گامی رو به جلو است. حضور شما نقطه عطفی برای شروع مدیریت اخلاقمحور و تعامل با صنوف است.
او همچنین خواستار مقابله جدی با قاچاق کتاب شد.
نادر قدیانی - رئیس انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان - نیز در سخنان خود با بیان اینکه کتابخانه عمومی در حوزه کودک و نوجوان وجود ندارد، گفت: کودکان و نوجوانان همیشه مظلوم واقع شدهاند و توجه زیادی به آنها نمیشود. ما توقع داریم در این دولت حداقل کتابخانه عمومی و تخصصی کودک و نوجوان شکل گیرد تا کتابخوانی را از این سن شروع کنیم.
او خواستار این شد که بعد از 11 سال حداقل در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بخش کودک و نوجوان در سازههای موقت نباشند و بخش دائمی برای کودک و نوجوان شکل بگیرد.
قدیانی با اشاره به بخش 17 ماده 92 برنامه ششم توسعه گفت: این برنامه دولت را مکلف میکند تا در سال اول آییننامه اجرایی نوشته شود و کارگروه تشکیل این آییننامه شکل بگیرد. امیدوارم که ما سال اول را از دست ندهیم تا بتوانیم از این برنامهها استفاده کنیم.
همچنین مظاهری - عضو هیأت مدیره اتحادیه چاپخانهداران - با اشاره به اینکه صنعت چاپ را میخواهند به وزارت صنعت و معدن منتقل کنند، گفت: ما جزو خانواده فرهنگ و ارشاد اسلامی هستیم و استدعا داریم که ما را جزئی از این خانواده قبول کنید و از سر رد نکنید. ما آمادگی این را که به وزارت صنعت و معدن منتقل شویم نداریم.
او افزود: چاپ و نشر در هم تنیده شدهاند. نشر فعالیت مهم و استراتژیک تلقی میشود. بدون چاپ، نشر هم چیزی نیست. وزارتخانه در شهرستانها حمایتهای خوبی را از تشکلها انجام داده است اما ما ماندهایم و امیدوارم که از ما نیز حمایت شود.
عابدین - رئیس اتحادیه صادرکنندگان چاپ - نیز در این نشست گفت: بعد از برجام طی چهار سال گذشته درآمدزایی در این حوزه افزایش یافته و سهم ما از چهار درصد به شش درصد رسیده است. همچنین واردات ما از ترکیه قبل از برجام 500 میلیون دلار بود که کاهش 10 درصدی با توجه به سرمایهگذاری بخش خصوصی داشته است.
در ادامه این نشست حسینی - مدیر مجمع تولیدکنندگان نوشتافزار ایرانی - با انتقاد از معطل ماندن مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی خواستار ارتقای کیفیت محصولات فرهنگی در کشور شد.
عابدینی - مدیرعامل انجمن فرهنگی ناشران بینالمللی - هم با بیان اینکه به کمک مادی و معنوی وزارت ارشاد نیاز داریم، گفت: ما به تعامل بیشتر با ناشران خارجی نیاز داریم تا به سمت استانداردهای بینالمللی نزدیک شویم و حتی کتاب فارسی را به کشورهای همسایه صادر کنیم. یکی از مشکلات ما این است که کتاب از گمرک در یک پروسه یکماهه با هزینه گزاف ترخیص میشود و تقاضا دارم با کمک گمرک تلاش کنیم تا کتاب ارزانتر ترخیص شود و ارزانتر به دست مصرفکننده برسد.
همچنین محسن مهرآبادی - مدیرعامل مجمع ناشران دفاع مقدس - ضمن تبریک به سیدعباس صالحی که به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی انتخاب شده، گفت: در عین حال به شما تسلیت میگویم زیرا میدانم در جایی که جلوس کردهاید به آن به عنوان یک فرصت نگاه نکردهاید. من شما را فرصت طلایی برای فرهنگ میدانم و شما مانند احمد مسجدجامعی هستید. انتظار نداریم که بعد از چهار سال بروید و با کف و هورا شما را راهی کنیم. اگر همه ما به دفاع مقدس بدهکار باشیم ما دو سهم به اهل آن بدهکاریم زیرا با آنها حشر و نشر داشتهایم.
او ادامه داد: انتظار من از شما این است که امور مربوط به اجرا را به زیرمجموعههای خود واگذار کنید و خودتان با یک تیم به سیاستگذاری بپردازید.
در پایان، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی توضیحاتی ارائه کرد.